Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kapusta(2).jpg

kapusta - kapusta2.jpg
Download: kapusta(2).jpg

17 KB

(300px x 198px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd.1]
Jarmuż- jest raczej niedocenianym warzywem, mimo, że pod względem składu minerałów dominuje nad innymi kapustnymi. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz karotenu. Zawiera bardzo dużo chlorofilu , istotnego w profilaktyce zdrowotnej, oraz podobnie jak brokuł sulforafan- substancję antyrakową. Liście bogate są w sole mineralne. Ze wszystkich kapustnych zawiera najwięcej białka, potasu (490 mg na 100 gram) wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, wzmacnia odporność. Najsmaczniejsze są liście lekko przemrożone.
Brokuł- kuzyn kalafiora, część jadalna, tzw. róża, zazwyczaj jest zielona, choć są odmiany o barwie żółtej, kremowej i fioletowej. To warzywo o wysokich walorach odżywczych, cenione ze względu na białko, witaminy i sole mineralne. Zawiera sporo witaminy C, oraz dużo karotenu, znajdziemy tu także witaminy z grupy B, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Brokuł ceniony jest ze względu na zawartość sulforafanu, który jest glukozynolatem, mającym ogromne znaczenie w walce z rakiem. Dodatkowo, rozpuszczalne substancje balastowe, jakie zawiera, przyczyniają się do obniżania cholesterolu. Ponieważ sulforafan i przeciwutleniacze (witamina C, luteina) są wrażliwe na obróbkę cieplną, najzdrowsze są brokuły spożywane na surowo.
Kalafior- lekkostrawny i dietetyczny, zawiera indol-glukozynolat- antyrakową substancję bioaktywną.
Kalarepa- To bogactwo witamin i soli mineralnych. Idealna na surowo, nie tylko bulwa, ale także młode listki. Kalarepa zawiera sporo minerałów: sole potasu, magnezu, wapnia i żelaza a także makroelementy takie jak mangan, jod, chlor. Bogata jest w karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, a także kwasy: nikotynowy, foliowy, szczawiowy.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Kapusta to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. I słusznie, bo kapusta jest łatwo dostępna i bardzo zdrowa! To niedrogie warzywo to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Znajdziemy je w kapuście świeżej, a w kiszonej - jeszcze więcej.
kapusta zawiera dużo witaminy C - 25 dag świeżej kapusty zawiera dzienną dawkę witaminy C w formie ławo przyswajalnej,
w zewnętrznych liściach kapusty znajdują się niewielkie ilości witamin z grupy B i witamina kapusta zawiera składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,
obecny w liściach błonnik ułatwia prawidłowe trawienie,
kapusta jest niskokaloryczna, a dzięki zawartemu w liściach błonnikowi wywołuje uczucie sytości.


W systematyce kapusty istnieje wielkie zagmatwanie. W różnych klasyfikacjach te same taksony są uważane za odmiany, podgatunki lub gatunki i mają różne nazewnictwo. Według najnowszych ustaleń (2010 r.) przeprowadzonych przez botaników Germplasm Resources Information Network, skupionych w towarzystwie The Multinational Brassica Genome Project w obrębie rodzaju Brassica wyróżnia się 38 gatunków:

Brassica carinata A. Braun – kapusta abisyńska
Brassica cretica Lam. – kapusta kreteńska
Brassica elongata Ehrh. – kapusta chrzanolistna
Brassica juncea (L.) Czern. – kapusta sitowata
Brassica napus L. – kapusta rzepak
Brassica nigra (L.) W. D. J. Koch – kapusta czarna
Brassica oleracea L. – kapusta warzywna
Brassica rapa L. – kapusta właściwa
Brassica rupestris Raf. – kapusta skalna


Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności