ż521956_571197376244519_918670257_n.jpg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
kapusta zawiera dużo witaminy C - 25 dag świeżej kapusty zawiera dzienną dawkę witaminy C w formie ławo przyswajalnej,
w zewnętrznych liściach kapusty znajdują się niewielkie ilości witamin z grupy B i witamina kapusta zawiera składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,
obecny w liściach błonnik ułatwia prawidłowe trawienie,
kapusta jest niskokaloryczna, a dzięki zawartemu w liściach błonnikowi wywołuje uczucie sytości.
W systematyce kapusty istnieje wielkie zagmatwanie. W różnych klasyfikacjach te same taksony są uważane za odmiany, podgatunki lub gatunki i mają różne nazewnictwo. Według najnowszych ustaleń (2010 r.) przeprowadzonych przez botaników Germplasm Resources Information Network, skupionych w towarzystwie The Multinational Brassica Genome Project w obrębie rodzaju Brassica wyróżnia się 38 gatunków:
Brassica carinata A. Braun – kapusta abisyńska
Brassica cretica Lam. – kapusta kreteńska
Brassica elongata Ehrh. – kapusta chrzanolistna
Brassica juncea (L.) Czern. – kapusta sitowata
Brassica napus L. – kapusta rzepak
Brassica nigra (L.) W. D. J. Koch – kapusta czarna
Brassica oleracea L. – kapusta warzywna
Brassica rapa L. – kapusta właściwa
Brassica rupestris Raf. – kapusta skalna