Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sałatka z brokułem i fetą2.JPG

BROKUŁY - sałatka z brokułem i fetą2.JPG
Download: sałatka z brokułem i fetą2.JPG

51 KB

(490px x 368px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
BROKUŁY - brokuly2.jpg
Warto jeść brokuły dlatego, że 1. Brokuły w diecie mogą ...
Warto jeść brokuły dlatego, że 1. Brokuły w diecie mogą spowolnić, a nawet zapobiec chorobie zwyrodnieniowej stawów. 2. Sulforafan z brokułów zabija komórki nowotworowe. 3. Sulforafan w brokułach wspomoże pracę nerek. 4. Sulforafan spowalnia procesy starzenia. 5. Brokuły mają właściwości detoksykujące organizm. 6. Brokuły zawierają kemferol, który pomaga zwalczać alergie i stany zapalne. 7. Zawarty w nich błonnik wspomaga processy trawienne. Alison Hornby, dietetyk i rzecznik Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego BDA, potwierdził że brokuły zawierają wiele składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, błonnik, witaminę C i A oraz wapń, które potrzebne są do wielu funkcji w organizmie. Mówi on, że brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych, a te zawierają związki, które hamują wzrost komórek rakowych. 80g tego warzywa będzie zaliczana do "5 porcji warzyw lub owoców dziennie", które każdy człowiek musi zjeść. Więcej o 5 porcjach warzyw lub owoców dziennie można przeczytać w artykule Akcja “5 a day”, czyli 5 dziennie Autor: Michał Bąk | Data dodania: 18-01-2016 Source: nhs.co.uk, wikipedia http://t-time.pl/broku-y-a602
BROKUŁY - 800px-Broccoli_and_cross_section_edit.jpg
Brokuły skarbnicą wielu minerałów i witamin Co ma ...
Brokuły skarbnicą wielu minerałów i witamin Co ma w sobie brokuł? Warzywo to jest skarbnicą wielu minerałów i witamin. Cenimy go przede wszystkim, za niską kaloryczność (40kalorii w 100gramach warzywa), a także: witaminę C (80mg w 100gramach brokuł) witaminę B1 (0,1mg w 100gramach brokuł), B2 (0,2mg w 100gramach brokuł), B6 (0,18 mg w 100 gramach brokuł) witaminę A (1305 jm w 100 gramach brokuł) witaminę K (102 µg w 100gramach brokuł) witaminę PP (0,64 mg w 100gramach brokuł)) kwas foliowy (63 µg w 100gramach brokuł) kwas pantotenowy (0,57 mg w 100gramach brokuł) wapń (65mg w 100gramach brokuł) fosfor (50mg w 100gramach brokuł) magnez (15mg w 100gramach brokuł) potas (320mg w 100gramach brokuł) żelazo (3,5mg w 100gramach brokuł) chrom (12 µg w 100gramach brokuł) kwasy omega-3 (21 mg w 100gramach brokuł) i omega-6 (17 mg w 100gramach brokuł) Na tym nie kończy się lista jakże cennych substancji. Bowiem oprócz tych, które znamy, w brokułach są jeszcze składniki, będące ciągłym obiektem badań naukowych. Zaliczamy do niech substancje antyrakowe, jak np.: chlorofil, sulforafan, izotiocyjany oraz indol-karbinol. Zaobserwowano, że wymienione substancje mogą zmniejszać ryzyko nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego, szyjki macicy, żołądka i układu oddechowego, a także czerniaka. Zawartość przeciwutleniaczy w brokułach, to również ochrona dla naszego serca i sieci naczyń krwionośnych. Dzięki nim naczynia krwionośne stają się mocniejsze i elastyczniejsze. Zmniejsza się też ryzyko miażdżycy. Ze względu na zawartość chromu, zaleca się go osobom, które chcą schudnąć, a także cukrzykom. Składnik ten zmniejsza apetyt na słodycze i wspomaga pracę trzustki. Brokuły mogą być także dobrym produktem do diety anemika. Są źródłem żelaza, ale i kwasu foliowego i witamin z grupy B – czyli substancji wpływające na tworzenie się krwinek czerwonych w naszym organizmie. Wapń i fosfor z kolei, których także jest sporo w brokułach, to świetna propozycja dla osób mających problemy z kośćcem (osteoporoza, stany po złamaniach) i zębami. Brokuł zatem to warzywo, które warto wdrożyć do swojego menu. Jest smaczne i na surowo, i na ciepło. Dzięki substancjom w nim zawartym, możemy uzupełnić w pewnej części niedobory witaminowe i mineralne w naszym organizmie. ABC odżywiania20 Sty 2011kom. (1)2350Katarzyna Ziaja
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności