Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

baklazan.jpg

BAKŁAZANY - baklazan.jpg
Download: baklazan.jpg

4 KB

(117px x 182px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Te zazwyczaj ciemnofioletowe, czasem białe warzywa pochodzą z Indii. Z upływem czasu dotarły przez Środkowy Wschód do regionu Morza Śródziemnego.

Dziko rosnąca odmiana zawiera pewną gorzka substancję, która w bakłażanach nowej generacji występuje w znikomych dawkach lub wcale.

Bakłażan jest warzywem bardzo rzadko uprawianym w Polsce i z pewnością zasługujący na większe spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem.

Przy zakupie zwracamy szczególna uwagę na błyszcząca, gładka skórkę bez żadnych uszkodzeń która pod naciskiem palca powinna trochę ustąpić.

Dojrzałe owoce przechowujemy najwyżej przez 3 dni w lodówce, najlepiej owinięte w folię przeznaczoną do produktów spożywczych.

Przepisy kulinarne z bakłażanem:
Surówka z bakłażanów
Surówka z bakłażanów i selerów

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
BAKŁAZANY - baklazan.jpg
Te zazwyczaj ciemnofioletowe, czasem białe warzywa pocho ...
Te zazwyczaj ciemnofioletowe, czasem białe warzywa pochodzą z Indii. Z upływem czasu dotarły przez Środkowy Wschód do regionu Morza Śródziemnego. Dziko rosnąca odmiana zawiera pewną gorzka substancję, która w bakłażanach nowej generacji występuje w znikomych dawkach lub wcale. Bakłażan jest warzywem bardzo rzadko uprawianym w Polsce i z pewnością zasługujący na większe spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem. Przy zakupie zwracamy szczególna uwagę na błyszcząca, gładka skórkę bez żadnych uszkodzeń która pod naciskiem palca powinna trochę ustąpić. Dojrzałe owoce przechowujemy najwyżej przez 3 dni w lodówce, najlepiej owinięte w folię przeznaczoną do produktów spożywczych. Przepisy kulinarne z bakłażanem: Surówka z bakłażanów Surówka z bakłażanów i selerów
BAKŁAZANY - bakłażan1.jpg
1] Bakłażan Praprzodkiem wszy ...
1] Bakłażan Praprzodkiem wszystkich współczesnych odmian tej rośliny jest dziki, kolczasty i gorzkawy bakłażan, występujący na górskich zboczach w Indiach i Birmie. Od wieków żywili się nim wieśniacy z tropikalnej i subtropikalnej Azji – od zachodnich Indii po Tajlandię. Trudna kariera Pierwsze wzmianki o uprawie tego warzywa pochodzą z Chin z V w. p.n.e., ale jako pożywienie zapewne już znacznie wcześniej służyło ono Hindusom. Wiedzieli o nim starożytni Grecy i Rzymianie, jednakże nie próbowali bakłażanów jeść, nie mówiąc już o hodowli – nazywali je jabłkami wściekłości i sądzili, że sprowadzają morderczy amok. Do Europy trafiły one stosunkowo późno – prawdopodobnie wraz z islamem w VIII wieku. Wówczas to hordy kalifatu Umajjadów ruszyły przez Egipt wzdłuż wybrzeża północnej Afryki do Hiszpanii, a stąd na Sycylię i tereny Langwedocji. Po drodze niszczyły wyklęte przez proroka winnice, a na ich miejsce sadziły owoce i warzywa lubiane na Wschodzie, między innymi właśnie bakłażany. Przyjęły się one początkowo jedynie w krajach o ciepłym klimacie, lubią bowiem upały i wilgotne powietrze. Nie wzbudziły zresztą większego entuzjazmu – szybko odkryto ich przynależność do rodziny psiankowatych, a zatem bliskie pokrewieństwo między innymi ze śmiertelnie trującym pokrzykiem wilczą jagodą. Stąd, delikatnie mówiąc, pewna nieufność… Nie poprawił też ich opinii osąd Greków i Rzymian przejęty przez średniowieczną Europę. Przez wiele wieków głoszono, że bakłażany nie szkodzą jedynie Maurom i kozom, zaś chrześcijanie od nich wariują. John Gerard, angielski zielarz nazywał je szalonymi gruszkami. W swoim zielniku z 1597 roku napisał o nich: „Lecz wolę, by lud angielski kontentował się mięsem i sosami swego kraju niż owocami i sosami, które zdają się tak niebezpieczne, gdyż bez wątpienia gruszki te bywają zwodnicze…”. Zalecał ich hodowanie, owszem, ale jako rośliny ozdobnej, zachwycając się bakłażanowymi kwiatami oraz urodziwymi owocami o białej, żółtej lub fioletowej skórce. Ze względu na ich kształt Anglicy nazywali je „jajowate” (egg plant). Kilkadziesiąt lat później John Parkinson w swej książce pt. „Theatrum Botanicum” dopuszcza ich jedzenie, jednakże dopiero po ugotowaniu w occie, gdyż inaczej można się narazić na masę niemiłych przypadłości, od trądu począwszy, poprzez hemoroidy, cuchnący oddech, zatory w wątrobie i śledzionie oraz „kompleksję szpetnie czarnego i żółtego koloru”. W Azji natomiast traktowano bakłażany wręcz z czcią. Przez Chińczyków uważane były za pokarm wzmacniający potencję. Kiedyś ofiarowywano je cesarzom, gdy w ich haremach pojawiała się nowa piękność. Chińskie elegantki zaś jego ciemnym sokiem barwiły włosy i wygładzały cerę. Od stuleci traktowano tam „gruszki miłości” jako cenny lek na wiele przypadłości – między innymi wyciągi z nich stosowano przeciw padaczce i wszelkiego rodzaju drgawkom. Do dziś w wielu krajach azjatyckich leczy się nimi przeziębienia, grypę oraz… raka żołądka. cd. 1 a]
BAKŁAZANY - BAKŁAŻAN.jpg
BAKŁAŻANY Zmniejszają podatność na raka (zwł ...
BAKŁAŻANY Zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry) i zapobiegają reumatyzmowi. Mają działanie moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu, pomagają zwalczać bakterie i wirusy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności