Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ryba po grecku.jpg

RYBA po GRECKU - Ryba po grecku.jpg
Download: Ryba po grecku.jpg

1,08 MB

(831px x 683px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Ryba po grecku
Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy ją tylko odgrzać w piekarniku lub na patelni.

Składniki:
ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsza, morszczuka)
mąka do panierowania + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
bułka tarta do panierowania
ok. 6 jajek do panierki
olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
7 dużych marchewek (ok. 1kg)
2 duże cebule (400g)
3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
mały kawałek selera (ok. 110g)
kawałek pora (ok. 75g)
3 szklanki przegotowanej wody
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 200 g koncentratu Pudliszki)
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 średnie cytryny
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do ozdobienia potrawy
przepyszna ryba po grecku

Wykonanie:
7 dużych marchewek, 3 pietruszki i mały kawałek selera (około 110 gram) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny, 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Po tym czasie ponownie dokładnie osuszyć filety rybne i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem oraz solą. Kolejno każdy kawałek ryby otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone ryby z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Schować farsz i ryby (osobno) do lodówki.
Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
Na dnie naczynia wykładam część farszu, na to ryby, kolejna warstwa farszu, ryby i na sam koniec resztę farszu.
Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rybę po grecku można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło, lecz mi najbardziej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!
Inne pliki do pobrania z tego chomika
RYBA po GRECKU - ryba w pomidorach.jpeg
RYBA W POMIDORACH 4 filety rybne np.z pangi 4 pomido ...
RYBA W POMIDORACH 4 filety rybne np.z pangi 4 pomidory lub puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku, cebula mąka, olej, sól przyprawa do ryb słodka papryka Sposób przygotowania: 1.Filety rybne pokrój na niewielkie kawałki,oprósz przyprawą do ryb,obtocz w mące,usmaż na oleju.Zdejmij. 2.Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.Dodaj pokrojone pomidory (jeżeli z puszki to wraz z zalewa),podduś.Przypraw.Włóż ryby podduś.
hubira - buziak2.gif
z opisem
obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności