Ryba po grecku.jpg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Ryba po grecku
Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy ją tylko odgrzać w piekarniku lub na patelni.
Składniki:
ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsza, morszczuka)
mąka do panierowania + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
bułka tarta do panierowania
ok. 6 jajek do panierki
olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
7 dużych marchewek (ok. 1kg)
2 duże cebule (400g)
3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
mały kawałek selera (ok. 110g)
kawałek pora (ok. 75g)
3 szklanki przegotowanej wody
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 200 g koncentratu Pudliszki)
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 średnie cytryny
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do ozdobienia potrawy
przepyszna ryba po grecku
Wykonanie:
7 dużych marchewek, 3 pietruszki i mały kawałek selera (około 110 gram) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny, 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Po tym czasie ponownie dokładnie osuszyć filety rybne i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem oraz solą. Kolejno każdy kawałek ryby otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone ryby z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Schować farsz i ryby (osobno) do lodówki.
Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
Na dnie naczynia wykładam część farszu, na to ryby, kolejna warstwa farszu, ryby i na sam koniec resztę farszu.
Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rybę po grecku można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło, lecz mi najbardziej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!