placki ziemniaczane.jpeg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Skladniki:
Ciasto:
Ziemniaki ugotowane 50 dag
Maka krupczatka 15 dag.
Jajo 1 szt.
Margaryna 1 lyzka
Nadzienie :
Kielbasa śląska lub zwyczajna 30 dag
Cebula mała 1 szt.
Bułka tarta 2 dag
Margaryna 4 dag
Sol,pieprz
Przepis:
Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske lub zemlec w maszynce do miesa,dodac make ,jajo,sol i stopiona margaryne,po czym zarobic ciasto.Kielbase zemlec w maszynce i dodac pokrojona w kostke drobna,zrumieniona na margarynie cebulke,bulke tarta i przyprawy.Mase dobrze wymieszac.Z ciasta ziemniaczanego uformować na stolnicy prostokat.Na rozwalkowane ciasto nalozyc równomiernie farsz z kiełbasy i całość zwinąć w rulon.
Serwetkę plocienna zwilzyc zimna woda,na jej szerszej krawedzi ulozyc zwoj z kielbasa,szczelnie zwinac,a boki serwetki zwiazac nitka.Krawedz serwetki zszyć wzdluz zwoju.Calosc delikatnie wlozyc do podluznego naczynia z wrzaca osolona woda.Gotowac na malym ogniu ok 30 minut.Wykac,zdjac serwetke,a zwoj pokroic w plasterki ok.1,5cm za pomoca nitki.Podawac na goraco z kiszona kapusta lub mizeria ze smietana.
Ziemniaki ksieżnej
Składniki
1,5 kg ziemniaków
4-5 żółtek
50 ml oliwy
1-2 łyżki drobniutko utartego pieprzu
gałka muszkatołowa
biały pieprz
Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i utłuc lub dokładnie rozetrzeć. Następnie zmiksować z żółtkami, oliwą i chrzanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gładkie puree porcjami przekładać do rękawa cukierniczego.
Wyciskać wprost na natłuszczoną formę do pieczenia.
Tuż przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut. Gorące podawać jako dodatek do pieczeni lub smażonych kotletów.