kapusta.jpg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Składniki:
1 kg ziemniaków surowych
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
10-15 dag wędzonej słoniny lub boczku
1 cebula
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać, potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć. Powstały płyn pozostawić w miseczce na kilka minut, na dnie osadzi się skrobia.
2. Ziemniaki umieścić w misce, dodać sól, jajko. Odlać wodę wyciśniętą z ziemniaków, a pozostałą na dnie naczynia skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać mąkę, całość razem wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Połowę masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie). Po około minucie przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.
4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
5. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić tłuszcz. Do niego dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zrumienienia.
6. Ugotowane wcześniej kluski polać usmażoną cebulką ze słoniną.