Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

P1150867.JPG

KISZONA - P1150867.JPG
Download: P1150867.JPG

2,24 MB

(2560px x 1920px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Kapusta z ziemniakami
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Składniki
1 kg kiszonej kapusty, -
70 dag ziemniaków, -
1 cebula, -
około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami, -
sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.

Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
KISZONA - Biala kielbasa duszona w winie z kiszoną kapustą.jpeg
Składniki Kiełbasa: 800 g białej kiełbas ...
Składniki Kiełbasa: 800 g białej kiełbasy 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki octu winnego 100 ml białego wytrawnego wina gałązka świeżego rozmarynu Kapusta: 200 g wędzonej, dojrzewającej tyrolskiej lub szwarcwaldzkiej szynki (speck) 800 g kiszonej kapusty łyżka masła łyżeczka kminku duża cebula 2 liście laurowe kilka ziaren jałowca 250 ml bulionu wołowego (najlepiej domowego) świeżo zmielony czarny pieprz sól Polenta: 500 g kaszki kukurydzianej (czyli polenty lub mamałygi) łyżeczka masła olej słonecznikowy do smażenia sól Sposób przygotowania 1 Rozgrzewamy w rondlu masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy, dodajemy przesiekaną kapustę, liście laurowe, lekko zgniecione ziarna kminku, rozgniecione jagody jałowca. 2 Wlewamy bulion i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE całość 1,5 godziny na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. 3 Polentę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, cały czas mieszając, dodając pod koniec gotowania masło. 4 Gdy polenta zgęstnieje, wylewamy ją na zwilżoną deskę, wyrównujemy górę i brzegi mokrym nożem i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy ją w plastry, które zrumieniamy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. 5 Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy lekko ponakłuwane widelcem pęta kiełbasy, obsmażamy szybko z obu stron. Wlewamy ocet, dodajemy listki rozmarynu, smażymy na mocnym ogniu, aż ocet odparuje. Wlewamy wino i dusimy, aż wino wyparuje, a kiełbasa się ładnie zrumieni, kilkakrotnie ją w tym czasie przewracając. Podajemy z kapustą i polentą.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności