Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą 1b.jpg

hubira / ❤️GALERIA_JEDZONKO❤️ / ❣️GALERIA_DANIA z WARZYW / DANIA z kapusty / KISZONA / Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą 1b.jpg
KISZONA - Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą 1b.jpg
Download: Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą 1b.jpg

0,91 MB

(2409px x 1711px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Kapusta z ziemniakami
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Składniki
1 kg kiszonej kapusty, -
70 dag ziemniaków, -
1 cebula, -
około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami, -
sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.

Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
KISZONA - Kiszona kapusta gotowana do obiadu.jpg
SKŁADNIKI: * Kapusta kiszona ok 1kg * smalec z s ...
SKŁADNIKI: * Kapusta kiszona ok 1kg * smalec z skwarkami * kawałek gotowanego boczku * kminek * pieprz ziolowy * sol * liśc laurowy * ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną płuczemy i wkladamy do garnka , podgotowujemy , jesli nadal jest za kwaśna odlewamy wodę i dolewamy świeżej. Dusimy dodając liśc laurowy 2-3 sztuki, ziele angielskie kilka ziaren oraz 2 łyżki smalcu ze skwarkami oraz pieprz. Sol do smaku oraz kminek. Boczek kroimy w kostke i podpiekamy, wkładamy do kapusty i dusimy około godziny , zagęszczamy mąką pszenną chwile gotujemy. Podajemy jako dodatek SMACZNEGO
KISZONA - Kapusta kiszona.jpg
Kapusta kiszona zasmażana na kształt okrągły.
Kapusta kiszona zasmażana na kształt okrągły.
KISZONA - kiszona kapusta1.jpg
Kiszonki – dlaczego są zdrowe? Kiszona k ...
Kiszonki – dlaczego są zdrowe? Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów? Kwasy w organizmie Obecne w organizmie kwasy – fosforowy, siarkowy i oksyproteinowy – wytwarzane są podczas procesu spalania białka. Często w nadmiarze. Organizm walczy najczęściej z dużą ilością tego ostatniego kwasu (niedopałków białkowych), który powstaje, gdy jemy zbyt wiele mięsa, wędlin i ryb (czyli białka pochodzenia zwierzęcego), a przy tym jesteśmy niedotlenieni. Płuca nie pracują należycie, więc układ pokarmowy nie jest w stanie przyswoić i utlenić pożywienia. Jest ono filtrowane najpierw przez wątrobę, a jeśli to nie pomoże i toksyny nie zostaną zobojętnione, niedopałki przedostają się do jelita grubego i krwiobiegu. W konsekwencji zatruwane są kolejne narządy wewnętrzne, a przemiana materii jest bardzo mocno zaburzona. Równowaga Zakwaszony przez szkodliwe związki organizm w ramach obrony wytwarza związki, które neutralizują to kwasowe środowisko. Takie działanie ma kwas mlekowy, powstający w procesie fermentacji. Dzięki niemu w organizmie przywrócona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa. Dobroczynne działanie kiszonych warzyw Podobnie działanie jak kwas mlekowy mają kiszone warzywa. Amerykańscy naukowcy dowiedli dodatkowo, że mają one działanie przeciwrakowe. Podczas kiszenia bowiem uwalniają się enzymu, rozkładające glukozynolam, znajdujący się w kapuście. W czasie reakcji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać antynowotworowo. Korzyści przynosi także kwas mlekowy, który sprawia, że flora bakteryjna w jelitach funkcjonuje prawidłowo. Kiszonki Korzyści odnosimy podczas spożycia kiszonej kapusty, kwasu chlebowego, barszczu z kiszonych czerwonych buraków czy białego barszczu zakwaszanego na mące razowej. Z dobroczynnego działania warzyw najlepiej skorzystać pijąc sok z warzyw rozcieńczony wodą i spożywając je w postaci surówek. Nie powinno się gotować kiszonej kapusty – niszczy to korzystne dla organizmu bakterie. Warto też sięgnąć po rozcieńczony ocet jabłkowy. Należy 2-3 łyżki octu rozpuścić w szklance ciepłej wody i dodać 2 łyżeczki miodu.
KISZONA - kiszona_kapusta.jpg
KAPUSTA KISZONA
KAPUSTA KISZONA
KISZONA - Przygotowana golonka z kapustą kiszoną.jpg
Golonka tylna wieprzowa: Odcięta od szynki na wysokości ...
Golonka tylna wieprzowa: Odcięta od szynki na wysokości 1/3 kości goleni, licząc w dół od stawu kolanowego. Noga odcięta powyżej stawu skokowo – goleniowego; guz piętowy pozostawiony przy nodze. Golonka zawiera: 2/3 kości goleniowych (strzałkowej i piszczelowej) bez nasady dolnej. Golonka przednia wieprzowa: Odcięta od łopatki na wysokości stawu łokciowego tak, aby podramię bez części wyrostka kości łokciowej i bez nasady dolnej kości podramienia pozostało w golonce. Noga przednia odcięta tak, aby kości nadgarstka pozostały przy niej. Golonka zawiera nasadę dolną kości ramiennej i kości podramienia (łokciowa i promieniowa) bez części wyrostka łokciowego, kości łokciowej pozostałego przy łopatce.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności