Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tunczyk_z_fenkulem.jpg

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / tunczyk_z_fenkulem.jpg
Przepisy na dania wloskie - tunczyk_z_fenkulem.jpg
Download: tunczyk_z_fenkulem.jpg

38 KB

(250px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim
w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki.





Składniki, 2 porcje:

Marynata:
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
• sok i starta skórka z 1/2 cytryny
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 2 szczypty soli
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

• 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g
• 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry
• szczypta soli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry


Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty.
Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków).
Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - Grillowana cukinia kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozza ...
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozzarellą Składniki: Cukinia Cebula, pomidor i mozzarella o zbliżonej wielkości i kształcie Kilka listków świeżej bazylii Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) 1/4 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soli [:Listonic] Przygotowanie: Najważniejszą i najtrudniejszą częścią przepisu jest dokładne pokrojenie warzyw na równe plastry. Te ze środka należy wykorzystać na tą najważniejsza kanapkę Cukinię (można też cebulę) zalewamy marynatą i zostawiamy na około godzinę. Po godzinnym marynowaniu grillujemy cukinię z cebulą z obu stron. Kiedy cukinia i cebula będą miękkie, na jeden z plastrów cukinii kładziemy plaster mozzarelli i przykrywamy go drugim plastrem cukinii. Warzywa są gorące więc po chwili mozzarella delikatnie się roztopi. Wszystkie składniki przenosimy na talerz i układamy kanapkę. Na mozzarellę kładziemy pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem. Na pomidora kładziemy bazylię, później cebulę i całość nakrywamy plastrem cukinii. Delikatnie przyciskamy i serwujemy ciepłe np. z sałatą i pomidorem. Potrawa ta może być lekką letnia kolacją, przystawką czy towarzyszyć mięsnym potrawą z grilla.
Przepisy na dania wloskie - Piers kurczaka z szalwia,panierka serowa.jpg
Sei pronta per preparare le classiche cotolette di pollo ...
Sei pronta per preparare le classiche cotolette di pollo, ma all'improvviso ti accorgi che hai terminato il pangrattato. Cosa fai? Ecco una soluzione. * * * * * Infarina i petti di pollo. Metti a scaldare l'olio in una padella larga. In una scodella sbatti le uova con il formaggio, sale, pepe e le foglie di salvia sminuzzate. Passaci dentro i petti di pollo infarinati e immergili nell'olio caldo per friggerli. Scolali su una carta assorbente e servili caldi. La presenza della salvia lascerà in bocca un sapore gradevole al palato.
Przepisy na dania wloskie - zupa di legumi i cereali.jpg
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oli ...
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oliwy z oliwek,1 litr wywaru rosolu(moze byc z kostek)500 g razem fasolki, soczewicy, groch i zboża 2 ziemniaki,200g pomidorow,seler,lisc laurowy,szalwi,rozmaryn,tymianek,2 skorki sera parmigiano(pokrojone w kostke) Najpierw podsmazamy cebyle,czosnek na oleju dodajemy fasolke,soczewice,groch zalewamy rosolem,gotujemy godzinke i wkrajamy marchewke,ziemniaki,pomidory,ser.Dodajemy ziola i gotujemy ok.80min przed podaniem wyjmujemy ziola
Przepisy na dania wloskie - Toskanska pomidorowa.jpg
składniki: 2 kostki rosołowe (wołowe) 2 łyżki oliwy 2 ...
składniki: 2 kostki rosołowe (wołowe) 2 łyżki oliwy 2 duże posiekane cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej masy pomidorów z puszki) 1 łyżka cukru (ważne!) 1 mała czerstwa ciabatta zrumieniona w opiekaczu (ja daję grzanki, ok 100 g) 1/2 łyżeczki bazylii sposób przygotowania: Na oliwię zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i smaż minutę. Wrzucić pomidory, zalać bulionem (dwa litry wody na dwie kostki), dodać cukier, bazylię i grzanki. Gdy grzanki się rozgotują warto zmiksować, wtedy zupa będzie miała fajną, gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatkowe informacje: Zupkę zmiksowałam, a dopiero później dodałam grzanki.
Przepisy na dania wloskie - Foccacia.jpg
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukr ...
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukru ziemniak ugotowany i zmiazdzony 1szkl.wody 1lyzka oliwy z oliwek Czas rosniecia 1 godz.Piec w temp.180 stopni przez ok 25 min
Przepisy na dania wloskie - makaron_z_brokulami02.jpg
Składniki, 2 - 3 porcje: • 150 - 200 g makaronu w ksz ...
Składniki, 2 - 3 porcje: • 150 - 200 g makaronu w kształcie małych rurek, np. gomiti • 1 brokuł • 4 listki laurowe • 18 zielonych oliwek bez pestek • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 10 łyżek zmielonych migdałów • 3 łyżki bułki tartej • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do serwowania: oliwa z oliwek extra virgin, tarty ser Parmezan Przygotowanie: Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 minut, aż będzie al dente, oprószyć solą. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym Parmezanem.
Przepisy na dania wloskie - zupa_brokulowa.jpg
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: ...
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: • 1 brokuł • 120 g sera Gorgonzola • 1/2 filiżanki listków natki pietruszki • sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz dodatki: chleb opieczony w tosterze, oliwa z oliwek do serwowania (opcjonalnie) Przygotowanie: Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 3 szklanki świeżej wody, posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente. Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola (bez skórki), natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tego ostatniego nie żałować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu. Jeśli musimy zupę podgrzać, starajmy się jej nie zagotowywać.
Przepisy na dania wloskie - Salatka ryzowa z feta.jpg
Salatka ryzowa z feta i pomidorow suszonych w 30 minut ...
Salatka ryzowa z feta i pomidorow suszonych w 30 minut dla 6 osób Składniki: 2 kostki Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami(moze byc zwykly) 300 g białego ryżu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka pesto bazyliowego 1 łyżka octu balsamicznego 15 liści bazylii pokrojonych w cieniutkie paseczki 6 czarnych oliwek pokrojonych w talarki skórka z jednej limonki 200 g pomidorów suszonych 150 g sera feta pokrojonego w kostkę sól, pieprz.papryka Jak przygotować: 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką. 2. Ryż wsyp do bulionu, ugotuj al dente. Odcedź ugotowany ryż i zahartuj go wodą. Wsyp ryż do dużej miski. 3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę, pesto, ocet winny i bazylię. Dodaj oliwki i zest z limonki, wymieszaj. 4. Do ryżu dodaj suszone pomidory, fetę i sos bazyliowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą ,papryka i pieprzem do smaku. 5. Napełnij sałatką małe miseczki wypłukane zimną wodą. Ubij sałatkę łyżką i odwróć miseczkę do góry nogami na talerzyk (jak babkę z piasku). Moja rada: Przykryj sałatkę folią spożywczą i schowaj do lodówki, żeby smaki się dobrze przegryzły. Bon appétit!
Przepisy na dania wloskie - Zupa brokulowa.jpg
SKŁADNIKI: * 2 świeże brokuły (lub ok. 450 g mrożonych) ...
SKŁADNIKI: * 2 świeże brokuły (lub ok. 450 g mrożonych) * 3 - 4 ziemniaki * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * 2 kostki rosołowe, najlepiej drobiowe * sól, pieprz * śmietana (niekoniecznie) * 100 g kremowego serka topionego (niekoniecznie) Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Wszystko wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, dodać kostki rosołowe i ugotować do miękkości. Gdy ziemniaki i brokuły będą miękkie wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kto chce może dodać do zupy serek topiony. Najlepiej rozpuścić go najpierw w kubku gorącej zupy jeszcze przed zmiksowaniem, potem wlać do reszty. Zupa smakuje wtedy nieco łagodniej.
Przepisy na dania wloskie - Kurczak w pomidorach na sposób wloski.jpg
Kurczak w pomidorach na sposób wloski Skladniki: 1 d ...
Kurczak w pomidorach na sposób wloski Skladniki: 1 duzy kurczak 2 lyzki oliwy 2 cienko pokrojone cebule 2 drobno pokrojone z±bki czosnku 1/3 szklanki bialego wina 2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skóry sól, pieprz Sposób przyrzadzenia: Kurczaka umyc, osuszyc, podzielic na 8 lub wiêcej czesci. W duzym rondlu rozgrzac olej, zeszklic na nim cebulê i czosnek, usunac je z rondla za pomoca lyzki cedzakowej, odlozyc. Na pozostalej oliwie szybko obrumienic kurczaka, przyprawic sola i pieprzem, dodac wino, dusic az okolo polowa wina odparuje. Dodac pomidory, zeszklona cebulê i czosnek, dusic na malym ogniu az miêso bêdzie bardzo miêkkie. Skorygowac smak przyprawami i podawac z dodatkiem bagietki, ziemniaków itp.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności