Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg
Przepisy na dania wloskie - roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg
Download: roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg

77 KB

(300px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Czas przygotowania: 70 minut
Czas duszenia: 30 minut
Składniki
80 dag filetu z kurczaka,
2 małe cukinie,
2 pomidory,
cebula,
1/2 szklanka bulionu,
sól, zioła, oliwa
Etapy przygotowania

Filet kroimy w paski. Nacieramy sola i ziołami, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Cebule drobno siekamy. Pomidory kroimy w dość gruba kostkę. Cukinie kroimy wzdłuż i solimy.
Mięso zawijamy w cukinie. kilka minut podsmażamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. wlewamy bulion, gotujemy. dodajemy pomidory, zioła i pozostałe resztki cukinii. Wkładamy roladki i dusimy do miękkości.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - pizzette-fritte-bigwm.jpg
Ingredienti 400 g di farina, 1 panetto di lievito di ...
Ingredienti 400 g di farina, 1 panetto di lievito di birra, sale, olio per friggere. Preparazione "Pizzette fritte" In una terrina stemperate il lievito con un po' d'acqua tiepida, unite due pugni di farina e lasciate lievitare il composto in un luogo tiepido per circa mezz'ora. Sul tavolo versate la farina a fontana e, al centro, lavorate il panetto lievitato con un pizzico di sale. Incorporate a poco a poco la farina aiutandovi con acqua tiepida e lavorate la pasta con energia per almeno 15 minuti o fino ad ottenere una pasta morbida ma elastica. Dividete la pasta in 12 pagnottelle e lasciate lievitare per circa un'ora sul piano di lavoro infarinato, coprendo con un panno e con una coperta.Raggiunta la lievitazione, schiacciate le palline ricavando dei dischi di pasta spessi 1 centimetro con il bordo leggermente più alto.Friggete le pizzette in abbondante olio bollente.
Przepisy na dania wloskie - roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut S ...
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut Składniki 80 dag filetu z kurczaka, 2 małe cukinie, 2 pomidory, cebula, 1/2 szklanka bulionu, sól, zioła, oliwa Etapy przygotowania Filet kroimy w paski. Nacieramy sola i ziołami, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebule drobno siekamy. Pomidory kroimy w dość gruba kostkę. Cukinie kroimy wzdłuż i solimy. Mięso zawijamy w cukinie. kilka minut podsmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. wlewamy bulion, gotujemy. dodajemy pomidory, zioła i pozostałe resztki cukinii. Wkładamy roladki i dusimy do miękkości.
Przepisy na dania wloskie - Pizza z cukinia i pomidorem.jpg
Pizza z cukinia i pomidorem Składniki: 2 duże mięsiste ...
Pizza z cukinia i pomidorem Składniki: 2 duże mięsiste pomidory 1 nieduża cukinia 4 ząbki czosnku Ser żółty Drożdże w proszku 3 szklanki mąki Oliwa z oliwek Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże przygotowujemy według opisu z opakowania. Do miski wsypujemy mąkę, sól i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne. Polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Cukinie kroimy na plastry (jeśli jest młoda nie trzeba obierać skóry). Pomidory po sparzeniu obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Cukinię grillujemy lub smażymy na patelni. Cukinię, pomidory i posiekany czosnek ułożyć Pieczemy w temperaturze 200 st. c. Gdy placek przypiecze się, pizze wyjmujemy. Dużym nożem można posiekać warzywa (aby nie spadały z małych kawałków pizzy). Układamy na pizzy ser i pieczemy do momentu aż ser się roztopi. Smacznego!
Przepisy na dania wloskie - zupa_brokulowa.jpg
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: ...
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: • 1 brokuł • 120 g sera Gorgonzola • 1/2 filiżanki listków natki pietruszki • sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz dodatki: chleb opieczony w tosterze, oliwa z oliwek do serwowania (opcjonalnie) Przygotowanie: Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 3 szklanki świeżej wody, posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente. Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola (bez skórki), natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tego ostatniego nie żałować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu. Jeśli musimy zupę podgrzać, starajmy się jej nie zagotowywać.
Przepisy na dania wloskie - Salatka ryzowa z feta.jpg
Salatka ryzowa z feta i pomidorow suszonych w 30 minut ...
Salatka ryzowa z feta i pomidorow suszonych w 30 minut dla 6 osób Składniki: 2 kostki Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami(moze byc zwykly) 300 g białego ryżu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka pesto bazyliowego 1 łyżka octu balsamicznego 15 liści bazylii pokrojonych w cieniutkie paseczki 6 czarnych oliwek pokrojonych w talarki skórka z jednej limonki 200 g pomidorów suszonych 150 g sera feta pokrojonego w kostkę sól, pieprz.papryka Jak przygotować: 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką. 2. Ryż wsyp do bulionu, ugotuj al dente. Odcedź ugotowany ryż i zahartuj go wodą. Wsyp ryż do dużej miski. 3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę, pesto, ocet winny i bazylię. Dodaj oliwki i zest z limonki, wymieszaj. 4. Do ryżu dodaj suszone pomidory, fetę i sos bazyliowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą ,papryka i pieprzem do smaku. 5. Napełnij sałatką małe miseczki wypłukane zimną wodą. Ubij sałatkę łyżką i odwróć miseczkę do góry nogami na talerzyk (jak babkę z piasku). Moja rada: Przykryj sałatkę folią spożywczą i schowaj do lodówki, żeby smaki się dobrze przegryzły. Bon appétit!
Przepisy na dania wloskie - Tort z warzyw.jpg
"Tort" z warzyw Przepis ten mam z jakieś starej koloro ...
"Tort" z warzyw Przepis ten mam z jakieś starej kolorowej gazety. Zrobienie tego "tortu" wymaga nieco czasu, ale jeśli ktoś lubi niecodzienne smakowitości, to gorąco polecam. SKŁADNIKI: * 1 większy bakłażan (ok 400 g) * 1 cukinia (nie za duża, ok 450 g) * 2 czerwone papryki * 8 średnich pomidorów * 1 duża cebula * 1 ząbek czosnku * 2 mozzarelle (tak by bylo w sumie ok 200 g) * kilka listków świeżej bazylii (kto nie ma, może użyć suszonej) * 2 łyżki oleju * sól i pieprz Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na ok 15 min. Cukinię umyć, odciąć końce, rownież pokroić w plasterki. Pomidory sparzyc, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (wodnite części z nasionkami wywalić). Papryki opiec* w piekarniku, obrać ze skórki, pokroić w paski. Mozzarellę pokroić na plastry. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pomidory i czosnek i dusić ok 10 - 15 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną bazylię. Tortownicę (ja miałam taką o średnicy 26 cm) lub dużą formę do zapiekanek natłuścić. Na dnie ułożyć na zakładkę bakłażany. Potem kolejno: połowę pomidorów, połowę mozzarelli, plastry cukini na zakładkę i resztę pomidorów. Na to połowę papryki, resztę mozzarelli i znowu paprykę. Zapiekać ok 30 min w temp. 180°C. Smacznego *) najlepiej na papierze pergaminowym ok 10 - 15 min - aż skórka dostanie "bąbli" z poparzenia
Przepisy na dania wloskie - Salatka z kalmarow.jpg
• 4 małe kalmary, oczyszczone (lub około 150 g kalmarów) ...
• 4 małe kalmary, oczyszczone (lub około 150 g kalmarów) • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany • 2 garście mieszanej sałaty lub rukoli • 7 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki • 1 mała cebulka szalotka, pokrojona w plasterki • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny Sos: • 1 łyżeczka przyprawy chilli • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1/4 cytryny do skrapiania sałatki, chleb z masłem Wykonanie: Składniki sosu wymieszać w salaterce. Kalmary umyć, osuszyć i pokroić w wąskie krążki. Wymieszać z czosnkiem i połową sosu. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki. Sałatę poszarpać i przełożyć do salaterki, włożyć oprószone solą pomidorki i cebulkę. Rozgrzać patelnię i smażyć kalmary wraz z marynatą na złoty kolor, przez około 2 minuty. Przełożyć do salaterki z sałatą. Posypać skórką z cytryny i polać resztą sosu. Podawać z cytryną i chlebem.
Przepisy na dania wloskie - placki-z-cukinii-03.jpg
Składniki, 2 - 3 porcje (około 20 małych placuszków): ...
Składniki, 2 - 3 porcje (około 20 małych placuszków): • 30 g mąki pszennej • sól i pieprz • 1 jajko • 2 łyżki mleka • 1 cukinia (około 300 g) • oliwa z oliwek do smażenia Sos pomidorowy: • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym • 2 łyżki octu balsamicznego • 1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią
Przepisy na dania wloskie - tunczyk_z_fenkulem.jpg
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papr ...
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki. Składniki, 2 porcje: Marynata: • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli • sok i starta skórka z 1/2 cytryny • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki • 2 szczypty soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin • 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry • szczypta soli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty. Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków). Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Przepisy na dania wloskie - Focaccia z oliwkami i solą morską ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli.jpg
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-gru ...
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli) Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską. Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze. Składniki: • 10 g świeżych drożdży • 150 ml ciepłej wody • 250 g mąki • 1 łyżeczka soli • oliwa z oliwek • garść zielonych oliwek • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie) Wykonanie: Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności