Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Salatka ryzowa z feta.jpg

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / Salatka ryzowa z feta.jpg
Przepisy na dania wloskie - Salatka ryzowa z feta.jpg
Download: Salatka ryzowa z feta.jpg

10 KB

(200px x 136px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Salatka ryzowa z feta i pomidorow suszonych
w 30 minut dla 6 osób
Składniki:
2 kostki Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami(moze byc zwykly)
300 g białego ryżu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka pesto bazyliowego
1 łyżka octu balsamicznego
15 liści bazylii pokrojonych w cieniutkie paseczki
6 czarnych oliwek pokrojonych w talarki
skórka z jednej limonki
200 g pomidorów suszonych
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
sól, pieprz.papryka
Jak przygotować:
1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką.
2. Ryż wsyp do bulionu, ugotuj al dente. Odcedź ugotowany ryż i zahartuj go wodą. Wsyp ryż do dużej miski.
3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę, pesto, ocet winny i bazylię. Dodaj oliwki i zest z limonki, wymieszaj.
4. Do ryżu dodaj suszone pomidory, fetę i sos bazyliowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą ,papryka i pieprzem do smaku.
5. Napełnij sałatką małe miseczki wypłukane zimną wodą. Ubij sałatkę łyżką i odwróć miseczkę do góry nogami na talerzyk (jak babkę z piasku).

Moja rada:
Przykryj sałatkę folią spożywczą i schowaj do lodówki, żeby smaki się dobrze przegryzły.

Bon appétit!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - tunczyk_z_fenkulem.jpg
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papr ...
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki. Składniki, 2 porcje: Marynata: • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli • sok i starta skórka z 1/2 cytryny • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki • 2 szczypty soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin • 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry • szczypta soli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty. Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków). Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Przepisy na dania wloskie - mini-calzone-00.jpg
kładniki, około 20 sztuk: • połowa ilości ciasta na ...
kładniki, około 20 sztuk: • połowa ilości ciasta na pizzę np. z tego przepisu • 1 mała czerwona papryka • 1 mała cukinia • 1/3 bakłażana • 3 plasterki cebuli • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania • 160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino) • oliwa extra vergine do podania: sos pomidorowy, śmietana ze szczypiorkiem i słodką papryką, oliwa extra vergine, sól i pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu, odstawić do wyrośnięcia. Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, dość długo, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika. Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek gruby na około 0,7 cm (ciasto nie może być za cienkie, aby nie pękło podczas pieczenia). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine. Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Czytaj więcej w BLOGU.
Przepisy na dania wloskie - pane-fatto-in-casa-2.jpg
La riproduzione o ripubblicazione di questo testo è viet ...
La riproduzione o ripubblicazione di questo testo è vietata. Ingredienti per il primo impasto del pane fatto in casa: 200 gr di farina 1 cucchiaino raso di zucchero 185 ml di acqua oligominerale tiepida 5 gr di cubetto di lievito di birra - per il secondo impasto: 400 gr di farina manitoba 200 ml di acqua oligominerale tiepida 1,5 cucchiaini di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 7 gr di cubetto di lievito di birra Procedimento: In una terrina unire tutti gli ingredienti del primo impasto e, con una forchetta, amalgamarli bene sciogliendo eventuali grumi. Coprire la terrina con un piatto capovolto e lasciar lievitare il composto per 10 ore. Trascorso il periodo suindicato, aggiungere al composto gli ingredienti del secondo impasto, amalgamando fino a ottenere un composto omogeneo, abbastanza sodo e privo di grumi. Riporre il composto in una teglia foderata con carta da forno, praticare sulla superficie un taglio a croce oppure due tagli paralleli e lasciar lievitare per altre 3 ore. La teglia può essere riposta nel forno spento. E' giunto il momento di cuocere il nostro pane: accendere il forno a 200 gradi e lasciar cuocere il pane per 1 ora. Quando la superficie comincerà a diventare scura, coprire il pane con un foglio di carta alluminio; se invece il pane resta di un bel colore nocciola, questo passaggio può essere saltato. Sfornare il pane e lasciarlo raffreddare su una gratella prima di servirlo.
Przepisy na dania wloskie - granita_brioche-300x225.jpg
Ingredienti per 4 persone 375 g d’acqua 150 g di zucc ...
Ingredienti per 4 persone 375 g d’acqua 150 g di zucchero il succo di due limoni una bustina di vanillina in polvere Prendete un recipiente dai bordi abbastanza alti e mettetelo in freezer per una decina di minuti, perché si raffreddi un po’. Tirate fuori il recipiente dal freezer, versatevi l’acqua, meglio se fredda di frigorifero. Aggiungete gradualmente lo zucchero, mescolando perché si sciolga bene. Aggiungete il succo di limone, continuando a mescolare. Concludete aggiungendo la vanillina (se una bustina intera vi sembra troppa per i vostri gusti, potete ridurre leggermente la quantità). Mettete il contenitore in freezer per un paio d’ore, avendo cura di mescolare di tanto in tanto
Przepisy na dania wloskie - pizzette-fritte-bigwm.jpg
Ingredienti 400 g di farina, 1 panetto di lievito di ...
Ingredienti 400 g di farina, 1 panetto di lievito di birra, sale, olio per friggere. Preparazione "Pizzette fritte" In una terrina stemperate il lievito con un po' d'acqua tiepida, unite due pugni di farina e lasciate lievitare il composto in un luogo tiepido per circa mezz'ora. Sul tavolo versate la farina a fontana e, al centro, lavorate il panetto lievitato con un pizzico di sale. Incorporate a poco a poco la farina aiutandovi con acqua tiepida e lavorate la pasta con energia per almeno 15 minuti o fino ad ottenere una pasta morbida ma elastica. Dividete la pasta in 12 pagnottelle e lasciate lievitare per circa un'ora sul piano di lavoro infarinato, coprendo con un panno e con una coperta.Raggiunta la lievitazione, schiacciate le palline ricavando dei dischi di pasta spessi 1 centimetro con il bordo leggermente più alto.Friggete le pizzette in abbondante olio bollente.
Przepisy na dania wloskie - riso al curry.jpg
riso al curry Ingredienti e dosi per 4 persone 350 g di ...
riso al curry Ingredienti e dosi per 4 persone 350 g di riso 2 cucchiai di curry in polvere 50 g di burro cipolla brodo di dado vegetale 1/2 bicchiere di vino bianco Affettare finemente la cipolla e farla soffriggere nel burro unire il riso e farlo insaporire per alcuni minuti, aggiungere il vino e, mescolando, farlo evaporare. Aggiungere man mano mestoli di brodo,dopo una 20 di minuti di cottura aggiungere il curry, mescolare e regolare di sale (tenere presente che il dado è già salato di suo...) Versare il resto del brodo e cuocere per 10 minuti circa. Levare il riso dal fuoco, unire poco burro, mescolare bene e lasciar riposare pochi minuti prima di servire.
Przepisy na dania wloskie - Piers kurczaka z szalwia,panierka serowa.jpg
Sei pronta per preparare le classiche cotolette di pollo ...
Sei pronta per preparare le classiche cotolette di pollo, ma all'improvviso ti accorgi che hai terminato il pangrattato. Cosa fai? Ecco una soluzione. * * * * * Infarina i petti di pollo. Metti a scaldare l'olio in una padella larga. In una scodella sbatti le uova con il formaggio, sale, pepe e le foglie di salvia sminuzzate. Passaci dentro i petti di pollo infarinati e immergili nell'olio caldo per friggerli. Scolali su una carta assorbente e servili caldi. La presenza della salvia lascerà in bocca un sapore gradevole al palato.
Przepisy na dania wloskie - Piers kurczka z capari.jpg
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a ...
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a pezzetti con lo spicchio d'aglio, i capperi e mezzo bicchiere d'acqua. Lascia cuocere per una decina di minuti fin quando i pomodori saranno abbastanza ammorbiditi e l'acqua evaporata; a questo punto aggiungi l'olio e, appena caldo, i petti di pollo. Salare e pepare leggermente, insaporire per qualche minuto e servire subito con un contorno di spinaci a vapore.
Przepisy na dania wloskie - Zapiekanka z balkazanem,cukinia i ryzem.jpg
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia p ...
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia pęczek natki pietruszki 10 małych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 cebula 100 g ryżu sól pieprz [:Listonic] Przygotowanie: W pierwszej kolejności solimy bakłażana aby pozbawić go goryczki. W międzyczasie należy sparzyć pomidory aby pozbawić je skórki. Jeśli na bakłażanach pojawi się “rosa” można je opłukać z nadmiaru soli i będą gotowe do użycia. Na patelni podsmażamy mięso i cebulę. Kroimy bakłażana w drobną kostkę. Podsmażamy bakłażana razem z mięsem aż do miękkości bakłażana. Na dno żaroodpornego naczynia wkładamy obsmażone mięso, cebulę i bakłażana zostawiając 1/3 do przykrycia zapiekanki. Obieramy pomidory ze skórki. Dodajemy do zapiekanki nieugotowany ryż a następnie pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy cukinię i przykrywamy mięsem z bakłażanem. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami.
Przepisy na dania wloskie - roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut S ...
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut Składniki 80 dag filetu z kurczaka, 2 małe cukinie, 2 pomidory, cebula, 1/2 szklanka bulionu, sól, zioła, oliwa Etapy przygotowania Filet kroimy w paski. Nacieramy sola i ziołami, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebule drobno siekamy. Pomidory kroimy w dość gruba kostkę. Cukinie kroimy wzdłuż i solimy. Mięso zawijamy w cukinie. kilka minut podsmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. wlewamy bulion, gotujemy. dodajemy pomidory, zioła i pozostałe resztki cukinii. Wkładamy roladki i dusimy do miękkości.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności