Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

page120_25.jpg

gosicka / przepisy kulinarne(1) / page120_25.jpg
przepisy kulinarne1 - page120_25.jpg
Download: page120_25.jpg

62 KB

(670px x 392px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Galareta - zimne nóżki Δ
Najlepszy sposób na galaretę, bez żelatyny

Składniki na prawdziwą galaretę:

ładna golonka wieprzowa ok 1,2 kg, przepołowiona na pół
30 dkg żeberek wieprzowych, podzielonych na pojedyńcze żebra
3 średnie nóżki wieprzowe, dokładnie oczyszczone i przerąbane na pół
1 marchewka, obrana
1 pietruszka, obrana
4 duże ząbki czosnku, obrane
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Galareta wieprzowa bez żelatyny, najlepszy przepis na galaretę domową bez dodatku żelatyny, przepis i zdjęcie galarety na nóżkach wierzowych, zimne nóżki

Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta, co pół godziny w przeciągu kilku godzin. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i nastawić na gotowanie, zszumować jak zacznie powoli się gotować. Gotować z uchyloną przykrywą, na wolnym ogniu, przez około 2 i ½ godziny. Wcześniej, mniej więcej po upływie 1 i ½ godziny dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i trochę posolić. Po 10 minutach dodać marchewkę, pietruszkę, gotować tak jak do tej pory na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie przygotować czosnek. Obrany, drobno pokroić na desce, rozetrzeć nożem z solą, przykryć aby nie obesechł.
Galaretę zdjąć z ognia po 2 i ½ godziny gotowania i jak trochę ostygnie, wyjąć mięso na sitko, aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i dodać przygotowany czosnek.
Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić w wywar. Kości usunąć. Dosolić, popieprzyć i przekładać z mięsem do osobnych pojemników. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. W lodówce galareta zachowa świeżość przez 10 dni. Podawać skropioną cytryną.

Galareta z cytryną, chuda galareta, Najlepszy sposób na galaretę domową. Galareta, danie domowe na przyjęcie, sprawdzony przepis na galaretę, przepis na zimne nóżki

Mama robi swoją galaretę, według podobnej procedury, z tą różnicą, że drobniej rozdrabnia mięso i dodaje odrobinę marchewki z wywaru do galarety.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności