Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

TORTOWE.jpg

 CIASTA  - TORTOWE.jpg
Download: TORTOWE.jpg

15 KB

(294px x 294px)

0.0 / 5 (0 głosów)
TORTOWE


biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty):
• 7 jajek
• 1,25 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 6 łyżek oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
• 8 żółtek
• 1 szklanka cukru
• 1,5 szklanki mleka

• 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy)
• 500 ml śmietany kremówki
• 16 g żelatyny
• puszka brzoskwiń

Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić.
Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 CIASTA  - Placek z jabłkami i serem.jpg
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki kostka Kasia 2 żółt ...
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki kostka Kasia 2 żółtka 1 jajo 0,5 opakowania proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru śmietany ile zabierze. Masa serowa: 0,5 kg sera 0,5 kostki Kasia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 jajo cukier waniliowy Masa z jabłek: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 łyżki wody Jak zrobić? Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut. Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty. Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka. Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste. Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.
 CIASTA  - Z MAASĄ BRZOSKWINIOWĄ.jpg
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - ...
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - 4 jaja - 4 łyżki zmielonych orzechów - 3 łyżki bułki tartej - 4 łyżki cukru - łyżka mąki - 1/2 łyżeczki proszku 2. Biszkopt kokosowy: - 6 białek - 1/2 szkl cukru - 150 g kokosu - łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku 3. Krem: - puszka brzoskwiń - kostka masła - 6 żółtek - 1/2 budyniu śmietankowego - łyżka mąki tortowej 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części. 2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut. 3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce. Położenie placka: 1. Biszkopt orzechowy 2. Masa 3. Biszkopt kokosowy 4. Masa 5. Biszkopt orzechowy 6. Polewa czekoladowa
 CIASTA  - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
 CIASTA  - KOKOSOWY RAJ.jpg
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 d ...
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 dek kokosu 45 dek cukru 20 dek mąki 2 budynie 15 dek migdałów cukier waniliowy proszek do pieczenie Czas pieczenia: 2 godziny Pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy. Masa kokosowa : Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.
 CIASTA  - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ...
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ciasto: - 1kost margaryny - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka smalcu lub oleju. Składniki na bezę kokosową: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: - około 1 kg śliwek - tłuszcz do wysmarowania blaszki - bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki - cukier puder do posypania ciasta. Czas pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto kruche: Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek. Beza kokosowa: Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
 CIASTA  - sernik smażony.jpg
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASN ...
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASNE: 3/4 szkl. cukru 100g mąki ziemniaczanej 6 białek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2. CIASTO CIEMNE: 1 szkl. cukru 1 szkl. maki pszennej 6 całych jajek 1 łyzka kakao 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku dp pieczenia 3. MASA SEROWA: 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 1000g białego półtłustego sera 200g masła 6 żółtek 1 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy Sposób przygotowania : 1. Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać. 2. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć. Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne. Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. 3. Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić. Gorącym serem przełożyć placki. Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.
 CIASTA  - SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE.jpg
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekr ...
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekręconego przez maszynkę) 2-3 szklanki mąki 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki sody 5 łyżek gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 łyżka spirytusu lub octu smalec do smażenia pączusiów (ok 1 kg) Wszystkie składniki wyrobić mokrymi rękami. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż będą jasno brązowe. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
 CIASTA  - Adam i Ewa.jpg
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 sz ...
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: 2 puszki mandarynek 2 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe (po 40g) 2 opakowania herbatników zwykłych 2 opakowania herbatników czekoladowych 4 opakowania śmietan-fix 1/2 litra śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Temperatura piekarnika: 160-170°C Czas pieczenia: 35 min
 CIASTA  - Blok czekoladowy.jpg
Składniki 3 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki wod ...
Składniki 3 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki wody 4 łyżki kako 3 opakowania herbatników 2 szklanki cukru 1 kostka Kasia lub Kasia bakalie Jak zrobić? Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy Kasia, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając.Po wymieszaniu przelewamy do miski,dodajemy pokruszone herbatniki,orzechy,rodzynki i mieszamy łyżką. Wykładamy prostokątną formę waflem lub herbatnikami, wlewamy masę i wkładamy całość do lodówki.
 CIASTA  - Ciasto z malinami i galaretką.jpg
Składniki CIASTO: 120 g mąki 50 g mąki ziemniaczane ...
Składniki CIASTO: 120 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka szczypta soli KREM I DEKORACJA: 200 g malin (mogą być mrożone) 250 ml śmietany kremówki (36 proc.) 200 g cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 2 banany winogrona Jak zrobić? Żółtka utrzyj do białości z połową cukru i szczyptą soli. Wsyp obie przesiane mąki i wszystko wymieszaj. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Ciasto przełóż do dużej (średnica 28 cm) tortownicy. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. Galaretkę pomarańczową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, a agrestową w jednej szklance. Obie schłodź. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj ją z malinami. Zimne ciasto przekrój na dwie części. Jeden krążek ułóż na spodzie tortownicy i nałóż krem malinowy. Przykryj drugim krążkiem. Na wierzchu ułóż kawałki owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową. Całość zalej tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjmij z tortownicy. Temperatura piekarnika: 180°C Czas pieczenia: ok. 30 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności