Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I Z KREMEM.jpg

gizmo74 / Wypieki / CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I Z KREMEM.jpg
Wypieki - CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I Z KREMEM.jpg
Download: CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I Z KREMEM.jpg

25 KB

(480px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto przekładane z miodem i kremem

Składniki na ciasto kakaowe:

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.


Składniki na masę:

500 ml mleka
250 g masła lub margaryny, miękkiej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy (16 g)
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Wykonanie:

Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.

Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Wypieki - Pyszny Sernik.jpg
Lista składników 1kg twarogu waniliowego – takiego już ...
Lista składników 1kg twarogu waniliowego – takiego już mielonego w kubełku 250 g Kasia lub Kasia (cała kostka) 250 g cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Duże opakowanie herbatników Trochę Kasia lub oleju można ale nie trzeba: rodzynki lub brzoskwinie Jak zrobić? Kasię, miksować z cukrem i żółtkami. Jak się połączą w gładką masę dodajemy sobie proszek do pieczenia i budyń. Znowu trochę puszczamy w ruch mikser. Jak się wszystko ładnie wymiesza zaczynamy dodawać twaróg, tak łyżka po łyżce, na nie za szybkich obrotach. Jak się wszytko ładnie wymiesza, możemy dosypać rodzynek (osobiście FUJ), ja dodałam kawałki brzoskwini z puszki (wszelkie owoce mieszamy z masą już łyżką, nie mikserem). Teraz przechodzimy do robienia spodu. Aha, w tzw międzyczasie można już nastawić piekarnik na 180-200 stopni, i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ja mam dużą okrągłą blachę, co nie przeszkadza w robieniu sernika w innym kształcie. No to jak wspominałam, robimy spód. Herbatniki kruszymy na okruchy (małe i duże) w foliowej torebce, dodajemy do nich Kasia (ja mam lenia i nie chce mi się męczyć z Kasia i dolewam trochę oleju) i mieszamy sobie wszytko, tak, żeby okruchy się ze sobą połączyły. Tak wykonane dzieło przesypujemy na blachę i mamy spód. Na to wylewamy naszą masę sernikową. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy. Miło by było gdyby po upieczeniu (sprawdzamy czy jest upieczone patyczkiem) sernik postał sobie w wyłączonym otwartym piekarniku przed wyjęciem...mniej więcej 10-15 minut. nie powinien wtedy opaść. Temperatura piekarnika : 180-200C Czas pieczenia: 60min
Wypieki - ciasto brzoskwiniowo piankowe
CIASTO BRZOSKWINIOWO-PIANKOWE Składniki: Biszko ...
CIASTO BRZOSKWINIOWO-PIANKOWE Składniki: Biszkopt: - 1 szkl. mąki pszennej, - 2/3 szkl. cukru, - 4 jajka, - łyżka octu, - łyżeczka proszku do pieczenia, Masa I: - puszka brzoskwiń, - 2 szkl. soku pomarańczowego, - 2 op. kisielu brzoskwiniowego, - 2 łyżki cukru, To jest wersja bardziej kwaskowa. Śmiało zamiast soku można użyć wody, a zamiast kisielu budyń śmietankowy lub waniliowy. Masa II: - 2 op. śnieżki, - 2 op. galaretki (najlepiej czerwonej - do kontrastu), - 300 ml mleka, Przygotowanie: 1. Robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu nasączamy sokiem z puszki z brzoskwiniami. 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń. Mieszamy z brzoskwiniami i wylewamy na biszkopt. Studzimy. 3. Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę cały czas mieszając. Wylewamy na ostudzoną masę brzoskwiniową. Ja wierz dodatkowo posypałam startą czekoladą.
Wypieki - ciasto - TOFFI.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 3 łyż. żelatyny/1 l. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
Super przepisy, sprawdźcie sami :)
Wypieki - SZREK.jpg
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 ...
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 łyżek maka pszenna, 5 łyżek ziemniaczana mąka, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 olej, 2 łyżki aromat do ciast, kilka kropel Masa Szrek: Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan) śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże śmietanka deserowa 30 %, 400 mln galaretka agrestowa lub kiwi, okrągłe biszkopty, 2 paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min Opis przygotowania: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut. Masa 1 Shrek.: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa 2 Shrek 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
Wypieki - CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I Z KREMEM.jpg
Ciasto przekładane z miodem i kremem Składniki na ci ...
Ciasto przekładane z miodem i kremem Składniki na ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić. Składniki na ciasto biszkoptowe: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru 4 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić. Składniki na masę: 500 ml mleka 250 g masła lub margaryny, miękkiej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy (16 g) Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Wykonanie: Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem. Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.
Wypieki - PRINCE POLO1.jpg
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: ...
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 1 ½ szkl cukru 1 ½ szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini. Masa: 1 litr śmietany kremówki 36% 2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny) 2 łyżki cukru pudru 10 dag mlecznej czekolady 3 batony Prince Polo classic XXL brzoskwinie z puszki Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt. Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności