Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CIASTO AJERKONIAKOWE.jpg

gizmo74 / Wypieki / CIASTO AJERKONIAKOWE.jpg
Wypieki - CIASTO AJERKONIAKOWE.jpg
Download: CIASTO AJERKONIAKOWE.jpg

53 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CIASTO AJERKONIAKOWE

cukier 4 łyżki
czekolada 2 kostki
powidła 1/2 słoika
krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
żółtka 3 szt
mąka 2 szklanki


Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Wypieki - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ...
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ciasto: - 1kost margaryny - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka smalcu lub oleju. Składniki na bezę kokosową: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: - około 1 kg śliwek - tłuszcz do wysmarowania blaszki - bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki - cukier puder do posypania ciasta. Czas pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto kruche: Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek. Beza kokosowa: Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wypieki - 3BIT.jpg
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 pa ...
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 paczek herbatników szkolnych * 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić) * 2 budynie waniliowe * 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka * 0,5 kostki masła (np.śmietankowe) * 1 śmietana 18% (200 ml) * 1 opak."Śnieżki" * na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe MASA BUDYNIOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła. MASA ŚMIETANOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką". KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * HERBATNIKI * MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki) * HERBATNIKI * MASA BUDYNIOWA * HERBATNIKI * MASA ŚMIETANOWA * STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE
Wypieki - KOKOSOWY RAJ.jpg
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 d ...
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 dek kokosu 45 dek cukru 20 dek mąki 2 budynie 15 dek migdałów cukier waniliowy proszek do pieczenie Czas pieczenia: 2 godziny Pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy. Masa kokosowa : Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.
Wypieki - Z MAASĄ BRZOSKWINIOWĄ.jpg
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - ...
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - 4 jaja - 4 łyżki zmielonych orzechów - 3 łyżki bułki tartej - 4 łyżki cukru - łyżka mąki - 1/2 łyżeczki proszku 2. Biszkopt kokosowy: - 6 białek - 1/2 szkl cukru - 150 g kokosu - łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku 3. Krem: - puszka brzoskwiń - kostka masła - 6 żółtek - 1/2 budyniu śmietankowego - łyżka mąki tortowej 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części. 2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut. 3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce. Położenie placka: 1. Biszkopt orzechowy 2. Masa 3. Biszkopt kokosowy 4. Masa 5. Biszkopt orzechowy 6. Polewa czekoladowa
Wypieki - KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC.jpg
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżec ...
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżeczka sody około 7 łyżek miodu 7 dkg masła 2 jaja 1 szklanka cukru-można mniej Masa: 1/2 l mleka 5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru-można mniej kostka masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie. Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem. Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy. Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem i do lodowki. Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie... Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.
Wypieki - PRINCE POLO.jpg
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: ...
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 1 ½ szkl cukru 1 ½ szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini. Masa: 1 litr śmietany kremówki 36% 2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny) 2 łyżki cukru pudru 10 dag mlecznej czekolady 3 batony Prince Polo classic XXL brzoskwinie z puszki Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt. Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.
Wypieki - SŁONECZNIK.jpg
SŁONECZNIK. Składniki: Na ciasto (biszkopt): 4 ...
SŁONECZNIK. Składniki: Na ciasto (biszkopt): 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki tortowej 8 łyżek cukru 4 jaja 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Masa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 30 dkg słonecznika 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 kostki masła 2 podwójne paczki herbatników+ wódka do skropienia Polewa: 1 mleczna czekolada 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i ubijać dalej, następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (wym. 25 x 30 cm). Piec około 25-30 minut w temp. 180°C. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować przez 2,5 godziny. Pilnować, żeby puszka cały czas była pod wodą. Słonecznik+1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła - wyłożyć na patelnię, żeby się połączyło, a potem na blaszkę taką bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi taka fajna skorupka, wyjąć podzielić na pół i pokruszyć. Ostudzone mleczko-karmel, zmiksować z kostką masła i połową słonecznika-wyłożyć na biszkopt, na to herbatniki zmoczone/ skropione wódką. Następnie należy stopić tabliczkę mlecznej czekolady+3łyżki śmietany + łyżeczka kakao. Powstałą polewą polać herbatniki i posypać resztą pokruszonego słonecznika...schłodzić ...no pycha po prostu. Smacznego!
Wypieki - ŁASUCH.jpg
ŁASUCH Składniki: Smietana kremowka 500ml, wafe ...
ŁASUCH Składniki: Smietana kremowka 500ml, wafelki waniliowe 100g, wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g, zelatyna 3 lyzeczki, agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke Opis przygotowania 1. Ciasto 1 (jasne): 4 jajka 4 łyżki maki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku cytrynowego Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut. 2. Ciasto 2 (ciemne): 5 jajek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 3 łyżki maki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać. 4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.
Wypieki - SERNIK IZAURA.jpg
SERNIK IZAURA Składniki: CIASTO:, mąka - 1,5 szk ...
SERNIK IZAURA Składniki: CIASTO:, mąka - 1,5 szklanki, cukier - 1,5 szklanki, kakao - 3 łyżki, margaryna - 1 kostka, proszek do pieczenia - 3 łyżeczki, cukier waniliowy - 1 torebka, jajka - 4 sztuki, woda - 5 łyżek, MASA SEROWA:, ser biały - 50-70 dag, jajka - 4, cukier - 1 szklanka, masło - 0,5 kostki, wiórki kokosowe, Opis przygotowania 1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masytej masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy. 2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami. Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki
Wypieki - ANIOŁ.jpg
ANIOŁ Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna+cu ...
ANIOŁ Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka Miód, 3 łyżki soda do pieczenia, 1 łyżeczka jaja+margaryna, 2+15 dkg BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka szczypta proszku do pieczenia, MASA: cukier, 0,5 szklanki mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki cukier waniliowy, 1 POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao, Opis przygotowania: 1. KRUCHE CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut). 2. BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min. 3. MASA: Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche. 4. POLEWA: Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy. To jest po prostu pyszne.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności