Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Owoce_Kasztan_jadalny.jpg

fufas1234 / egzotyczne / Owoce_Kasztan_jadalny.jpg
egzotyczne - Owoce_Kasztan_jadalny.jpg
Download: Owoce_Kasztan_jadalny.jpg

111 KB

(600px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kasztan Jadalny
Kasztan jadalny to wyśmienity przysmak. Odkryty przez Rzymian, obecnie znany jest w całej Europie. Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. W kilku miejscach w Polsce można znaleźć rosnące w parkach drzewa kasztanowca jadalnego, głównie w województwie dolnośląskim i zachodniopomorskim.

Charakterystyka
Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. Owoce podobne są do zwykłych kasztanów, jednakże skorupki pokryte są dłuższymi i bardziej miękkimi kolcami. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Sadzony jako drzewo ozdobne w parkach i przy drogach.

Zastosowanie
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, używana jest do przyrządzania gesztenye püré i innych wyrobów cukierniczych. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.


Pieczone kasztany
Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych.
Przepis:
-Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
-Zagrzać piekarnik do 220 stopni.
-Kasztany położyć na blachę i wsunąć na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić.
Czas pieczenia zależy w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty.
Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni. Plamy te można po prostu wykroić.
Z kasztanów można także zrobić bardzo dużo innych potraw. Samo pieczenie można przeprowadzić na różne, w zależności od dodatków sposoby. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków i jako polentę. Ugotować zupę. Można upiec ciasto lub ciasteczka lub zrobić krem. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasztanów...

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
egzotyczne - _Marakuja.jpg
Marakuja (passiflora) Inne nazwy: grandilla, męczennica ...
Marakuja (passiflora) Inne nazwy: grandilla, męczennica jadalna, Uprawiana obecnie na szeroką skalę w Australii i na Nowej Zelandii. Owoce mają do 12 cm średnicy i miękką, pomarańczową skórkę, w środku szary, słodki miąższ z dużą ilością drobnych jadalnych pestek. Maracuja stanowi dobre źródło błonnika, węglowodanów i witaminy C.Passiflora używana jest głównie do wyrobu soków i lodów. Zastosowanie Spożywana może być na surowo (jadalny jest kleisty galaretowaty miąższ z pestkami) sama lub w słodkich sałatkach. Można ją również spożywać w ciepłych potrawach. Należy kupować owoce o lekko wyschniętej skórce, jest ona bowiem nieomylnym znakiem dojrzałości owocu.
egzotyczne - Kiwano.jpg
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, p ...
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki. Charakterystyka Owoc przypomina gruby ogórek ze skórą pokrytą kolcami. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Pod skórką znajduje się zielony, soczysty, jadalny miąższ, a w nim wiele, również jadalnych, pestek o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku, zbliżonym do kiwi, melona i ogórka. Aromat kiwano przypomina zapachem banana. Zastosowanie Kiwano można spożywać na surowo oraz dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Ponadto kiwano spożywa się jako sos do deserów i lodów lub sos sałatkowy oraz sos do ryb i mięs. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia. Początkowo uprawiany tylko na Pustyni Kalahari. Potocznie nazywany jest rogatym ogórkiem ze względu na kształt i kolce pokrywające jego skórę. Kiwano można zjadać razem z nasionami, podobnie jak w zwyczajnym ogórku. Ma rześki, lekko kwaśny smak.
egzotyczne - Kuruba.jpg
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Mę ...
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Męczennicowate Gatunek: Passiflora molissima Pochodzenie Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian. Roślina To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce. Uprawa Na chłodnych, wysokich terenach And. Import Przez cały rok z Kolumbii i Peru. Owoc Jadalne: miąższ owocowy i nasiona. Niejadalne: skórka. Zapach i smak: łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek. Wielkość i kształt: do 10 cm długości i 3 cm grubości. Skóra: lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana. Miąższ: żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek. Dojrzałość: skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć. Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie kwaśny. Niedojrzałe owoce: zielona skórka. Zastosowanie Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków. Przechowywanie Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.
egzotyczne - Owoce_Awokado.jpg
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, ...
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", można się również spotkać z nazwą "smaczliwka". Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Zastosowanie Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.
egzotyczne - Owoce_Longan.jpg
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kru ...
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko. Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych. Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych. 100 g owocu dostarcza 52 kalorie/
egzotyczne - Owoce_Pomelo.jpg
Pomelo Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusó ...
Pomelo Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20cm, a waga 2kg. Owoc przypomina duży grejpfrut - jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie, trudne do rozdzielenia cząstki, otoczone twardą błoną. Pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych galaretowatą, półprzezroczystą masą i może zawierać kilka pestek, chociaż są też odmiany bezpestkowe. Miąższ pomelo jest żółtawy albo różowy. Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Można też robić z nich sok i marmoladę. Skórę można kandyzować. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Owoce pomelo można przechowywać przez 2-4 miesiące, nawet w wysokiej temperaturze. Jednak w czasie przechowywania owoce wysychają, zmniejszają objętość i tracą na wadze. Kupując pomelo, należy więc wybierać owoce ciężkie.
egzotyczne - BANAN.jpg
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruk ...
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę. W połączeniu z błonnikiem dają naprawdę szybkiego, energetycznego "kopa". Badania udowodniły, że dwa banany mogą dostarczyć organizmowi energii do intensywnej pracy przez 90 minut (dlatego są ulubionym owocem sportowców). Pomagają dojść do zdrowia po chorobie i podnieść naszą odporność. Stanowią też bogate źródło potasu, pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
egzotyczne - GREJPFRUTY.jpg
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą ...
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą zawartość potasu (ważny ze względu na zapobieganie ryzyku chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym) i witaminy C. Obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi i wspomagają proces odchudzania. Należy pamiętać, żeby nie popijać leków sokiem z grejpfrutów (wchodzą w niebezpieczne interakcje).
egzotyczne - KIWI.jpg
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu ...
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu (jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Bogate są także w witaminę B i E, kwas foliowy i karotenoidy. Ze względu na dużą zawartość potasu są dobrym elementem diety dla osób aktywnych fizycznie. Drobne pestki występujące w owocu wpływają na usprawnienie pracy jelit, dlatego watro jeść je na śniadanie. Owoce kiwi mogą wywoływać reakcje alergiczne.
egzotyczne - POMARAŃCZE.jpg
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i ...
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo zawartość witaminy C (w 100 gramach jest jej aż 50 mg), która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Do tego dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. To doskonały zamiennik dla wszystkich, którzy nie trawią laktozy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności