Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kiwano.jpg

fufas1234 / egzotyczne / Kiwano.jpg
egzotyczne - Kiwano.jpg
Download: Kiwano.jpg

89 KB

(600px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kiwano
Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki.

Charakterystyka
Owoc przypomina gruby ogórek ze skórą pokrytą kolcami. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Pod skórką znajduje się zielony, soczysty, jadalny miąższ, a w nim wiele, również jadalnych, pestek o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku, zbliżonym do kiwi, melona i ogórka. Aromat kiwano przypomina zapachem banana.

Zastosowanie
Kiwano można spożywać na surowo oraz dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Ponadto kiwano spożywa się jako sos do deserów i lodów lub sos sałatkowy oraz sos do ryb i mięs. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.


Początkowo uprawiany tylko na Pustyni Kalahari. Potocznie nazywany jest rogatym ogórkiem ze względu na kształt i kolce pokrywające jego skórę. Kiwano można zjadać razem z nasionami, podobnie jak w zwyczajnym ogórku. Ma rześki, lekko kwaśny smak.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
egzotyczne - KAKI.jpg
Kaki nazywane też Persymona,Sharon) Pochodzi z Chin i J ...
Kaki nazywane też Persymona,Sharon) Pochodzi z Chin i Japonii. Dojrzałe kaki jest dość miękkie, pomarańczowe, czerwone lub żółte, przypomina pomidory. Charakterystyka Kaki powinno się spożywać tylko w pełni dojrzałe, dopiero wtedy osiągają właściwą soczystość i aromat. Miąższ jest bardzo słodki, w konsystencji lekko galaretowaty. Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C. 100 g owocu dostarcza 73 kalorie. Zastosowanie Owoce kaki spożywa się na surowo, obrane ze skórki bądź przepołowione, wtedy najwygodniej posłużyć się łyżeczką przy wyjmowaniu miąższu. Kaki można także stosować do sałatek, mogą być też gotowane, kandyzowane, przerabiane na dżemy, galaretki bądź lody.
egzotyczne - _Melon.jpg
Melon Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy ...
Melon Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy. Żółty owalny owoc melona miodowego jest dostępny praktycznie przez cały rok. Ma delikatny w smaku, jasnozielony miąższ. Melon kantalupa ma pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny miąższ. Zastosowanie Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Odmiany mniej aromatyczne można doprawiać sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, przyrządza dżemy oraz czatneje. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Przecier z miąższu melona jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Owoce te doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sok z dojrzałego melona doskonale gasi pragnienie.
egzotyczne - Kumkwat.jpg
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wie ...
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.
egzotyczne - Kuruba.jpg
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Mę ...
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Męczennicowate Gatunek: Passiflora molissima Pochodzenie Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian. Roślina To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce. Uprawa Na chłodnych, wysokich terenach And. Import Przez cały rok z Kolumbii i Peru. Owoc Jadalne: miąższ owocowy i nasiona. Niejadalne: skórka. Zapach i smak: łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek. Wielkość i kształt: do 10 cm długości i 3 cm grubości. Skóra: lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana. Miąższ: żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek. Dojrzałość: skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć. Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie kwaśny. Niedojrzałe owoce: zielona skórka. Zastosowanie Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków. Przechowywanie Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.
egzotyczne - Owoce_Awokado.jpg
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, ...
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", można się również spotkać z nazwą "smaczliwka". Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Zastosowanie Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.
egzotyczne - Owoce_Granadilla.jpg
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pest ...
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pestek. Używana jest przede wszystkim do wyrobu soków i lodów. Spożywana może być również na surowo (jadalny jest kleisty, galaretowaty miąższ z pestkami). Należy kupować raczej owoce o lekko wyschniętej skórze, to ona bowiem świadczy o dojrzałości owocu.
egzotyczne - Owoce_Guanabana.jpg
GUANABANA Jest to bardzo smaczny owoc. O średnicy do 10c ...
GUANABANA Jest to bardzo smaczny owoc. O średnicy do 10cm i długości do 20cm, koloru zielonkawo-żółtego, a kiedy jest mocno dojrzały, nawet brązowawy z wypustkami przypominającymi kolce. Drzewo osiąga 7m wysokości, liście podłużne, lancetowate, wiecznie zielone. W środku - koloru kremowego o konsystencji budyniu z pestkami. Można go jeść łyżeczką lub robić z niego sok i pić. Właściwie - spożywanie tego owocu, może wystarczyć nam do życia, bo posiada prawie wszystkie minerały i witaminy oraz sporo kalorii można dodać jedynie sproszkowaną bulwę Maca. Jego stosowanie zalecane jest zwłaszcza przy chorobach nowotworowych, gdyż jest 3-4 razy skuteczniejszy Niż Uña de Gato (Uncaria Tomentosa) czyli Cat’s Claw - ludowa nazwa Vilca Cora. Całą roślinę używa się w medycynie alternatywnej. Nadają się liście, kora, korzenie, owoce jak i pestki rośliny. Właściwości i działanie: Główne: * zabija komórki rakowe,i wolne rodniki. * spowalnia wzrost guzów,Pomaga regenerować organizm po chemioterapii * zabija bakterie, wirusy i pasożyty,częściowo odtruwa organizm * obniża ciśnienie krwi i tętno oraz działa uspokajająco, * powoduje rozszerzenie żył,Jest pomocny przy leczeniu Cellulitis * reguluje poziom cholesterolu.Odmładza i podnosi witalność organizmu. * Reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowe działania: * leczy depresje,wzmacnia system odpornościowy * działa przeciwskurczowo i zatrzymuje konwulsje (padaczka), * obniża gorączkę,pomaga przy chronicznym zmęczeniu * stymuluje trawienie.Pomaga przy chorobach układu pokarmowego.
egzotyczne - -Owoce_Karambola.jpg
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej bar ...
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej barwie. Owoce karamboli są bardzo charakterystyczne: intensywnie żółte, o ostrych krawędziach, po pokrojeniu na plasterki tworzą kształt gwiazdek. Kupując karambolę, należy pamiętać, że im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak. Zastosowanie Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta, choć oczywiście można je jeść również na surowo. Należy wtedy pamiętać żeby wyciąć wypustki - mogą być gorzkie. Skórkę można usunąć, ale nie jest to konieczne. W Chinach nieobrana karambola używana jest jak warzywo, bez skórki natomiast – jak owoc. Kwaskowatą odmianę karamboli można wykorzystywać jako dodatek do mięs Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.
egzotyczne - Owoce_Liczi.jpg
Liczi jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysok ...
Liczi jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysokość 10 m. Pochodzi z południowych Chin. Dziś uprawiane jest głównie w Chinach i Indiach, w rejonach gdzie lato jest długie, gorące i wilgotne. Drzewka liczi źle znoszą zarówno przymrozki, jak i duże upały. Pierwsze drzewko posadził podobno pewien mnich buddyjski 1300 lat temu. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe-osiągają długość 5 cm. Pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Miąższ jest ścisły, galaretowaty, przezroczysto perłowy. w środku owocu znajduje się brązowo czarna błyszcząca pestka wielkości fasoli. Łamliwą skorupkę rozłupuje się palcami i zjada słodki aromatyczny miąższ. Po usunięciu pestek owoce dodaje się do sałatek, robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C. Owoce są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
egzotyczne - Owoce_Longan.jpg
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kru ...
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko. Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych. Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych. 100 g owocu dostarcza 52 kalorie/
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności