Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BANAN.jpg

fufas1234 / egzotyczne / BANAN.jpg
egzotyczne - BANAN.jpg
Download: BANAN.jpg

13 KB

(424px x 263px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Banany
Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę. W połączeniu z błonnikiem dają naprawdę szybkiego, energetycznego "kopa". Badania udowodniły, że dwa banany mogą dostarczyć organizmowi energii do intensywnej pracy przez 90 minut (dlatego są ulubionym owocem sportowców). Pomagają dojść do zdrowia po chorobie i podnieść naszą odporność. Stanowią też bogate źródło potasu, pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
egzotyczne - _Marakuja.jpg
Marakuja (passiflora) Inne nazwy: grandilla, męczennica ...
Marakuja (passiflora) Inne nazwy: grandilla, męczennica jadalna, Uprawiana obecnie na szeroką skalę w Australii i na Nowej Zelandii. Owoce mają do 12 cm średnicy i miękką, pomarańczową skórkę, w środku szary, słodki miąższ z dużą ilością drobnych jadalnych pestek. Maracuja stanowi dobre źródło błonnika, węglowodanów i witaminy C.Passiflora używana jest głównie do wyrobu soków i lodów. Zastosowanie Spożywana może być na surowo (jadalny jest kleisty galaretowaty miąższ z pestkami) sama lub w słodkich sałatkach. Można ją również spożywać w ciepłych potrawach. Należy kupować owoce o lekko wyschniętej skórce, jest ona bowiem nieomylnym znakiem dojrzałości owocu.
egzotyczne - _Melon.jpg
Melon Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy ...
Melon Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy. Żółty owalny owoc melona miodowego jest dostępny praktycznie przez cały rok. Ma delikatny w smaku, jasnozielony miąższ. Melon kantalupa ma pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny miąższ. Zastosowanie Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Odmiany mniej aromatyczne można doprawiać sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, przyrządza dżemy oraz czatneje. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Przecier z miąższu melona jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Owoce te doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sok z dojrzałego melona doskonale gasi pragnienie.
egzotyczne - Drzewo_chlebowe.jpg
Drzewo chlebowe Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje ...
Drzewo chlebowe Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje w całym klimacie tropikalnym. Jest jednopiennym drzewem o wysokości do 20 m posiadającym głęboko wcinane liście. Roślina wydaje liczne zielono - żółte owoce o kulistym lub cylindrycznym kształcie (średnicy około 25 cm) i wadze do 2 kg . Większość odmian zawiera nasiona - 16-24 czarnych pestek wielkości kasztana, które spożywa się po upieczeniu Złotożółty miąższ dojrzałego chlebowca właściwego ma smak słodki i ostry. Po sfermentowaniu staje się serowatą jadalną masą. Niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobii niż ziemniaki i są spożywane po upieczeniu. W samku są wówczas podobne do chleba. Dojrzałe owoce chlebowca spożywa się po upieczeniu, a w smaku przypominają jadalne kasztany. Owoc drzewa chlebowego zawiera 70% skrobi, 16% wody, 1% tłuszczów, 13% cukrów, witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo. 100 g owocu dostarcza 75 kalorii .
egzotyczne - Granat.jpg
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twa ...
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C. Granat wspaniale gasi pragnienie, pobudza także apetyt i reguluje trawienie. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na serce. Granat jest dobrym preparatem w przypadku przeziębień i infekcji.
egzotyczne - GUJAWA.jpg
Gujawa właściwa należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae ...
Gujawa właściwa należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Spotykana bywa pod różnymi nazwami jak: gruszla właściwa, psydia pospolita, psydium pospolite, guajawa czy guawa. Jest niewielkim, wiecznie zielonym drzewem dorastającym do 3-9 m wysokości. Wytrzymuje największe upały i susze. Owoce długości 3-10 cm w zależności od odmiany wykazują duża zmienność pod względem kształtu (kulisty do gruszkowatego), koloru miąższu (biały, różowy, łososiowy lub czerwony), koloru skórki (zielony do jasnozółtego), grubości skórki, smaku (słodki albo kwaśny) i aromatu (słaby do ostrego). Skórka jest jadalna choć kwaśniejsza niż wnętrze owocu. Dzięki dużej zawartości pektyn konsystencja miąższu jest śluzowata. Owoce słyną z wysokiej zawartości witaminy C (nawet 200-700 mg w 100 g owocu), wyższej nawet pięciokrotnie niż u owoców cytrusowych. Najwięcej witaminy C mają owoce prawie dojrzałe, ale jeszcze zielone i zmniejsza się ona wraz z dalszym dojrzewaniem. Owoce zawierają także około 15% cukrów, do 1,5% białka, 0,3% tłuszczu, 5,2% włóknika, 0,5% składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP. Nie jest to owoc zbyt trwały, można go przechowywać jedynie przez kilka dni w temperaturze pokojowej lub kilkanaście w chłodniejszych pomieszczeniach. Z tego powodu u nas spotykany jest najczęściej w postaci konserwowej. Na surowo spożywane są odmiany o większych, słodszych owocach. Kwaśniejsze odmiany najczęściej przerabia się na soki, kompoty, galaretki, konfitury. Zagęszczonym sokiem z gujawy witaminizuje się inne przetwory owocowe.
egzotyczne - KAKI.jpg
Kaki nazywane też Persymona,Sharon) Pochodzi z Chin i J ...
Kaki nazywane też Persymona,Sharon) Pochodzi z Chin i Japonii. Dojrzałe kaki jest dość miękkie, pomarańczowe, czerwone lub żółte, przypomina pomidory. Charakterystyka Kaki powinno się spożywać tylko w pełni dojrzałe, dopiero wtedy osiągają właściwą soczystość i aromat. Miąższ jest bardzo słodki, w konsystencji lekko galaretowaty. Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C. 100 g owocu dostarcza 73 kalorie. Zastosowanie Owoce kaki spożywa się na surowo, obrane ze skórki bądź przepołowione, wtedy najwygodniej posłużyć się łyżeczką przy wyjmowaniu miąższu. Kaki można także stosować do sałatek, mogą być też gotowane, kandyzowane, przerabiane na dżemy, galaretki bądź lody.
egzotyczne - Kiwano.jpg
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, p ...
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki. Charakterystyka Owoc przypomina gruby ogórek ze skórą pokrytą kolcami. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Pod skórką znajduje się zielony, soczysty, jadalny miąższ, a w nim wiele, również jadalnych, pestek o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku, zbliżonym do kiwi, melona i ogórka. Aromat kiwano przypomina zapachem banana. Zastosowanie Kiwano można spożywać na surowo oraz dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Ponadto kiwano spożywa się jako sos do deserów i lodów lub sos sałatkowy oraz sos do ryb i mięs. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia. Początkowo uprawiany tylko na Pustyni Kalahari. Potocznie nazywany jest rogatym ogórkiem ze względu na kształt i kolce pokrywające jego skórę. Kiwano można zjadać razem z nasionami, podobnie jak w zwyczajnym ogórku. Ma rześki, lekko kwaśny smak.
egzotyczne - Kumkwat.jpg
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wie ...
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.
egzotyczne - Kuruba.jpg
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Mę ...
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Męczennicowate Gatunek: Passiflora molissima Pochodzenie Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian. Roślina To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce. Uprawa Na chłodnych, wysokich terenach And. Import Przez cały rok z Kolumbii i Peru. Owoc Jadalne: miąższ owocowy i nasiona. Niejadalne: skórka. Zapach i smak: łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek. Wielkość i kształt: do 10 cm długości i 3 cm grubości. Skóra: lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana. Miąższ: żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek. Dojrzałość: skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć. Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie kwaśny. Niedojrzałe owoce: zielona skórka. Zastosowanie Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków. Przechowywanie Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.
egzotyczne - Owoce_Awokado.jpg
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, ...
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", można się również spotkać z nazwą "smaczliwka". Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Zastosowanie Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności