Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

500px-Owoce_Papaja.jpg

fufas1234 / egzotyczne / 500px-Owoce_Papaja.jpg
egzotyczne - 500px-Owoce_Papaja.jpg
Download: 500px-Owoce_Papaja.jpg

57 KB

(500px x 500px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Papaja
Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Meksyku i od najdawniejszych czasów jest uprawiana w Ameryce Środkowej. Dzisiaj hoduje się ją w wielu krajach tropikalnych.

Charakterystyka
Owoce papaja mają kształt owalny lub gruszkowaty o długości do 45 cm i średnicy do 30 cm. Są one dojrzałe kiedy stają się miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Miąższ z licznymi czarnymi jadalnymi pestkami ma barwę żółtawo - pomarańczową, łososiową albo różową, jest słodkawy, o mało wyrazistym smaku i zapachu. Pestki, ostre w smaku, najczęściej się wyrzuca, chociaż można ich użyć jako przyprawę.

Zastosowanie
Papaję kroi się wzdłuż na pół, usuwa pestki i wyjada miąższ albo obiera się i kroi na kawałki. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny. Papaję dodaje się ponadto do sałatek, dżemów i pikli. Można ją gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate, a także robić z niej kompoty, soki albo syropy.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
egzotyczne - KIWI.jpg
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu ...
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu (jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Bogate są także w witaminę B i E, kwas foliowy i karotenoidy. Ze względu na dużą zawartość potasu są dobrym elementem diety dla osób aktywnych fizycznie. Drobne pestki występujące w owocu wpływają na usprawnienie pracy jelit, dlatego watro jeść je na śniadanie. Owoce kiwi mogą wywoływać reakcje alergiczne.
egzotyczne - Drzewo_chlebowe.jpg
Drzewo chlebowe Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje ...
Drzewo chlebowe Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje w całym klimacie tropikalnym. Jest jednopiennym drzewem o wysokości do 20 m posiadającym głęboko wcinane liście. Roślina wydaje liczne zielono - żółte owoce o kulistym lub cylindrycznym kształcie (średnicy około 25 cm) i wadze do 2 kg . Większość odmian zawiera nasiona - 16-24 czarnych pestek wielkości kasztana, które spożywa się po upieczeniu Złotożółty miąższ dojrzałego chlebowca właściwego ma smak słodki i ostry. Po sfermentowaniu staje się serowatą jadalną masą. Niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobii niż ziemniaki i są spożywane po upieczeniu. W samku są wówczas podobne do chleba. Dojrzałe owoce chlebowca spożywa się po upieczeniu, a w smaku przypominają jadalne kasztany. Owoc drzewa chlebowego zawiera 70% skrobi, 16% wody, 1% tłuszczów, 13% cukrów, witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo. 100 g owocu dostarcza 75 kalorii .
egzotyczne - Granat.jpg
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twa ...
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C. Granat wspaniale gasi pragnienie, pobudza także apetyt i reguluje trawienie. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na serce. Granat jest dobrym preparatem w przypadku przeziębień i infekcji.
egzotyczne - GUJAWA.jpg
Gujawa właściwa należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae ...
Gujawa właściwa należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Spotykana bywa pod różnymi nazwami jak: gruszla właściwa, psydia pospolita, psydium pospolite, guajawa czy guawa. Jest niewielkim, wiecznie zielonym drzewem dorastającym do 3-9 m wysokości. Wytrzymuje największe upały i susze. Owoce długości 3-10 cm w zależności od odmiany wykazują duża zmienność pod względem kształtu (kulisty do gruszkowatego), koloru miąższu (biały, różowy, łososiowy lub czerwony), koloru skórki (zielony do jasnozółtego), grubości skórki, smaku (słodki albo kwaśny) i aromatu (słaby do ostrego). Skórka jest jadalna choć kwaśniejsza niż wnętrze owocu. Dzięki dużej zawartości pektyn konsystencja miąższu jest śluzowata. Owoce słyną z wysokiej zawartości witaminy C (nawet 200-700 mg w 100 g owocu), wyższej nawet pięciokrotnie niż u owoców cytrusowych. Najwięcej witaminy C mają owoce prawie dojrzałe, ale jeszcze zielone i zmniejsza się ona wraz z dalszym dojrzewaniem. Owoce zawierają także około 15% cukrów, do 1,5% białka, 0,3% tłuszczu, 5,2% włóknika, 0,5% składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP. Nie jest to owoc zbyt trwały, można go przechowywać jedynie przez kilka dni w temperaturze pokojowej lub kilkanaście w chłodniejszych pomieszczeniach. Z tego powodu u nas spotykany jest najczęściej w postaci konserwowej. Na surowo spożywane są odmiany o większych, słodszych owocach. Kwaśniejsze odmiany najczęściej przerabia się na soki, kompoty, galaretki, konfitury. Zagęszczonym sokiem z gujawy witaminizuje się inne przetwory owocowe.
egzotyczne - Kuruba.jpg
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Mę ...
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Męczennicowate Gatunek: Passiflora molissima Pochodzenie Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian. Roślina To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce. Uprawa Na chłodnych, wysokich terenach And. Import Przez cały rok z Kolumbii i Peru. Owoc Jadalne: miąższ owocowy i nasiona. Niejadalne: skórka. Zapach i smak: łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek. Wielkość i kształt: do 10 cm długości i 3 cm grubości. Skóra: lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana. Miąższ: żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek. Dojrzałość: skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć. Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie kwaśny. Niedojrzałe owoce: zielona skórka. Zastosowanie Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków. Przechowywanie Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.
egzotyczne - Owoce_Awokado.jpg
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, ...
Awokado Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", można się również spotkać z nazwą "smaczliwka". Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Zastosowanie Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.
egzotyczne - Owoce_Granadilla.jpg
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pest ...
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pestek. Używana jest przede wszystkim do wyrobu soków i lodów. Spożywana może być również na surowo (jadalny jest kleisty, galaretowaty miąższ z pestkami). Należy kupować raczej owoce o lekko wyschniętej skórze, to ona bowiem świadczy o dojrzałości owocu.
egzotyczne - Owoce_Guanabana.jpg
GUANABANA Jest to bardzo smaczny owoc. O średnicy do 10c ...
GUANABANA Jest to bardzo smaczny owoc. O średnicy do 10cm i długości do 20cm, koloru zielonkawo-żółtego, a kiedy jest mocno dojrzały, nawet brązowawy z wypustkami przypominającymi kolce. Drzewo osiąga 7m wysokości, liście podłużne, lancetowate, wiecznie zielone. W środku - koloru kremowego o konsystencji budyniu z pestkami. Można go jeść łyżeczką lub robić z niego sok i pić. Właściwie - spożywanie tego owocu, może wystarczyć nam do życia, bo posiada prawie wszystkie minerały i witaminy oraz sporo kalorii można dodać jedynie sproszkowaną bulwę Maca. Jego stosowanie zalecane jest zwłaszcza przy chorobach nowotworowych, gdyż jest 3-4 razy skuteczniejszy Niż Uña de Gato (Uncaria Tomentosa) czyli Cat’s Claw - ludowa nazwa Vilca Cora. Całą roślinę używa się w medycynie alternatywnej. Nadają się liście, kora, korzenie, owoce jak i pestki rośliny. Właściwości i działanie: Główne: * zabija komórki rakowe,i wolne rodniki. * spowalnia wzrost guzów,Pomaga regenerować organizm po chemioterapii * zabija bakterie, wirusy i pasożyty,częściowo odtruwa organizm * obniża ciśnienie krwi i tętno oraz działa uspokajająco, * powoduje rozszerzenie żył,Jest pomocny przy leczeniu Cellulitis * reguluje poziom cholesterolu.Odmładza i podnosi witalność organizmu. * Reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowe działania: * leczy depresje,wzmacnia system odpornościowy * działa przeciwskurczowo i zatrzymuje konwulsje (padaczka), * obniża gorączkę,pomaga przy chronicznym zmęczeniu * stymuluje trawienie.Pomaga przy chorobach układu pokarmowego.
egzotyczne - -Owoce_Karambola.jpg
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej bar ...
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej barwie. Owoce karamboli są bardzo charakterystyczne: intensywnie żółte, o ostrych krawędziach, po pokrojeniu na plasterki tworzą kształt gwiazdek. Kupując karambolę, należy pamiętać, że im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak. Zastosowanie Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta, choć oczywiście można je jeść również na surowo. Należy wtedy pamiętać żeby wyciąć wypustki - mogą być gorzkie. Skórkę można usunąć, ale nie jest to konieczne. W Chinach nieobrana karambola używana jest jak warzywo, bez skórki natomiast – jak owoc. Kwaskowatą odmianę karamboli można wykorzystywać jako dodatek do mięs Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.
egzotyczne - Owoce_Liczi.jpg
Liczi jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysok ...
Liczi jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysokość 10 m. Pochodzi z południowych Chin. Dziś uprawiane jest głównie w Chinach i Indiach, w rejonach gdzie lato jest długie, gorące i wilgotne. Drzewka liczi źle znoszą zarówno przymrozki, jak i duże upały. Pierwsze drzewko posadził podobno pewien mnich buddyjski 1300 lat temu. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe-osiągają długość 5 cm. Pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Miąższ jest ścisły, galaretowaty, przezroczysto perłowy. w środku owocu znajduje się brązowo czarna błyszcząca pestka wielkości fasoli. Łamliwą skorupkę rozłupuje się palcami i zjada słodki aromatyczny miąższ. Po usunięciu pestek owoce dodaje się do sałatek, robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C. Owoce są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności