Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg

forest69 / ZŁOTA RĄCZKA / kuchnia ciasta / Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg
kuchnia  ciasta - Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg
Download: Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg

78 KB

(356px x 270px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

smacznego
Inne pliki do pobrania z tego chomika
kuchnia  ciasta - ORZECHOWIEC.jpg
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szk ...
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)
kuchnia  ciasta - NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI.jpg
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na t ...
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami. Składniki: •500 g ciasta francuskiego •1/2 l mleka •6 żółtek •100 g cukru pudru •50 g mąki ziemniaczanej •1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego •cukier puder do posypania gotowego ciasta •1/2 kg poziomek Przygotowanie: 1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C. 2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min. 3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić. 4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki. 5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce). 6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami. Smacznego!
kuchnia  ciasta - Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 ja ...
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 jajek 1 budyń cytrynowy sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 1 margaryna dodatkowo; herbatniki kilka brzoskwiń z puszki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser. pod koniec sok i skórkę z cytryny i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać blachę wyłożyć papierem i herbatnikami Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać na wierzch położyć znowu warstwę herbatników na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową piec w temp ok 175°C 1 godzinę wystudzić w blaszce... Polewa czekoladowa 1 szkl cukru 2-3 łyżki kakao 1/4 kostki margaryny kilka kropel aromatu (wedle uznania) cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać by polewa była błyszcząca... polać szybko zanim zastygnie na twardo..
kuchnia  ciasta - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
kuchnia  ciasta - Sernik na zimno.jpg
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania ...
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych * pół szkl. mleka * 3 łyżki żelatyny * 200 g masła * galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy Sposób przygotowania: Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.
kuchnia  ciasta - NAPOLEONKA.jpg
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki ...
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki margaryna-1 kostka krem: mleko-1 litr mąka-1 szklanki cukier waniliowy-1 opakowanie żółtka-2 PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
kuchnia  ciasta - Kremówka.jpg
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag ...
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag mąki Ciasto kluskowe: * 20 dag mąki * 1/2 jajka * 1/2 łyżki octu (6-proc.) * woda Krem waniliowy: * 1/2 litra mleka * 4 żółtka * 1 jajko * 8-10 dag cukru * rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii * 3 dag mąki ziemniaczanej oraz: * 3 dag cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
kuchnia  ciasta - ciasto toffi.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności