Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
fire28
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Zbigniew

widziany: 17.03.2024 11:01

  • pliki muzyczne
    524
  • pliki wideo
    247
  • obrazy
    685
  • dokumenty
    6291

10506 plików
387,68 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 83,2 MB
  • 23 lip 11 17:27
INDYK FASZEROWANY
Dziś królem naszego odcinka jest wspaniały, faszerowany indyk. Ale od początku…
Rozgrzewamy klarowane masło, aromatyzowane ziołami. Mogą to być ulubione, ale nie powinno zabraknąć majeranku. Do tego słuszna szczypta soli. A teraz operacja niczym w gabinecie zabiegowym – „robimy zastrzyki” indykowi z aromatyzowanego masła. Wszystko po to, aby mięso było soczyste i zdecydowane w smaku.
Teraz czas na farsz. Wątróbkę, najlepiej cielęcą, wymoczoną w mleku, kroimy na drobne kawałki. I przesmażamy. W tym przypadku również dobrze jest wykorzystać aromatyzowane masło. To wzbogaci farsz o smak cynamonu, goździków, majeranku, czosnku, jałowca, liścia laurowego i pieprzu. Wątróbkę przesmażamy, ale nie smażymy! Środek wciąż musi pozostać różowy.
Formujemy nadziewkę. Do miski wrzucamy odciśniętą z mleka i posiekaną bułkę, 6 żółtej, jedno całe jajko, przesmażoną wątróbkę, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gęstość farszu regulujemy bułką tartą.
Tak przygotowaną nadziewką faszerujemy naszego indyka. I dokładnie spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki. Najpierw rozgrzewamy piekarnik przynajmniej do 220 stopni Celsjusza, na około 15 minut. Potem indyka pieczemy już w niższej, wystarczy 150 – 160 stopni. A pod koniec nawet 130, aby nasza pieczeń „doszła”. Pamiętajmy, że około 5 kilogramowy indyk wymaga 4 godzin pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 80,5 MB
  • 23 lip 11 17:27
ROŻKI Z KAPUSTĄ
Dziś bardzo smaczna propozycja, robić będziemy rożki z kapustą.
A zaczynamy od przygotowania ciasta. ½ kilograma mąki, 250 gr miękkiego masła, ½ kostki drożdży i łyżeczkę soli bardzo dokładnie wyrabiamy. Robimy dołek i wbijamy jedno jajko. Wszystko podlewamy odrobiną mleka. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie farszu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy kiszona kapustę. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy ja na patelnię do cebuli. W naszym farszu oczywiście nie może zbraknąć grzybów. Uprzednio zblanszowane, kroimy w drobne cząstki. I wszystkie składniki łączymy na patelni. Pozostało nam jeszcze doprawić nadzienie. Wystarczy trochę soli, pieprzu i odrobina cukru. Farsz gotowy. Zanim przygotujemy ciasto, lekko przestygnie.
A ciasto wystarczy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kształt pierożków zależy od naszej inwencji. My proponujemy najprostszy sposób. Z ciasta wykrawamy kwadraty.
Wypełniamy je farszem, rozmąconym jajkiem smarujemy brzegi, sklejamy i gotowe. Pierożki układamy na blasze. Z wierzchu smarujemy jajkiem, żeby dodać im połysku i koloru.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 – 180 stopni Celsjusza. Po 20 – 25 minutach są już gotowe. To wspaniały dodatek na przykład do barszczu.
Drodzy Państwo życzymy smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 76,8 MB
  • 23 lip 11 17:27
GOLONKI JAGNIĘCE W SOSIE AGRESTOWYM
Dziś danie z ogromną tradycją i niebywale znakomite – golonki jagnięce w sosie agrestowym. Potrawa zapomniana, choć prosta, a jednocześnie bardzo oryginalna.
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do trzech szklanek przegotowanej wody wlewamy szklankę octu. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy włoszczyznę – podstawowy zestaw warzyw, jaki zwykle używa się do przygotowania rosołu. Niezbędny jest też liść laurowy, pieprz i sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy też skórkę, która została po wyciśnięciu cytryny. Teraz można już włożyć golonki jagnięce i najlepiej je marynować przez dwa, trzy dni.
Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. Jego podstawą są przesmażone połówki agrestu z cukrem. Gdy agrest lekko udusi się na klarowanym maśle, przecieramy go przez sito. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Teraz można dodać przetarte owoce. Konsystencja sosu robi się bardzo aksamitna i ma cudowny kolor. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy gęstą śmietanę i zasmażkę dla lekkiego zagęszczenia sosu.
Sos jest gotowy, zabieramy się, więc za golonki. Wyjmujemy je z marynaty i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez około półtorej godziny. I to już wszystkie zabiegi. Wystarczy jeszcze tylko polać golonki naszym wspaniałym sosem i życzyć smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 83,8 MB
  • 23 lip 11 17:27
KOTLETY GRZYBOWE
Dziś danie niezwykle smaczne, ale i szybkie do zrobienia, a co najważniejsze – łatwe w przygotowaniu – przed Państwem kotlety grzybowe!
Użyjemy do naszej potrawy nieco niedocenianego gatunku, jakim są kozaki, zwane też koźlarzami. To bardzo smaczne grzyby, a oto sposób, aby zanadto nie zmieniały barwy, czyniąc przynajmniej wizualnie, danie mało apetycznym.
Tak, więc do wrzącej wody z sola i octem wrzucamy nasze grzyby i obgotowujemy je około 15 – 20 minut. Oczywiście czas blanszowania zależy od gatunku grzybów. Na przykład borowiki nie wymagają aż tak długiej obróbki.
Grzyby nam się obgotowują, a my w tym czasie zajmiemy się cebulą, bo bez niej polska kuchnia nie istnieje. Kroimy ją drobno. Potrzebne będą też ugotowane ziemniaki, co można przygotować z wyprzedzeniem.
Teraz czas na nasze grzyby. Odcedzamy, co ważne, odparowujemy i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na klarowane masło. Podsmażamy chwilę i dodajemy cebulę. Można też dodać kilka kropli magi, przyprawy z powodzeniem stosowanej już w XIX wieku. Zostało nam jeszcze połączenie wszystkich składników.
Na kilogram grzybów dajemy kilogram ziemniaków – ugotowanych i przeciśniętych przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy, doprawiamy. Gdy ciasto jest za miękkie, podsypujemy trochę bułki tartej i mąki.
Formujemy kotlety, wielkość i kształt zależy od naszej inwencji. Obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle na piękny, złoty kolor.
Takie kotleciki możemy przygotowywać przez okrągły rok, używając grzybów suszonych lub mrożonych.
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 83,6 MB
  • 23 lip 11 17:27
SCHAB POD BESZAMELEM PO NAŁĘCZOWSKU!
Dziś dość nietypowa propozycja, niegdyś uznawana w uzdrowiskach za prawdziwy rarytas. Tym razem w naszej kuchni będzie królował schab pod beszamelem po nałęczowsku!
Danie jest to wykwintne, więc nieco czasochłonne. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Dwa kilogramy schabu środkowego z kością nadziewamy czosnkiem. Wystarczy zrobić małe otworki, które szpikujemy kawałkami czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podlewamy szklanką mleka i pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Schab jest upieczony, jeśli mięso dobrze odchodzi od kości. Wyluzowany schab kroimy na plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przecedzamy sos powstały po pieczeniu i możemy się zabrać za przygotowanie beszamelu.
Najpierw robimy typową zasmażkę, czyli rozpuszczone masło przesmażamy z taką samą ilością mąki. Dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wysokoprocentową śmietanę i żółtko. A na koniec do sosu beszamelowego wędruje około 300 gram startego sera, najlepiej o łagodnym smaku. My wybraliśmy goudę. Ser musi się rozpuścić. Wszystko łączymy z sosem z pieczeni. Jeszcze tylko trochę soli i pieprzu i tak przygotowaną zalewą polewamy mięso. Posypujemy resztką tartego sera i zapiekamy. Ważne, aby nie przykrywać naczynia.
Doskonałym uzupełnieniem naszego dania jest ugotowana na sypko kasza jaglana i gotowane jabłka. Najlepsze są kwaśnie odmiany. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się nasion i ogonków. Zagotowujemy wodę z cukrem, wciskamy sok z cytryny. W tak przygotowanej lemoniadzie obgotowujemy nasze cząstki jabłek.
Taki dodatek nada naszemu daniu prawdziwej wykwintności.
Proszę wierzyć, że danie jest wyjątkowo pyszne!
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 86,3 MB
  • 23 lip 11 17:27
KACZKA LUZOWANA
Dziś bardzo proste, szybkie, ale i znakomite danie – pieczona kaczka i do tego luzowana.
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Najlepsze będą odmiany kwaśne. Owoce obieramy bardzo grubo. Obierki w dużych ilościach wpychamy do wnętrza kaczki i spinamy je wykałaczką. Teraz dokładnie umytego i wytartego ptaka solimy. Nie bójmy się ilości. Kaczka potrzebuje soli. A na koniec majeranek. Też go nie żałujemy.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to około 1,5 godziny w zależności od wagi ptaka. Temperatura nie powinna przekraczać 150 stopni Celsjusza.
Gdy kaczka jest już pięknie upieczona, dajemy jej chwilę „odpocząć” żeby ostygła. Wyciągamy farsz i odcinamy skrzydełka. Teraz przystępujemy do luzowania. Najpierw przecinamy ptaka na pół, a potem wyciągamy po kolei kości. Jeśli kaczka jest naprawdę dobrze upieczona, bez trudu odejdą od mięsa.
Tak przygotowane płaty smażymy z dwóch stron na klarowanym maśle. Podajemy z ziemniakami po polsku i gotowanymi w lemoniadzie jabłkami faszerowanymi żurawinami. Smacznego!

z chomika marcozoltar

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    36
  • pliki muzyczne
    0

36 plików
3,87 GB




Sezar18 napisano 7.09.2013 14:32

zgłoś do usunięcia
lsks8p2

lsks8p2 napisano 31.12.2013 10:57

zgłoś do usunięcia
Czaso-pisma

Czaso-pisma napisano 23.06.2014 04:37

zgłoś do usunięcia

ShaanzZ napisano 19.02.2015 10:38

zgłoś do usunięcia
Pobierz plik za darmo! Witajcie. Zapewne chcecie coś pobrać, lecz nie macie transferu, prawda? Mnie też to bardzo często denerwowało, więc postanowiłem zrobić coś dla was. Ten chomik powstał po to, aby można było z niego pobierać zupełnie za darmo! U mnie nie stracisz nawet najmniejszej ilości punktów a pobierzesz plik, który Cię interesuje. Zapraszam serdecznie i przejrzyj to, co mam aktualnie na stanie. Pliki są ciągle dodawane.

anya-filmy-2016 napisano 14.04.2016 08:14

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 9.05.2016 15:40

zgłoś do usunięcia
obrazek
Waldukx

Waldukx napisano 14.01.2019 14:03

zgłoś do usunięcia
obrazek
runner07

runner07 napisano 3.02.2021 20:44

zgłoś do usunięcia
obrazek
simafi2514

simafi2514 napisano 2.04.2022 08:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
jegah58199

jegah58199 napisano 15.02.2023 20:14

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (363)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (363)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności