Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MARCHEWKA.jpg

ela180752 / ! - NOWALIJKI / MARCHEWKA.jpg
 - NOWALIJKI - MARCHEWKA.jpg
Download: MARCHEWKA.jpg

109 KB

(555px x 385px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Azotany ze szklarni

Dużym problemem jest zawartość azotanu w nowalijkach. Skąd się bierze? Z nawozów. W szklarniach używa się bowiem bardzo dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny pobierają ich tyle, ile im się dostarcza, a nie tyle, ile im potrzeba. Wprawdzie Unia Europejska opracowała normy nawożenia, które obowiązują również w Polsce, jednak kontrole stwierdzają, że nasi hodowcy często ich nie przestrzegają. Azotany gromadzą się głównie w korzeniach i liściach warzyw. A zatem najwięcej może ich być w nowalijkach po które sięgamy najczęściej - rzodkiewkach, marchewce czy sałacie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Ostrożnie z nowalijkami!
To, co groźne

Nadmiar azotanu może być przyczyną nie tylko zatrucia, ale również raka. Bowiem azotany przekształcają się w przewodzie pokarmowym w azotyny, a w połączeniu z białkiem dostarczanym z pożywieniem tworzą nitroaminy. Natomiast nitroaminy zaliczane są do najsilniejszych związków rakotwórczych jakie znamy. Wywołują najczęściej raka żołądka i raka pęcherza moczowego.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Substancje te są wyjątkowo groźne dla niemowląt, ponieważ mogą wywołać u nich sinicę. Chorobę powoduje zwiększona zawartość związków chemicznych we krwi, co prowadzi do zaburzenia transportu tlenu w organizmie niemowlęcia, a w konsekwencji nawet do śmierci. Wszystko dlatego, że niemowlęta (w przeciwieństwie do dorosłych) nie posiadają jeszcze rozwiniętego mechanizmu obronnego przeciw azotynom. Dlatego nie powinno zmuszać się małych dzieci do jedzenia nowalijek, szczególnie szklarniowej sałaty i szklarniowego szpinaku. Te dwa warzywa zawierają zazwyczaj najwięcej azotanów.
Warzywa z etylenem

Wprawdzie hiszpańskie pomidory, po które sięgamy zimą, rosną w gruncie, tak samo jak polskie w lecie, jednak sposób ich wytwarzania jest zgoła odmienny. Zbierane są nie do końca dojrzałe, a potem umieszczone w komorze z etylenem, gazem, który przyspiesza dojrzewanie. Ta metoda nie pozbawia warzyw składników odżywczych, jednak różnica w smaku jest znaczna. Bywa, że czas na dojrzewanie pomidory mają tylko w czasie transportu. To również źle wpływa na ich smak i obniża wartości odżywcze.





Wiesz, co jesz

Kiedy wykończony po zimie organizm domaga się witamin, nic nie stoi na przeszkodzie, by na własnym parapecie stworzyć mały ogródek. Smak domowego szczypiorku czy pietruszki będzie niepowtarzalny. W inspekcie na działce wyrosną rzodkiewki i sałata. Może będą mniej kolorowe niż te ze sklepu, jednak smakiem przebiją je wielokrotnie.

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 - NOWALIJKI - surówka.jpg
Niebezpieczne dla maluchów Substancje te są wyjątkowo g ...
Niebezpieczne dla maluchów Substancje te są wyjątkowo groźne dla niemowląt, ponieważ mogą wywołać u nich sinicę. Chorobę powoduje zwiększona zawartość związków chemicznych we krwi, co prowadzi do zaburzenia transportu tlenu w organizmie niemowlęcia, a w konsekwencji nawet do śmierci. Wszystko dlatego, że niemowlęta (w przeciwieństwie do dorosłych) nie posiadają jeszcze rozwiniętego mechanizmu obronnego przeciw azotynom. Dlatego nie powinno zmuszać się małych dzieci do jedzenia nowalijek, szczególnie szklarniowej sałaty i szklarniowego szpinaku. Te dwa warzywa zawierają zazwyczaj najwięcej azotanów.
 - NOWALIJKI - OGÓRKI I POMIDORY.jpg
Nowalijki szkodzą? Czerwone rzodkiewki, zielone ogórki, ...
Nowalijki szkodzą? Czerwone rzodkiewki, zielone ogórki, szczypiorek, sałata i pomidory? Nowalijki uśmiechają się do nas ze straganów i sklepowych półek. Czy warto się skusić? Czy są bezpieczne dla naszego zdrowia? Spragnieni świeżych warzyw, bez zastanowienia sięgamy po pierwsze w roku okazy. Dzieje się tak zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nasz organizm domaga się witamin. Czym ryzykujemy jedząc je? A może nowalijek nie ma, skoro niemal wszystkie warzywa możemy kupić przez okrągły rok?
 - NOWALIJKI - PAPR POR POMID FAS BAKŁ.jpg
Rosną za szybko Choć wyglądają dorodnie, mają jednak ni ...
Rosną za szybko Choć wyglądają dorodnie, mają jednak niewielką wartość odżywczą. Ich soczysta barwa zazwyczaj nijak ma się do smaku. Rosną tam, gdzie panuje wieczne lato - w warunkach szklarniowych. Mają tam odpowiednią temperaturę i wilgotność. Uprawiane są zazwyczaj w mieszaninie torfu, ziemi liściowej, nawozów i mikroelementów. W szklarni nie muszą też walczyć ze szkodnikami i złymi warunkami atmosferycznymi. Dzięki takim warunkom rosną szybko i są dorodne. Jarzyny spod szkła są nie tylko nawożone. Są również doświetlane, dogrzewane albo produkowane hydroponicznie, czyli w roztworze wodnym, chociaż technika ta w zasadzie dotyczy roślin ozdobnych.
 - NOWALIJKI - RZODKIEWKA.jpg
To, co groźne Nadmiar azotanu może być przyczyną nie ty ...
To, co groźne Nadmiar azotanu może być przyczyną nie tylko zatrucia, ale również raka. Bowiem azotany przekształcają się w przewodzie pokarmowym w azotyny, a w połączeniu z białkiem dostarczanym z pożywieniem tworzą nitroaminy. Natomiast nitroaminy zaliczane są do najsilniejszych związków rakotwórczych jakie znamy. Wywołują najczęściej raka żołądka i raka pęcherza moczowego.
 - NOWALIJKI - POMIDORY.jpg
Skąd się biorą Warzywa, które wczesną wiosną pojawiają ...
Skąd się biorą Warzywa, które wczesną wiosną pojawiają się w każdym sklepie pochodzą zazwyczaj z rodzimych szklarni. By nasze oczy mogły podziwiać je w pełnej krasie, pod szklanym dachem są sztucznie doświetlane i dogrzewane, a do ich uprawy używa się środków ochronnych i przyśpieszających dojrzewanie. Te smakołyki, czyli nowalijki słownik języka polskiego definiuje jako "młode jarzyny ukazujące się po raz pierwszy w danym roku". Nowalijkami nie są natomiast twarde pomidory i inne specjały, jakie znajdujemy w sklepach nawet gdy temperatura na zewnątrz wynosi - 25 st. C. Te sprowadza się do Polski z zagranicy, z krajów o cieplejszym klimacie.
 - NOWALIJKI - WARZYWA.jpg
Warzywa z etylenem Wprawdzie hiszpańskie pomidory, po k ...
Warzywa z etylenem Wprawdzie hiszpańskie pomidory, po które sięgamy zimą, rosną w gruncie, tak samo jak polskie w lecie, jednak sposób ich wytwarzania jest zgoła odmienny. Zbierane są nie do końca dojrzałe, a potem umieszczone w komorze z etylenem, gazem, który przyspiesza dojrzewanie. Ta metoda nie pozbawia warzyw składników odżywczych, jednak różnica w smaku jest znaczna. Bywa, że czas na dojrzewanie pomidory mają tylko w czasie transportu. To również źle wpływa na ich smak i obniża wartości odżywcze.
 - NOWALIJKI - WARZYWA W KOSZACH.jpg
Wiesz, co jesz Kiedy wykończony po zimie organizm domag ...
Wiesz, co jesz Kiedy wykończony po zimie organizm domaga się witamin, nic nie stoi na przeszkodzie, by na własnym parapecie stworzyć mały ogródek. Smak domowego szczypiorku czy pietruszki będzie niepowtarzalny. W inspekcie na działce wyrosną rzodkiewki i sałata. Może będą mniej kolorowe niż te ze sklepu, jednak smakiem przebiją je wielokrotnie.
 - NOWALIJKI - POMIDORY 1.jpg
Pomidory bez smaku Importowane warzywa są tańsze niż ho ...
Pomidory bez smaku Importowane warzywa są tańsze niż hodowane w kraju. Choć sprowadzane są z Hiszpanii, Maroka czy Portugalii, czyli krajów gdzie słońca jest pod dostatkiem, zazwyczaj nie posiadają cennych witamin i związków mineralnych. Ich smak również pozostawia wiele do życzenia. Jak to możliwe?
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności