Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tort Cappuccino(1).jpg

edyroz / Przepisy / ciasta / Tort Cappuccino(1).jpg
ciasta - Tort Cappuccino1.jpg
Download: Tort Cappuccino(1).jpg

93 KB

(356px x 273px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - krowa_tort2.jpg
Przepis jest na tort z budyniem----obrazek jest z innego ...
Przepis jest na tort z budyniem----obrazek jest z innego ciasta-- Składniki na biszkopt: *6 jajek *3/4 szklanki mąki *1 łyżeczka proszku do pieczenia *1 szklanka cukru *2-3 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 35 minut. Warstwa kubusiowa: *2 budynie śmietankowe lub waniliowe *1 litr soku Kubuś ( u mnie zielony Pysio) Na soku gotujemy budyń, zamiast na mleku. Słodzimy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Warstwa biszkopcików: *1 paczka okrągłych biszkoptów Warstwa śmietankowa: *0,5 l śmietanki kremówki (30%) *2 śmietan-fixy *0,5 szklanki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Ugotowany, letni budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. Na budyniu układamy okrągłe biszkopciki. Przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy startą czekoladą. Przepis jest na blachę 40x25, ale ja zrobiłam w tortownicy i wyszło fantastycznie :)
ciasta - Tort Cappuccino1.jpg
Składniki: Biszkopt: * 8 żółtek * 8 białek * 1 łyż ...
Składniki: Biszkopt: * 8 żółtek * 8 białek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka octu * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mąki ziemniacznej * 1 szklanka mąki zwykłej * 3 łyżki kakao Krem cappuccino: * 1/2 litra mleka * 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej * 5 żółtek * 1/2 szklanki cukru * 5 kopiastych łyżek Cappuccino * woda * 5 łyżeczek żelatyny * kostka margaryny (proponuję Palmę) * Kremówka: * 1/2 litra śmietany kremówki * 4 kopiaste łyżeczki żelatyny * 1 cukier waniliowe * 2 łyżki cukru * poncz: * woda * 4 łyżki kawy * alkohol Etapy przygotowania: BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować. PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania). WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.
ciasta - Ciasto czekokremowe2.jpg
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margar ...
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margaryny • 4 łyżki kakao • 4 łyżki mleka • 1,5 szklanki cukru • 3 jajka • skórka otarta z cytryny • 1,5 szklanki mąki • cukier waniliowy • opakowanie proszku o pieczenia (18 g) • KREM • dwa budynie waniliowe • 3 szklanki mleka • cztery łyżki cukru • 100 g masła • I NA KONIEC • gotowa polewa pełnomleczna Etapy przygotowania 1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. 2. Masę wystudzić. 3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. 4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach. Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut. 5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru. 6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem 7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą. **********************************************************************
ciasta - a95ea4d7f42.jpeg
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 da ...
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej sól Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.
ciasta - a14139ad75.jpeg
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ml ...
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny-12,5 dag 2/3 szklanki cukru 10dag rodzynek 4dag drożdży żółtko łyżka cynamonu szczypta soli Mleko lekko rozgrzać. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobina cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. Resztę margaryny stopić, posmarować powierzchnię ciasta. Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. Równo rozłożyć na cieście. Placek zwinąć mocno w rulon. Kroić w plastry grubości 2,5 cm. Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C .Posypac cukrem pudrem lub posmarowac polewą.
ciasta - PLACEK KOKOSOWY2.jpg
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl ...
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl.cukru Masa karmelowo-orzechowa: 35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno 4 łyżki miodu pół kostki i trochę masła 4 łyżki cukru Masa budyniowa: 7 żółtek, które nam zostały 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 1 kostka Kasi 1/2 kostki masła, które nam zostało Placek kokosowy: Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek. Masa orzechowa: Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą. Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu. Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.
ciasta - pianka bakaliowa.jpg
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka ...
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki stołowe cukru * 10 g cukru waniliowego * 1 szczypta soli * 4 duże łyżki mąki tortowej * 1 duże łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka proszku do pieczenia Pianka: * 1 l. maślanki luksusowej * 400 dag truskawek * 4 duże łyżki żelatyny * cukier wg smaku * 10 dag posiekanych orzechów włoskich * 10 dag rodzynek Dekoracja: * 1 galaretka (czerwona) * wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Do naczynia wybijamy wszystkie całe jajka dodajemy cukier zwykły oraz cukier wanilinowy ze szczyptą soli, całość miksujemy elektrycznym robotem na puszysta masę. Następnie dosypujemy 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy łyżką bardzo delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane biszkoptowe ciasto wylewamy na dużą natłuszczoną formę i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy na złoty kolor w temp. 165 °C. Wykonanie pianki rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w małej ilości zimnej wody i rozpuszczenia jej na małym ogniu. Maślankę miksujemy z truskawkami dosypując cukru według własnego uznania do zmiksowanego napoju wlewamy przygotowaną wcześniej żelatynę i jeszcze przez jakiś czas miksujemy całość. Tak przygotowaną piankę wylewamy na upieczony biszkopt we formie posypując na wierzch przygotowanymi bakaliami, wyrównujemy na gładko i wstawiamy do lodówki do schodzenia. W tym czasie rozpuszczamy czerwona galaretkę wg przepisu na opakowaniu, kiedy galaretka zacznie odpowiednio tężeć zalewamy nią bakaliową piankę, na wierzch posypujemy grubą warstwę wiórków kokosowych i jeszcze najlepiej na noc pozostawić ją w lodówce. Smacznego!!!
ciasta - ciasteczka wigilijne.jpg
Składniki * kg mąki pszennej * 1 kostka masł ...
Składniki * kg mąki pszennej * 1 kostka masła/ margaryny * 1 szkl cukru * 2 cukiery waniliowy * 4 jaja * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * w zalezności od jakości masła/margaryny czasmi dodajew 2-3 łyzki smietany( nie zawsze) * lukier * kolorowe posypki Bardzo smaczne kruche świąteczne ciasteczka Etapy przygotowania ze wszystkich skadników zagniatamy szybko ciasto , które zawijamy w folie i do lodówki na 30-60 minut Nastepnie rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka Ciasteczka pieczemy 10 min 190 stopni na złoty kolor Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami lub orzechami włoskimi ,tu bardziej technicznie dla początkujących http://kotlet.tv/ciasteczka-maslane
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności