Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto czekokremowe.jpg

edyroz / Przepisy / ciasta / Ciasto czekokremowe.jpg
ciasta - Ciasto czekokremowe.jpg
Download: Ciasto czekokremowe.jpg

13 KB

(260px x 233px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - aabarbiiiii11.jpg
Tytuł skomplikowany ale wykonanie proste i szybkie. Różn ...
Tytuł skomplikowany ale wykonanie proste i szybkie. Różne są określenia, różne przepisy – chodzi o masę, która ma idealnie biały kolor, świetnie pokrywa torty i można z niej rzeźbić figurki i inne dekoracje. Przepis, który podaję, sama wypróbowałam i polubiłam. Oto on: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę (można nad palnikiem, byle się nie zagotowała) 2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy 3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy. Voila! Gotowe :) Ciut więcej dla tych co lubią szczegóły: - żelatynę należy rozpuścić do ostatniej grudki inaczej masa będzie miała ciemne kropki. - gdyby się zdażyło, że barwnik rozcieńczy masę tak, że przykleja się do dłoni, należy podsypywać ją cukrem pudrem i dodać ciut rozpuszczonej w wodzie żelatyny. - gdy masa przykleja się do wałka – także podsypujemy cukrem pudrem zarówno blat jak i wałek. Masa jest bardzo wdzięcznym tworzywem, można z niej lepić kwiatki, motylki, kulki, kokardki – co tylko wyobraźnia podsuwa – takie dekoracje schną szybko, twardnieją solidnie na drugi dzień, i można je przechować na pamiatkę. Gdyby ktoś chciał mieć efekt błyszczącego tortu lub samych figurek – należy posmarować je roztrzepanym białkiem kurzym.
ciasta - Zamulacz1.jpg
Składniki 1 krem Karpatka 1 Kasia 2 paczki krakersó ...
Składniki 1 krem Karpatka 1 Kasia 2 paczki krakersów 2 puszki Krówki 2 łyczeczki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmitetan-fix Paczkę migdałów płatki Śmietanke 36% Jak zrobić? Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!
ciasta - BANANOWY TORT3.jpg
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. g ...
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. galaretki agrestowej, 2 op. galaretka cytrynowej, 2 op. serki homogenizowane waniliowe, kakao, 3 szkl. mleka, 2 kostki margaryny lub masła 16 szt. jajek 2 op. cukieru wanilowego, 25 dag cukru kryształ, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej, Opis przygotowania: Upiec biszkopt z 5 jaj jasny Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny.. 2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą. 2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte) W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury. SKŁADANIE: jasny biszkopt masa ciemna budyniowa ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch... na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta masa jasna budyniowa zalać galaretką cytrynową
ciasta - a95ea4d7f4.jpeg
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 da ...
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej sól Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.
ciasta - Adam i Ewa.jpg
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 sz ...
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: 2 puszki mandarynek 2 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe (po 40g) 2 opakowania herbatników zwykłych 2 opakowania herbatników czekoladowych 4 opakowania śmietan-fix 1/2 litra śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Temperatura piekarnika: 160-170°C Czas pieczenia: 35 min
ciasta - ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, ...
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki) Opis przygotowania Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
ciasta - Styropian.jpg
Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukr ...
Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g Kasia Powidła lub konfitury Masa smietanowa: 1 litr śmietany 18% 20 dag wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy duży (w proszku) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :) Jak zrobić? Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm) Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki. Masa: Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C. Temperatura piekarnika: 180°C Czas pieczenia: 50 min
ciasta - Zamulacz.jpg
Składniki 1 krem Karpatka 1 Kasia 2 paczki krakersó ...
Składniki 1 krem Karpatka 1 Kasia 2 paczki krakersów 2 puszki Krówki 2 łyczeczki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmitetan-fix Paczkę migdałów płatki Śmietanke 36% Jak zrobić? Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!
ciasta - Pychotka21.jpg
Lista składników Ciasto: 40 dag mąki 25 dag Kasia 16 ...
Lista składników Ciasto: 40 dag mąki 25 dag Kasia 16 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki śmietany Beza: 4 białek 1 szklanka cukru 20dkg orzechów włoskich drobno pokrojonych Krem: 1 1 szklanki mleka 1 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 kostka Kasia cukier waniliowy do posmarowania placków:1 słoik powideł Jak zrobić? Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami. Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C. Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć Kasia z żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu. Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności