Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
edyroz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta edyta

widziany: 1.06.2024 18:53

  • pliki muzyczne
    143
  • pliki wideo
    451
  • obrazy
    31267
  • dokumenty
    110

32101 plików
266,19 GB

  • 48 KB
  • 28 maj 11 23:25
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI.


Składniki:

3 szklanki mąki
30 g drożdży
250 ml mleka
pół szklanki cukru
2 jajka (1 cale i 1 żółtko)
125 g margaryny
pół łyżeczki soli
aromat cytrynowy


Wykonanie:

Robimy rozczyn (w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 5-6 łyżek mąki). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczona margarynę wymieszaną z jajkami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Można użyć robota.

Wyłożyć wyrośnięte ciasto na wyłożoną papierem blaszkę (24x40cm). Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez około 40-45 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 28 maj 11 23:25
Babka cytrynowa....


2 szklanki proszku budyniowego lub kisielu w proszku o smaku cytrynowym.
6 łyżek mąki tortowej.
5-7 jajek.
ok.2 szklanek cukru (w miarę drobnego).
kostka margaryny lub masła.
ocet - 2 łyżki.
olej lub oliwa -7 łyżek.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki i szczypta sody oczyszczonej.
aromat cytrynowy.
cukier puder do posypania na sucho.



Margarynę lub masło rozetrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę .Proszek budyniowy lub kisielowy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną .Dodać do masy jajecznej mąki ,następnie olej,ocet i aromat.Wymieszać bardzo dokładnie.Wyłożyć ciasto do dwóch foremek keksowych uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką (lub wyłożonych folią aluminiową).Piec ok.30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 28 maj 11 23:25
ATRAKCYJNE CIASTO


Ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem-pieczemy jak biszkopta ja piekę zwykle 30 min. w 180 st


Ciasto makowe:
18 dag maku
1/2 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
5jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę sody
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką-pieczemy jak biszkopta


Ciasto kokosowe:
6 białek
1szkl.cukru
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ubijamy białka, dodajemy cukier a na koniec mieszamy z kokosem i mąką ziemniaczana-pieczemy do przyrumienienia sie kokosu-podobnie jak biszkopt


Krem:
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
50 dag masła
6 żółtek z ciasta kokosowego

mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń. następnie studzimy i ubijmy masło i dodajemy po łyżce budyniu i rozcieramy na krem.

½ puszki brzoskwiń

Polewa:
czekolada
łyżka masła
2 łyżki mleka
(rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki)


ZŁOŻENIE:
ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na cieście orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 28 maj 11 23:24
ANIOŁ

Składniki:

CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka
Miód, 3 łyżki
soda do pieczenia, 1 łyżeczka
jaja+margaryna, 2+15 dkg
BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka
szczypta proszku do pieczenia,


MASA:
cukier, 0,5 szklanki
mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki
mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1
POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao,

Opis przygotowania:

1. KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).

2. BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.

3. MASA:
Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.

4. POLEWA:
Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy.

To jest po prostu pyszne.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 28 maj 11 23:24
AMBASADOR
Składniki

Czarne ciasto;,
8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Białe ciasto;,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
Masa;,
1 margaryna lub masło,
1 szklanka cukru pudru,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
2 czerwone galaretki,

Opis przygotowania

1. Czarne ciasto; Upiec biszkopt na dużej brytfance. Białe ciasto; Upiec biszkopt na wąskiej brytfance. Ugotować galaretki wcześniej i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dokładać śmietanę dalej ucierając.

2. Czarne ciasto przekroić na połowę,posmarować połową masy.Białe ciasto pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie.W środku kwadratów układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Drugą połowę ciasta smarujemy resztą masy i dajemy masą na galaretkę. Polewamy polewą
smacznego !!!

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 14 maj 11 22:58
Składniki:

* 175 g miękkiego masła
* 1 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki esencji waniliowej
* 3 roztrzepane jajka
* 1 1/2 szklanki mąki
* 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
* 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Uwagi:

Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm
Piec w temperaturze 190°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min

z chomika Milenianka17

  • 15 KB
  • 12 maj 11 21:23
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 12 maj 11 21:15
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 73 KB
  • 12 maj 11 21:15
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 soku z cytryny
100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 12 maj 11 21:15
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 15 KB
  • 12 maj 11 21:15
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 78 KB
  • 12 maj 11 21:15
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 12 maj 11 21:15
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 12 KB
  • 12 maj 11 21:15
Rafaello karmelowe

Przygotowanie: 30 minut

Składniki
• 1 gotowy spód biszkoptowy
• 30 - 40 dag wiórków kokosowych
• 15 dag margaryny
• 3 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• 2 torebki śmietanki śnieżki

Etapy przygotowania

1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu.
Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka.
Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.

4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy.
Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii.
Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 71 KB
  • 12 maj 11 21:14
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 11 KB
  • 12 maj 11 21:14
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 13 KB
  • 12 maj 11 21:14
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 38 KB
  • 12 maj 11 21:14
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 30 KB
  • 12 maj 11 21:13
Agrestowiec
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 32 KB
  • 12 maj 11 21:12
Pianka

Biszkopt ciemny z 4 jaj
Masa
1,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
6 jaj
1 olejek cytrynowy
Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy.
Polewa
1 gorzka czekolada
1/4 kostki margaryny

z chomika Brunetka6853

  • 56 KB
  • 12 maj 11 21:11
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
25 dag. mąki
2 jajka (całe)
14 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag. margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ser:
1 kg. sera
1 1/4 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szkl. oleju
2 jajka (całe)
4 żółtka
1 szkl. cukru kryształu
Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 12 maj 11 21:11
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

  • 29 KB
  • 12 maj 11 21:11
Bananowiec

Biszkopt z 4 jaj

Masa bananowa
1,5 kostki margaryny
1 kg bananów obranych
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 galaretka bananowa(może byc cytrynowa)
Margarynę utrzec z żółtkami i cukrem na puszystą masę,dodac zmiksowane banany wszystko wymieszac, a na koniec przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody)i też wymieszac.

Masa białkowa-białka ubic z 3 łyżkami cukru,gdy białka są ubite a cukier rozpuszczony wlac powoli przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody-smak galaretki do wyboru) wszystko wymieszac i na wierzch też galaretkę do wyboru.

z chomika Brunetka6853

  • 36 KB
  • 12 maj 11 21:11
Snikers

40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru
4 żółtka-białka ubic z 25 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
powidła śliwkowe
po 20 dag rodzynek i orzechów,4 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze

Ciasto zagnieśc podzielic na 2 części,każdą częśc posmarowac powidłami ,posypac bakaliami i na wierzch ubita piana z białek.Piec obie blachy na termoobiegu 25-30 min w tem 180C.Ciasto przełożyc kremem jak do karpatki i polukrowac.
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
Do kremu można dodac czekoladę.

z chomika Brunetka6853

  • 2,9 MB
  • 8 maj 11 11:25
Kariny-Brzoskwiniowy Milky Way

Składniki
biszkopt ciemny z 3 lub 4 jaj,
kilka łyżek masła czekoladowego,

600 ml. śmietany 36%,
6 batoników Milky Way,
3 śmietan-fixy,
puszka brzoskwiń,
2 galaretki brzoskwiniowe,
gorzka czekolada

Szklankę śmietany gotujemy z batonikami aż do ich rozpuszczenia i studzimy ją. Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach gorącej wody. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i ostudzoną masę batonikową. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i smarujemy cienko masłem czekoladowym. Wykładamy masę śmietanową, układamy na niej pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

zachomikowany

  • 22 KB
  • 8 maj 11 11:25
Jabłecznik z bezą niezawodny
Składniki
Ciasto: 1 masło roślinne,
5 żółtek,
2 szklanki mąki,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 szklanki cukru.

Beza: 5 białek,
0,5 szklanki cukru,
wiórki kokosowe do posypania.

Jabłka ok. 1,5 kg najlepiej kwaskowe.

Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki 20x 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wyłożyć na surowe ciasto. Można oczywiście doprawić jabłka cynamonem, według gustu.
Ciasto piec 30 min. w temp. 180° C.

Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie pianę ubitą z białek i pół szklanki cukru. Posypać wiórkami.

Wstawić ciasto do piekarnika na następne 30 min.

Po upieczeniu pozostawić ciasto przez kilka minut w piekarniku. Gwałtowna zmiana temp. może spowodowac opadnięcie naszej pięknej bezy.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 8 maj 11 11:25
Jabłecznik królewski

Składniki
Spód:
4 żółtka
300-350 g mąki
200 g cukru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 litr marmolady z jabłek
2-3 galaretki (np. cytrynowe albo mieszane, w sumie ok. 150g)
0,75 l śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
cukier puder do smaku
gorzka czekolada

Wszystkie składniki ciasta posiekać i wyrobić. Gdy będzie jednolite, wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i lekko podpiec, aż będzie złotawe. Galaretki rozrobić w połowie ilości wody (2 galaretki rozrobić w 0,5 litra wody, jeśli marmolada nie będzie wystarczająco gęsta, użyć również trzeciej galaretki), po ostygnięciu wymieszać dokładnie z marmoladą jabłkową. Masę wylać na upieczone ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy masa jabłkowa zgęstnieje, ubić razem z cukrem pudrem i śmietan-fixami śmietanę i wyłożyć na jabłka. Z wierzchu posypać startą czekoladą.
Smacznego.

Ciasto robi furorę na każdej uroczystości, więc szczerze polecam.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 8 maj 11 11:25
Ciasto adwokatowe do kawy
Składniki
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szkl. mąki kartoflanej
1/2 szkl. mąki zwykłej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju

Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szkl. cukru
20 dkg kokosu

Masa:

1 margaryna
1 budyń śmietankowy
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. c. pudru
1/2 szkl adwokata

Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.
Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.

Wykonanie ciasta kokosowego:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę i upiec na złoty kolor

Wykonanie masy
Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać porcjami zimny budyń, na końcu wlewać adwokat.

Na spód ciasta kakaowego dajemy połowę masy, nakładamy ciasto kokosowe, masę i drugą część ciasta kakaowego, na wierzch dowolną polewę

zachomikowany

  • 2,9 MB
  • 2 maj 11 23:30
Kariny-Brzoskwiniowy Milky Way

Składniki
biszkopt ciemny z 3 lub 4 jaj,
kilka łyżek masła czekoladowego,

600 ml. śmietany 36%,
6 batoników Milky Way,
3 śmietan-fixy,
puszka brzoskwiń,
2 galaretki brzoskwiniowe,
gorzka czekolada

Szklankę śmietany gotujemy z batonikami aż do ich rozpuszczenia i studzimy ją. Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach gorącej wody. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i ostudzoną masę batonikową. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i smarujemy cienko masłem czekoladowym. Wykładamy masę śmietanową, układamy na niej pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

zachomikowany

  • 22 KB
  • 2 maj 11 23:30
Jabłecznik z bezą niezawodny
Składniki
Ciasto: 1 masło roślinne,
5 żółtek,
2 szklanki mąki,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 szklanki cukru.

Beza: 5 białek,
0,5 szklanki cukru,
wiórki kokosowe do posypania.

Jabłka ok. 1,5 kg najlepiej kwaskowe.

Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki 20x 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wyłożyć na surowe ciasto. Można oczywiście doprawić jabłka cynamonem, według gustu.
Ciasto piec 30 min. w temp. 180° C.

Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie pianę ubitą z białek i pół szklanki cukru. Posypać wiórkami.

Wstawić ciasto do piekarnika na następne 30 min.

Po upieczeniu pozostawić ciasto przez kilka minut w piekarniku. Gwałtowna zmiana temp. może spowodowac opadnięcie naszej pięknej bezy.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    93
  • obrazy
    178
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

271 plików
33,74 MB




anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 7.10.2015 21:19

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
ADAMupload

ADAMupload napisano 5.01.2016 19:04

zgłoś do usunięcia
SPAKSIK-1976

SPAKSIK-1976 napisano 29.01.2016 00:08

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM DO CHOMIKA bajki2013
flagster

flagster napisano 7.07.2016 21:14

zgłoś do usunięcia
Dzięki free counters
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 20.11.2016 20:05

zgłoś do usunięcia
FILMY-2017-2018r

FILMY-2017-2018r napisano 3.09.2017 20:20

zgłoś do usunięcia
ramiwoc191

ramiwoc191 napisano 15.11.2020 18:45

zgłoś do usunięcia
Swietny chomik
ramiwoc191

ramiwoc191 napisano 3.02.2023 11:06

zgłoś do usunięcia
Super chomik
yoser66478

yoser66478 napisano 19.05.2023 02:17

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności