Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg

dtdariusz / KUCHNIA / Zapiekanki / Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg
Zapiekanki - Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg
Download: Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg

42 KB

(383px x 509px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych

2 bakłażany, raczej cienkie, nie pękate
4 średnie cukinie

1 puszka (400 g) dobrej jakości pulpy pomidorowej
2-3 ząbki czosnku (ja daję duuużo)
2 łyżeczki sproszkowanego kuminu (a najlepiej świeżo utartego)
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy + dodatkowo 1 łyżeczka

2 kulki mozzarelli – pokrojone w cieniutkie plastry

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Posolić z obu stron i zostawić na pół godziny, do puszczenia soku. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować lub usmażyć na patelni spryskanej oliwą.

Cukinię pokroić w plastry i również zgrillować.

W głębokiej patelni, albo garnku lekko zeszklić na 1 łyżce oliwy czosnek (w żadnym razie nie dopuścić by się zarumienił). Po chwili wrzucić utarty kumin i mieszając przesmażyć kilkanaście sekund. Wlać pulpę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusić kilka minut, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos lekko zgęstnieje.

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe).
Na dno wylać 1 łyżeczkę oliwy i dodać odrobinę sosu pomidorowego – tylko tyle żeby całość lekko pokryła dno naczynia.
Układać warstwy:
Plastry bakłażana – sos pomidorowy – plastry cukinii – plastry mozarrelli.
W zależności od wielkości naczynia układać kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Warstwami kończącymi powinny być sos pomidorowy i mozzarella na wierzchu.
W zależności od indywidualnych preferencji zapiekać dłużej do uzyskania chrupiącej skorupki serowej, lub tylko kilka minut, jeśli mozzarella z góry ma być również miękka i ciągnąca.
Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Zapiekanka z dorsza.jpeg
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNI ...
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNIKI: 4 ładne filety z dorsza, 4 duże ładne ziemniaki, 1 łodyżka tymianku, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 1/2 filiżanki oliwy extravergine, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 filiżanka tłustego mleka, 1 bagietka na grzanki, sól i pieprz do smaku. SPOSÓB WYKONANIA:Obierz ziemniaki i ugotuj je w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć liść laurowy i gałązkę tymianku. Gotuj w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. Wyjmij mięso, odsącz na sitku i rozdrobnij na małe kawałeczki, usuwając ości. Posiekaj czosnek i wrzuć go na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzej tłuszcz (uważaj, żeby czosnek się nie zarumienił), a następnie dodaj kawałki dorsza. Nie zapomnij o mieszaniu. Posiekaj pietruszkę. Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiażdż na puree. Przełóż puree do patelni z dorszem i wlej mleko. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj. Tuż przed końcem podgrzewania wrzuć posiekaną natkę. Całość brandade przełóż teraz do żaroodpornej formy i włóż do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmij, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. Pokrój bagietkę na ukośne pajdy, zrób z nich grzanki i podawaj razem z zapiekanką.
Zapiekanki - Zapiekane brokuły na ryżu.jpeg
Składniki * masło * ryż 1 woreczek * br ...
Składniki * masło * ryż 1 woreczek * brokuły * ser camembert woreczek ryzu ugotowac. brokul podgotowac tak, zeby byl miekki ale sie nie rozlatywal. do naczynia zaroodpornego przelozyc ryz, na to wylozyc brokuly. na brokuly nalozyc plasterki masla i sera - naprzemiennie. zapiekac okolo 20 min. smacznego :)
Zapiekanki - Brukselka z pieca.jpeg
1 kg ziemniakow 80 dag brukselki 10 dag sucharow bez c ...
1 kg ziemniakow 80 dag brukselki 10 dag sucharow bez cukru 7 dag masla 1 cebula 50 dag surowego wedzonego schabu 2 lyzki oliwy 100 ml smietany 2-3 lyzki zagestnika do sosow 150 ml mleka 8 dag startego chrzanu ser tarty przyprawy wg uznania Ziemniaki ugotowac, utluc z goracym mlekiem oraz 2 lyzkami masla. Pure doprawic chrzanem i sola, rozlozyc w naczyniu. Brukselke gotowac okolo 10 minut. Suchary pokruszyc na grube kawalki. na patelni rotopic 5 dag masla, wymieszac z sucharami. Cebule pokroic w kostke, zeszklic na oleju. Mieso rowniez pokroic w kostke, dorzucic do cebuli, podsmazyc. Wlac 300 ml wody i smietane - zagotowac. Dodac zagestnik, doprawic. Piekarnik rozgrzac do 200*C. Na ziemniakach rozlozyc brukselke i mieso, posypac sucharami oraz tartym serem. Piec okolo 20 min.
Zapiekanki - Bułki faszerowane pieczarkami.jpeg
SKŁADNIKI: 4 bułki, 20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 1 ...
SKŁADNIKI: 4 bułki, 20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka koperku usiekanego, 1 serek topiony ( trójkącik lub 1/2 kwadratowego), 1/4 szklanki śmietanki słodkiej, sól, pieprz mielony, 8 łyżek utartego żółtego sera SPOSÓB WYKONANIA: Z bułek ściąć wierzchy. Wydrążyć środki. Pieczarki drobno usiekać i usmażyć na maśle na rumiano. Wlać śmietankę. Wsypać koperek. Włożyć serek topiony. Dusić, aż serek się rozpuści, a śmietanka trochę odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do bułek. Każdą posypać 2 łyżkami utartego żółtego sera. Zapiekać w piekarniku, aż ser na wierzchu się rozpuści.
Zapiekanki - Bułki zapiekane z tuńczykiem.jpeg
Składniki * feta * ser żółty * tuńczyk ...
Składniki * feta * ser żółty * tuńczyk * bułka * pomidory z bulek odkroic kapelusze, wydrazyc srodki.tunczyka (w puszce) odsaczyc, wymieszac z rozdrobniona feta i pokrojonymi w kostke pomidorami. przyprawic. masa wypelnic bulki. na wierzch rozlozyc paski zoltego sera.zapiekac az bulki beda rumiane.
Zapiekanki - Cukinia faszerowana fetą i pomidorami.jpeg
Składniki * sól * pieprz * feta 20 dag ...
Składniki * sól * pieprz * feta 20 dag * szynka 5 dag * tymianek 1 łyżka * papryka 1/4 łyżeczki * cukinia 2 szt. * pomidory 2 szt. * szalotka 2 srednie cukinie szalotka 2 pomidory 5 dag szynki gotowanej 20 dag sera feta lyzka tymianku 1/4 lyzeczki papryki sol, pieprz Cukinie przeciac na pol, wydrazyc, opruszyc sola i pieprzem. Miazsz pokroic w kostke. Oryginalny przepis mowi, aby szalotke, miazsz i szynke pokrojona w kostke podsmazyc na patelni. Ja nie smazylam gdyz mialo to byc lekkie danie. Do wyzej wymienionych skladnikow (przesmazonych, badz nie ) dodac fete, pomidory pokrojone w kostke i tymianek (najlepiej swiezy). Polowki cukini napelnic farszem. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem. zapiekac ok 25 min w temp. 180*C
Zapiekanki - Duszonki domowe.jpeg
Składniki * masło 1 łyżka * cebula 2 szt. ...
Składniki * masło 1 łyżka * cebula 2 szt. * seler * sól * pieprz * natka pietruszki * marchew 4 szt. * papryka czerwona 1 szt. * ziemniaki 6 szt. * vegeta * papryka słodka * pierś z kurczaka 2 szt. * boczek wędzony 30 dag * lubczyka Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka, filety z kurczaka i paprykę w kostkę, a boczek w paseczki. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą kolejną warstwę posypać przyprawami. Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stC i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stC.
Zapiekanki - Francuska zapiekanka ziemniaczana.jpeg
Składniki: * 1 ząbek czosnku * 1 kg ziemnia ...
Składniki: * 1 ząbek czosnku * 1 kg ziemniaków * 20 dag cebuli * 4 dymki * 50 g masła * 50 g słodkiej śmietanki 36 % * 10 dag startego żółtego sera * sól, pieprz * 500 ml bulionu z kury Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.
Zapiekanki - Grzanki z serem.jpeg
SKŁADNIKI: 4 kromki bułki paryskiej, 4 plastry żółtego s ...
SKŁADNIKI: 4 kromki bułki paryskiej, 4 plastry żółtego sera, mała cebula, 10 dag pieczarek, 4 łyżki tłuszczu, sproszkowana papryka, pieprz i sól SPOSÓB WYKONANIA: Pieczarki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać, poddusić na tłuszczu (2 łyżki) do odparowania nadmiaru wody. Kroki bułki posmarować pozostałym tłuszczem, obłożyć pieczarkami przyprawionymi solą i pieprzem, przykryć plasterkami sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści. Podawać z keczupem.
Zapiekanki - Hot Pot.jpeg
300 g mięsa wołowego, 2 duże marchewki 1 duża cebula ...
300 g mięsa wołowego, 2 duże marchewki 1 duża cebula Kilka liści kapusty włoskiej 300 ml bulionu Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach) Sól, pieprz, zioła Oliwa 5 ziemniaków Czerwone wino Kilka suszonych grzybków Masło Przygotowanie: Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła. Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności