Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szybka i prosta lazania.jpeg

dtdariusz / KUCHNIA / Zapiekanki / Szybka i prosta lazania.jpeg
Zapiekanki - Szybka i prosta lazania.jpeg
Download: Szybka i prosta lazania.jpeg

9 KB

(240px x 180px)

0.0 / 5 (0 głosów)
składniki
6-8 arkuszy makaronu lasagne
25 dag sera żółtego - najlepiej mozzarelli

ok. 1 szklanki bulionu z kostki

0,5 kg mięsa mielonego
1 puszka całych pomidorów
2-3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego
1 dorodna czerwona papryka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkie papryki
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki (do dekoracji)

sposób przygotowania
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok daję oliwę, a następnie smażę na niej mięso mielone - osobiście preferuję drobiowe, ale może być każde inne. W trakcie smażenia rozdrabniam mięso na małe kawałki. Po 5-6 minutach powinny zrobić się z mięsa drobne kawałeczki. Jeśli nie to rozdrabniamy je widelcem.

Następnie doprawiam - dodaję zioła prowansalskie, pieprz i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po chwili dodaję również pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek (może być posiekany).

Dodaję pomidory wraz z (najlepiej gęstą) zalewą. Takie pomidory można zastąpić także dobrą pulpą pomidorową. Kiedy cebula jest miękka dodaję pokrojone pomidory i przecier. Teraz nadchodzi czas na ostateczne doprawienie farszu - dodajemy słodką paprykę i solimy wg uznania. Można też w razie potrzeby, dodać jeszcze pieprzu lub ziół. Zestawiamy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym lub formie do lazanii nalewam na dno trochę bulionu tak, aby tylko pokrył dno. Można również dać na dno trochę farszu jeśli jest rzadki. Dzięki obecności bulionu lub farszu mamy pewność, że najniższa warstwa makaronu będzie ugotowana. Na to układam warstwę makaronowych arkuszów (UWAGA! Arkusze nie mogą na siebie zachodzić, gdyż mogą się nie dogotować). Później farsz (połowa lub 1/3), ser i znowu makaron. Dla pewności w tym momencie polewam delikatnie bulionem makaron, aby się zamoczył. Następnie szykuję kolejne wartswy. Kończymy na warstwie makaronu. Na nią możemy położyć jeszcze ser lub też nie. Przygniatamy wszystko lekko, aby się wyrównało i polewamy resztą makaronu.
Piekę w 130-150 stp. C około 30 minut. Podczas pieczenia bulion zostanie wchłonięty przez makaron a farsz zgęstnieje.

Po wyjęciu z piekarnika zaleca się odczakanie, aż lazania odpocznie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Zapiekanka z dorsza.jpeg
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNI ...
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNIKI: 4 ładne filety z dorsza, 4 duże ładne ziemniaki, 1 łodyżka tymianku, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 1/2 filiżanki oliwy extravergine, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 filiżanka tłustego mleka, 1 bagietka na grzanki, sól i pieprz do smaku. SPOSÓB WYKONANIA:Obierz ziemniaki i ugotuj je w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć liść laurowy i gałązkę tymianku. Gotuj w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. Wyjmij mięso, odsącz na sitku i rozdrobnij na małe kawałeczki, usuwając ości. Posiekaj czosnek i wrzuć go na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzej tłuszcz (uważaj, żeby czosnek się nie zarumienił), a następnie dodaj kawałki dorsza. Nie zapomnij o mieszaniu. Posiekaj pietruszkę. Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiażdż na puree. Przełóż puree do patelni z dorszem i wlej mleko. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj. Tuż przed końcem podgrzewania wrzuć posiekaną natkę. Całość brandade przełóż teraz do żaroodpornej formy i włóż do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmij, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. Pokrój bagietkę na ukośne pajdy, zrób z nich grzanki i podawaj razem z zapiekanką.
Zapiekanki - Zapiekane brokuły na ryżu.jpeg
Składniki * masło * ryż 1 woreczek * br ...
Składniki * masło * ryż 1 woreczek * brokuły * ser camembert woreczek ryzu ugotowac. brokul podgotowac tak, zeby byl miekki ale sie nie rozlatywal. do naczynia zaroodpornego przelozyc ryz, na to wylozyc brokuly. na brokuly nalozyc plasterki masla i sera - naprzemiennie. zapiekac okolo 20 min. smacznego :)
Zapiekanki - Sycaca zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag miel ...
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag mielonego mięsa - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - puszka kukurydzy - 2 pomidory - 5 dag żółtego sera - 3 jajka - przyprawa do pizzy i zapiekanek - sól i pieprz Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek. Zapiekać około 35 minut w 180ºC.
Zapiekanki - Zapiekanka drobiowa.jpeg
3 ząbki czosnku grubo posiekane 500g piersi z indyka lu ...
3 ząbki czosnku grubo posiekane 500g piersi z indyka lub kurczaka pokrojonych w paski 4 pomidory bez skórki 1 puszka serc karczochów 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku ok. 200g startego żółtego sera masło do wysmarowania formy Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Połowę czosnku rozłożyć na dnie naczynia. Na to rozrzucić paski mięsa i posypać resztą czosnku. Pomidory pokroić w ósemki, karczochy w plastry i na zmianę układać pomiędzy paskami mięsa. Posypać ziołami, solą i pieprzem, a na koniec żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i zapiekać do zrumienienia (ok. 25-30min). Można posypać przed podaniem natką pietruszki.
Zapiekanki - Makaronowa zapiekanka.jpeg
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajk ...
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 4 łyżki startego żółtego sera * mały słoiczek koncentratu pomidorowego * łyżeczka suszonego tymianku * sól, pieprz * łyżka oleju Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Jajka miksujemy z koncentratem pomidorowym, śmietaną i przyprawami. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy do formy i zalewamy przygotowaną wcześniej masą. Zapiekamy 15-20 minut.
Zapiekanki - Lazania.jpeg
Składniki * sól * pieprz * cukier ...
Składniki * sól * pieprz * cukier * czosnek 1 ząbek * oliwa z oliwek 2 łyżki * ser żółty * bazylia * oregano * kiełbasa * pomidory 1 puszka * lasagne 4 płaty Pomidory dusimy w garnku na oliwie, aż większość wody odparuje i sos będzie gęsty, dodajemy czosnek, sól, pieprz, cukier (płaską łyżkę), oregano i suszone pomidowy. Kiełbaski w tym czasie kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na suchej patelni. Płaty lasanii gotujemy we wrzątku dosłownie kilka minut, aż będą giętkie (jestem zwolennikiem gotowania makaronu przed zapieczeniem, mam złe doświadczenia z tymi niewymagającymi gotowania:P nigdy, mimo obfitego polania sosem, pod koniec nie były dostatecznie miękkie). Miękki płat układamy na talerzu i bawimy się przekładaniem:P Na początek każdy smarujemy sosem, a później dodajemy dodatki, kiełbaski, ser, zioła. Gotowe zapiekać przez jakiś kwadrans w średnio nagrzanym piekarniku. Największy kłopot jest z krojeniem, ale dla głodnego nic trudnego:P Na górę posypać świężą bazylię.
Zapiekanki - Lasagne.jpeg
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * got ...
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * gotowe płaty lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania) * 1 porcja sosu beszamelowego * 3 łyżki masła * 1 szklanka świeżo startego parmezanu Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy. Składniki na sos boloński: * 60 g pokrojonej w kostkę pancetty (zastąpiłam boczkiem wędzonym) * 1 cebula * 1 łodyga selera * 1 mała marchew * 4 łyżki masła * 250 g mielonej wołowiny * 60 g mielonej wieprzowiny * 60 g pokruszonych włoskich parówek wieprzowych (pominęłam) * 1 zmielony goździk * Szczypta cynamonu * ¼ łyżeczki pieprzu * 450 g pomidorów z puszki, obranych ze skórki i pokrojonych * 250 ml tłustego mleka * szczypta soli Do rozpuszczonego na patelni masła dodać boczek oraz drobno pokrojone warzywa: cebulę, selera i marchew. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula nabierze jasnozłotego koloru. Dodać mięso mielone i podsmażać do jednolitego koloru. Dodać goździki, cynamon i świeżo zmielony czarny pieprz. I wymieszać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i doprawić solą. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 ½ godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja uznałam, że to strasznie długo i gotowałam około 40 minut. Składniki na sos beszamelowy: * 4 łyżki masła * 500 ml mleka * ½ szklanki mąki * sól, gałka muszkatołowa Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać przygotowane sosy. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je cienką warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Posypać parmezanem i położyć następną warstwę płatów. Powtarzać czynności, aż na blasze znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostawić trochę sosu do polania z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła. Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące. Smacznego:-)
Zapiekanki - Kalafior zapiekany w sosie.jpeg
Składniki: duży kalafior podzielony na różyczki, ugot ...
Składniki: duży kalafior podzielony na różyczki, ugotowany al dente 2 łyżki mąki 2 łyżki masła mleko sok z pół cytryny gałka muszkatołowa 1 żółtko serek topiony śmietankowy sól, biały pieprz, cukier żółty ser resztki wędlin, resztki warzyw - groszek, kukurydza Kalafior rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wędliną i innymi śmieciami. W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką. Polać kalafior sosem, posypać serem, zapiec w piekarniku przez pół godziny.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności