Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Śniadaniowa zapiekanka.jpeg

dtdariusz / KUCHNIA / Zapiekanki / Śniadaniowa zapiekanka.jpeg
Zapiekanki - Śniadaniowa zapiekanka.jpeg
Download: Śniadaniowa zapiekanka.jpeg

23 KB

(383px x 279px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki: ( na naczynie żaroodporne 27 x 18cm)

* 5 jajek
* 6 dag boczku
* 10 dag szynki
* 1/2 cebuli
* 1 szklanka startego sera żółtego
* 1/2 szklanki mleka
* 2 średnie cukinie
* 2 średnie pomidory
* 3 bułki np. kajzerki ( u mnie pszenno - żytnie)
* sól i pieprz
* 1 łyżeczka papryki
* 2-3 łyżki oleju (do smażenia)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* szczypiorek (opcjonalnie)

Kajzerki kroimy w kosteczkę, skrapiamy łyżką oliwy, rozkładamy na blaszce i pieczemy w 190 *C przez okło 35 minut, lub do momentu aż pieczywo zrobi się chrupiące ( bułeczki można przygotowac dzień wcześniej)

Cebulę, boczek i szynkę siekamy na drobno, podsmażamy na łyżce oleju. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na patelnie dolewamy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinie ( do czasu aż zmięknie) Pomidory kroimy w niewielką kostkę.

Jajka należy rozbełtać, wymieszać z mlekiem i doprawić solą, pieprzem i papryką.

Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy po kolei: cukinię, podsmażoną szynkę z boczkiem i pomidory. Całośc zalać jajkami, rozłożyć część sera, przykryć pieczywem i wsypac resztę sera ( ja wierzch posypałam mozarellą ). Piec w 180 *C przez około 38 minut.

Podawać z ketchupem ;- ) Ewentualnie posypać świeżym szczypiorkiem

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, ra ...
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, raczej cienkie, nie pękate 4 średnie cukinie 1 puszka (400 g) dobrej jakości pulpy pomidorowej 2-3 ząbki czosnku (ja daję duuużo) 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu (a najlepiej świeżo utartego) szczypta chilli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy + dodatkowo 1 łyżeczka 2 kulki mozzarelli – pokrojone w cieniutkie plastry Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Posolić z obu stron i zostawić na pół godziny, do puszczenia soku. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować lub usmażyć na patelni spryskanej oliwą. Cukinię pokroić w plastry i również zgrillować. W głębokiej patelni, albo garnku lekko zeszklić na 1 łyżce oliwy czosnek (w żadnym razie nie dopuścić by się zarumienił). Po chwili wrzucić utarty kumin i mieszając przesmażyć kilkanaście sekund. Wlać pulpę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusić kilka minut, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos lekko zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe). Na dno wylać 1 łyżeczkę oliwy i dodać odrobinę sosu pomidorowego – tylko tyle żeby całość lekko pokryła dno naczynia. Układać warstwy: Plastry bakłażana – sos pomidorowy – plastry cukinii – plastry mozarrelli. W zależności od wielkości naczynia układać kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Warstwami kończącymi powinny być sos pomidorowy i mozzarella na wierzchu. W zależności od indywidualnych preferencji zapiekać dłużej do uzyskania chrupiącej skorupki serowej, lub tylko kilka minut, jeśli mozzarella z góry ma być również miękka i ciągnąca. Smacznego!
Zapiekanki - Sycaca zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag miel ...
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag mielonego mięsa - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - puszka kukurydzy - 2 pomidory - 5 dag żółtego sera - 3 jajka - przyprawa do pizzy i zapiekanek - sól i pieprz Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek. Zapiekać około 35 minut w 180ºC.
Zapiekanki - Sola zapiekana.jpeg
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. p ...
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. pieczarek * 1 łyżka masła * 2-3 ząbki czosnku * 1 spora cebula * 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego * sok z cytryny * żółty ser starty na grubej tarce * pieprz , sól , curry , słodka papryka * masło do wysmarowania naczynia Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem . Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut . W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku . Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .
Zapiekanki - Makaronowa zapiekanka.jpeg
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajk ...
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 4 łyżki startego żółtego sera * mały słoiczek koncentratu pomidorowego * łyżeczka suszonego tymianku * sól, pieprz * łyżka oleju Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Jajka miksujemy z koncentratem pomidorowym, śmietaną i przyprawami. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy do formy i zalewamy przygotowaną wcześniej masą. Zapiekamy 15-20 minut.
Zapiekanki - Lazania.jpeg
Składniki * sól * pieprz * cukier ...
Składniki * sól * pieprz * cukier * czosnek 1 ząbek * oliwa z oliwek 2 łyżki * ser żółty * bazylia * oregano * kiełbasa * pomidory 1 puszka * lasagne 4 płaty Pomidory dusimy w garnku na oliwie, aż większość wody odparuje i sos będzie gęsty, dodajemy czosnek, sól, pieprz, cukier (płaską łyżkę), oregano i suszone pomidowy. Kiełbaski w tym czasie kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na suchej patelni. Płaty lasanii gotujemy we wrzątku dosłownie kilka minut, aż będą giętkie (jestem zwolennikiem gotowania makaronu przed zapieczeniem, mam złe doświadczenia z tymi niewymagającymi gotowania:P nigdy, mimo obfitego polania sosem, pod koniec nie były dostatecznie miękkie). Miękki płat układamy na talerzu i bawimy się przekładaniem:P Na początek każdy smarujemy sosem, a później dodajemy dodatki, kiełbaski, ser, zioła. Gotowe zapiekać przez jakiś kwadrans w średnio nagrzanym piekarniku. Największy kłopot jest z krojeniem, ale dla głodnego nic trudnego:P Na górę posypać świężą bazylię.
Zapiekanki - Francuska zapiekanka ziemniaczana.jpeg
Składniki: * 1 ząbek czosnku * 1 kg ziemnia ...
Składniki: * 1 ząbek czosnku * 1 kg ziemniaków * 20 dag cebuli * 4 dymki * 50 g masła * 50 g słodkiej śmietanki 36 % * 10 dag startego żółtego sera * sól, pieprz * 500 ml bulionu z kury Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.
Zapiekanki - Duszonki domowe.jpeg
Składniki * masło 1 łyżka * cebula 2 szt. ...
Składniki * masło 1 łyżka * cebula 2 szt. * seler * sól * pieprz * natka pietruszki * marchew 4 szt. * papryka czerwona 1 szt. * ziemniaki 6 szt. * vegeta * papryka słodka * pierś z kurczaka 2 szt. * boczek wędzony 30 dag * lubczyka Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka, filety z kurczaka i paprykę w kostkę, a boczek w paseczki. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą kolejną warstwę posypać przyprawami. Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stC i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stC.
Zapiekanki - Bułki zapiekane z tuńczykiem.jpeg
Składniki * feta * ser żółty * tuńczyk ...
Składniki * feta * ser żółty * tuńczyk * bułka * pomidory z bulek odkroic kapelusze, wydrazyc srodki.tunczyka (w puszce) odsaczyc, wymieszac z rozdrobniona feta i pokrojonymi w kostke pomidorami. przyprawic. masa wypelnic bulki. na wierzch rozlozyc paski zoltego sera.zapiekac az bulki beda rumiane.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności