Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

watermark.php.jpeg

domka343 / przepisy kulinarne / zapiekanki / watermark.php.jpeg
zapiekanki - watermark.php.jpeg
Download: watermark.php.jpeg

26 KB

(320px x 240px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
- 15-20 dag mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 średnia czerwona cebula
- 250 dag pieczarek
- 1 opakowanie
sosu serowego np. Winiary
- kostka rosołowa drobiowa
- 10-15 dag startego sera żółtego
- kostka czosnkowa
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia

Przepis:
Pieczarki pokroić w plasterki, cebule drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w pól plasterki lub kostkę jak kto woli. Papryki oczyścić z nasion umyć i pokroić w kostkę lub paski. W garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie bulion. Doprawić pieprzem, kostką czosnkową i papryką w proszku, powinno być pikantne. Kiełbasę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulę, chwilkę poddusić, następnie dodać pieczarki i smażyć chwilkę do odparowania nadmiaru soków, po czym dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem, papryką lub innymi przyprawami - ziołami jak kto lubi. Całość wymieszać z ugotowanym ryżem. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu ze śmietanką. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę ryżu, posypać połową sera żółtego, polać połową sosu i na to reszta ryżu. Wierzch posypać resztą sera i polać resztą sosu serowego. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach. Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile postać w piekarniku.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
zapiekanki - ziemniaczana.jpg
Składnikidla 4-6 osóbziemniaki, 1kg 1 cebula, ser żół ...
Składnikidla 4-6 osóbziemniaki, 1kg 1 cebula, ser żółty, 250 g sól pieprz do smaku, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 2,91 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 minZiemniaki pokroić w plastry, a cebulę przysmażyć na złoto. Ziemniaki nakładać do żaroodpornego garnka na przemian z przysmażona cebulą. Zrobić kilka warstw a na wierzchnią zetrzeć ser żółty. Wszystko włożyć do piekarnika i piec ok 60 min. w temperaturze 200st
zapiekanki - rybna ze szpinakiem.jpg
Składnikidla 2-4 osób2 filety rybne np. z morszczuka, ...
Składnikidla 2-4 osób2 filety rybne np. z morszczuka, 6 ząbków czosnku, 30 dag szpinaku, 2 łyżki śmietany,, 3 łyżki tartego, ostrego sera żółtego, sól, tymianek, po 1 łyżce masła i oleju, łyżka tartej bułki, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,06 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 minPrzyrządzanie: Szpinak umyć, oberwać liście, odrzucić łodygi. Liście obgotować 3 minuty we wrzątku, odcedzić, po czym poszatkować. Zasmażyć w garnuszku z pokrojonym czosnkiem, masłem oraz śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku. Filety posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem i posypanym tartą bułką. Przykryć szpinakiem. Zapiekać około 20 minut. Pod koniec posypać serem i dopiec jeszcze przez 5 minut
zapiekanki - ryżowa.jpg
Składnikidla 2-4 osób2 szklanki ryżu, 20 dag salami w ...
Składnikidla 2-4 osób2 szklanki ryżu, 20 dag salami w plasterkach, 1 papryka czerwona, 1 duży por, 4 jajka, 10 dag ostrego sera żółtego, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka posiekanej natki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,40 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 minRyż ugotować w dużej ilości osolonej wody, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Paprykę i pora oczyścić, pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa, podsmażyć 3 minuty. Lekko przestudzić. Salami pokroić w paski. Do ryżu dodać warzywa oraz salami. Ser zetrzeć na tarce i razem z jajkami, bułką tartą, natką, oregano, papryką dodać do ryżu. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, nałożyć ryżowo-warzywną masę. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.
zapiekanki - warzywna z kiełbasą.jpg
Zapiekanka warzywna (z kiełbaską) :)Kategoria: Dania głó ...
Zapiekanka warzywna (z kiełbaską) :)Kategoria: Dania główne Smaczna zapiekanaka na ostro, z dużą ilością warzyw. Tosca Przepisów: 77 Składnikidla 2-4 osóbcebula, 1 szt duża kartofle obgotowane, 3-4 szt brokuły obgotowane, 1 główka mała Kalafior, pół główki małej papryka świeża, 1 szt marchewki obgotowane, 2-3 szt natka pietruszki i świeża bazylia, spory pęk kiełbasa dowolna (nie musi być koniecznie), wg uznania ser mozarella i żółty, wg uznania przyprawy: pieprz, sól, chilli, zioła prowansalskie, wg uznania oliwa, do smazenia, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 4,00 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać posiekaną cebulę, gdy sie zeszkli, dodać drobno pokrojoną paprykę, posiekana zieleninę i przyprawy. Powinien powstać dość gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. 2. Pokrojone warzywa układać w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładajac sosem, na koniec obłożyć zapiekankę serami i zapiekać ok 15 minut, tak by warzywa zmiękły, a aromaty z sosu przeszły przez całe danie. Smacznego!
zapiekanki - ziemniaczana z szynką.jpg
Składnikidla 4-6 osób6-7 ziemniaków( ugotowanych ok. 5- ...
Składnikidla 4-6 osób6-7 ziemniaków( ugotowanych ok. 5- 10 min. ), wędlina( szynka lub inna) ok. 30-40 dag, mały słoiczek papryki w occie, ser żółty ok. 20-30 dag, 1 cebula,, 2 ząbki czosnku,, przyprawa do (zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i cebulką) – 1, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,95 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 min1. Ziemniaki pokrojone w plasterki obgotować krótko, żeby się nie rozgotowały. 2. Wędlinę pokroić w kostkę przesmażyć na rumiano razem z drobno pokrojoną cebulką . Dodać do tego przetarty czosnek, wymieszać . 3. Paprykę pokroić w kosteczkę. 4. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie szklane posmarować masłem i układać na przemian: ziemniaki ,kiełbaska z cebulką ,papryka ( 2 x). 5. Ostatnia warstwa ziemniaki pokryte po wierzchu przyprawą do zapiekanek ( rozrobioną z 100 ml śmietany i 200 ml wody). 6. Wierzch posypać startym serem ( można warstwy też przełożyć) i zapiekać w temp. 190 C ok. 30 do 50 min.
zapiekanki - kebab gyros.jpg
Składnikidla 2-4 osóbryż, 1szkl. lub 2woreczki majonez, ...
Składnikidla 2-4 osóbryż, 1szkl. lub 2woreczki majonez, kilka łyżek keczub, żółty ser, ok.30dag filety z kurczaka, 2szt. cebula, 2szt. przyprawa GYROS, 1/2opakowania ogórek konserwowy, 2-3szt. świeża papryka(LUB mały słoik papryki konserwowej, 1szt. dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 4,21 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 60 min1. Ryż gotujemy,a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego.Polewamy majonezem i keczupem i posypujemy 1/3 strartego żółtego sera. 2. Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostke i razem podsmażamy na patelni w czasie smażenia posypujemy przyprawa gyros.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3sera. 3. Układamy pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego i pokrojoną w paski papryke.Przykrywamy pozostałym żółtym serem,smarujemy majonezem i keczupem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.175 stopni i zapiekamy bez przykrycia 30min.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności