Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

z zielonej fasolki.jpg

domka343 / przepisy kulinarne / salatki / z zielonej fasolki.jpg
salatki - z zielonej fasolki.jpg
Download: z zielonej fasolki.jpg

23 KB

(383px x 287px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

po 100 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej

pęczek rzodkiewek

250 g pomidorów (ja użyłam koktajlowych)

3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

Dressing: 3 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru

Fasolkę ugotuj, ostudź i pokrój na kawałki o długości 3 cm.

Rzodkiewki, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki.

Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę, a następnie odstaw na jakiś czas.

Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do mięs

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
salatki - watermark.php1.jpeg
Składniki: - 6-8 liści sałaty lodowej - puszka tuńczyk ...
Składniki: - 6-8 liści sałaty lodowej - puszka tuńczyka w sosie własnym - 1/2 słoiczka czarnych oliwek (mogą też być zielone) - 1 średnia cebula czerwona - 1 pomidor - 1/2 zielonego ogórka Sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka octu - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka soli - mała szczypta cukru Przepis: Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Pomidor, ogórek (razem ze skórką) i cebulę pokroić w słupki. Sos: Zioła, sól oraz cukier wymieszać razem. Następnie dodać ocet i wymieszać na jednolitą masę. Dodać oliwę i znów wymieszać aż będzie jednolita konsystencja. Na talerzu układamy sałatę, a na niej oliwki, pomidor, ogórek, cebulę oraz kawałki tuńczyka. Na koniec polać sałatkę sosem.
salatki - czo.jpeg
Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 3 jajka - 10 ...
Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 3 jajka - 10 dag sera żółtego - 1 ogórek - 1 pomidor - 1 papryka czerwona - sałata - szczypiorek - koperek - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do gyrosa Sos: - majonez - kilka ząbków czosnku - zioła prowansalskie - sól - pieprz Przepis: Fileta pokroić w kostkę i posypać przyprawą złocistą i przyprawą go gyrosa, podsmażyć na złoty kolor. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w kostkę, sałatę porwać na kawałki, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek i koperek posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Sos: Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Warzywa włożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, dodać sos czosnkowy i delikatnie wszystko wymieszać.
salatki - watermark.php.jpeg
Składniki: - 40 dag czerwonej kapusty - 2 pory - 2 ma ...
Składniki: - 40 dag czerwonej kapusty - 2 pory - 2 marchewki - 5 łyżek oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - sól - cukier - pieprz Przepis: Kapustę poszatkować, pory pokroić w krążki, marchewki zetrzeć na tarce. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem, polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
salatki - salatka_z_tunczyka_i_ryzu4.jpg
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 woreczek ryżu ( ...
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 woreczek ryżu (½ szklanki) 1 puszka kukurydzy 25 dag ogórków konserwowych (3-4 sztuki) 1 cebula majonez sól pieprz Sposób wykonania: Z tuńczyka odlać olej i podzielić go na mniejsze części. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać. Sałatkę podawać z pieczywem. Składniki wystarczą na 6-8 porcji. Smacznego.
salatki - zimowa.jpg
Składniki na miskę wielkości piłki siatkowej: - puszk ...
Składniki na miskę wielkości piłki siatkowej: - puszka kukurydzy konserwowej, - puszka fasoli czerwonej konserwowej, - 4 średnie ogórki kiszone, - 3 - 4 garście pieczarek, - 3 średnie marchewki, - mały jogurt naturalny tzw. grecki lub bałkański (musi być gęsty) lub majonez dla odważnych - sól i pieprz, trochę oliwy, oleju lub masła do podsmażenia pieczarek 1.Marchewki na wstępie trzeba obrać i wrzucić do garnka w celu zagotowania. Jednak nie polecam do całkowitej miękkości, tylko tak, żeby wbity widelec wszedł w marchewkę z lekkim oporem. Im twardsza marchewka, tym zdrowsza. 2.Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Nie polecam obierania ze skórki, polecam natomiast odcedzenie ich z soku jaki zawsze z nich wycieka. Niech trochę poleżą w misce i jak się zbierze charakterystyczny płyn, należy go odcedzić do zlewu. 3.Pieczarki kroję w kostkę i wrzucam do garnka do podpieczenia na odrobinie tłuszczu. Doprawiam je solą i pieprzem. Dużo pieprzu. Jak się już całkowicie wygotuje z nich płyn, są one gotowe do połączenia z sałatką. 4.Dodaję pokrojoną marchewkę i odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Fasolkę dodatkowo trzeba opłukać na sicie z gęstej, obślizgłej zalewy. 5.Przed dodaniem jogurtu sprawdzam jeszcze czy więcej soku nie wyciekło z warzyw. Jeśli tak - no to co, odcedzam. Później łączę już tylko smaki za pomocą łyżki i sprawdzam czy nie trzeba jeszcze doprawić. Najlepsza jest jeszcze lekko ciepła.
salatki - gyros.jpg
Składniki: •1 podwójna pierś kurczaka •2-3 cebule • ...
Składniki: •1 podwójna pierś kurczaka •2-3 cebule •3-4 ogórki konserwowe •1 puszka kukurydzy •½ główki kapusty pekińskiej •majonez •keczup •przyprawa "Gyros" •olej lub oliwa Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin). Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić. Układać warstwami w przezroczystej salaterce: 1 - kurczak 2 - cebula 3 - warstwa ketchupu 4 - ogórki (pokrojone w kostkę) 5 - kukurydza (oczywiście odcedzona) 6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego) 7 - poszatkowana kapusta Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego:-)
salatki - obrazek-26680.jpg
Składniki: 500 g pieczarek 250 g oscypka łyżka ...
Składniki: 500 g pieczarek 250 g oscypka łyżka soku z cytryny pół łyżki listków świeżego tymianku po 3 łyżki szczypiorku i natki pietruszki Dressing: 2-3 posiekane i utarte z solą ząbki czosnku 3 łyżki oliwy łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, szczypta cukru Pieczarki pokrój w kostkę, pokrop sokiem z cytryny, popieprz i posyp tymiankiem. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Oscypek również pokrój w kostkę, dodaj szczypiorek i pietruszkę, dosyp do pieczarek. Wymieszaj dobrze składniki dressingu, polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki. Sałatka pasuje do ciemnego chleba, a moim zdaniem, dobrze się z nią komponują pomidory pokrojone w grube plastry lub w ósemki
salatki - makrelowa.jpg
SKŁADNIKI: Wędzona makrela, torebka ugotowanego ryżu, 1 ...
SKŁADNIKI: Wędzona makrela, torebka ugotowanego ryżu, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 3 - 4 ogórki konserwowe, natka pietruszki, majonez, keczup, sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Makrelę obrać z ości. Paprykę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Ryż (zimny) i warzywa połączyć z rybą. Doprawić do smaku majonezem, keczupem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
salatki - ala kebab.jpg
Ilość składników zależy od wielkości miski - oczywiście ...
Ilość składników zależy od wielkości miski - oczywiście przeźroczystej. Podam ilości, które akurat przypadkowo, brałam na miskę dwulitrową. Zaczynając od spodu: 1.podwójna pierś z kurczaka + przyprawa do gyrosa usmażone na oleju 2.warstewka majonezu (~4 łyżki) 3.3/4 puszki kukurydzy można użyć całą, bo co później z resztą zrobić 4.4 małe cebule mogą być białe, mogą być czerwone. Oryginalnie bierze się jedną średnią, ale surową, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, ale ponieważ ja nie lubię surowej cebuli, podsmażam ją lekko na patelni z pozostałym olejem po smażeniu kurczaka. 5.7 małych ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki 6.warstewka ketchupu (~4 łyżki) 7.6 jaj ugotowanych (na twardo oczywiście) 8.warstewka majonezu (~4 łyżki) 9.1/2 główki kapusty pekińskiej 10.maźnięcie ketchupem do ozdoby bardziej niż do smaku W skrócie wygląda to od góry tak: ketchup ------------------- kapusta pekińska ------------------- majonez ------------------- jajka ------------------- ketchup ------------------- ogórek kiszony ------------------- cebula ------------------- kukurydza ------------------- majonez ------------------- kurczak smażony
salatki - moskiewska.jpg
SKŁADNIKI: 3 średnie ziemniaki, 10 dag chudej szynki, pó ...
SKŁADNIKI: 3 średnie ziemniaki, 10 dag chudej szynki, pół puszki groszku konserwowego, 2 ogórki kwaszone, 2 duże, winne jabłka, 2 jajka na twardo, 6 łyżek majonezu, posiekana natka pietruszki, pieprz, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę, ogórki, jabłka pokroić w kostkę. Groszek osączyć. Jajka obrać i posiekać. Do dużej miski włożyć ziemniaki, szynkę, ogórki, jabłka i groszek. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem przełożyć do salaterki, posypać natką pietruszki i posiekanymi jajkami
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności