Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-39991.jpg

ciasta i ciasteczka - obrazek-39991.jpg
Download: obrazek-39991.jpg

13 KB

(275px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki na formę 24 x 28 cm

Składniki:

•3 szklanki mąki
•250 g masła
•6 jajek
•1 szklanka cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•aromat waniliowy
•wiśnie z sokownika - pozbawione soku

•3 łyżki cukru (do piany z białek)
•cukier puder
•cynamon
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka, cukier, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut, natomiast 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (część z lodówki) rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200°C, przez około 10 - 15 minut - ma mieć ładny złoty kolor.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając 3 łyżki cukru. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie. Posypać je cynamonem i wyłożyć pianę z białek. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (tę pozostawioną w zamrażalniku).

Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta i ciasteczka - jagodowy.jpeg
Składniki: Biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki wody - 150 ...
Składniki: Biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki wody - 150 g cukru - 125 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 500g jagód - 500 g tłustego białego sera kilkakrotnie przepuszczonego przez maszynkę - 125 g cukru - 1/2 litra śmietany 30% - 5 łyżeczek żelatyny - 1 żółtko - sok z 1 cytryny Przepis: Masa serowa: Jagody umyć i osuszyć. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody. Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę podgrzać i rozpuścić. Ostudzoną powoli wlewać pod koniec ubijania do śmietany. Bitą śmietanę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną tortownicę i piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Gotowy biszkopt przeciąć poziomo na 2 części. Jeden biszkopt posmarować 1/3 masy serowej i ułożyć na niej połowę jagód. Na owoce wylać kolejną 1/3 część masy serowej. Nałożyć drugi biszkopt i posmarować go pozostałą masą serową. Wierzch posypać resztą jagód. Włożyć do lodówki. Najlepiej biszkopt przekładać masą serową w formie. A gdy będzie już schłodzony i masa stanie się sztywna wyjąc go z niej i posmarować boki.
ciasta i ciasteczka - zebra.jpeg
Składniki: Ciemny spód: - 1 szklanka mąki - 10 dag ma ...
Składniki: Ciemny spód: - 1 szklanka mąki - 10 dag masła - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao Masa: - 60 dag twarogu półtłustego - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 4 łyżki stopionego masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego - szczypta soli - 15 dag gorzkiej czekolady - 10 dag mlecznej czekolady Przepis: Ciemny spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować je. Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, utrzeć, dodać proszek budyniowy oraz twaróg, utrzeć. Powstałą masę podzielić na dwie równe porcje. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną dodać do jednej części masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podzielić je na 2 części. Delikatnie wymieszać jedną część z jasną, a drugą część z ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciasto. Następnie na przemian wykładać po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy. Piec 1 godzinę w 170 stopniach.
ciasta i ciasteczka - watermark.php.jpeg
Składniki: - mrożone truskawki, maliny, jagody Ciasto: ...
Składniki: - mrożone truskawki, maliny, jagody Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych - 250 g mleka - 75 g miękkiego masła - 20 g miodu - 2 jajka - 7 g soli Budyń: - 1 duży budyń - 2 1/2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru Kruszonka: - 100 g mąki - 1/4 kostki masła lub margaryny - 50 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Przepis: Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść. Budyń: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki ważące tak około 50-60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń oraz zamrożone owoce, posypać kruszonką. Bułeczki można posmarować dla uzyskania połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
ciasta i ciasteczka - obrazek-39991.jpg
Składniki na formę 24 x 28 cm Składniki: •3 szkla ...
Składniki na formę 24 x 28 cm Składniki: •3 szklanki mąki •250 g masła •6 jajek •1 szklanka cukru •1 łyżeczka proszku do pieczenia •aromat waniliowy •wiśnie z sokownika - pozbawione soku •3 łyżki cukru (do piany z białek) •cukier puder •cynamon Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka, cukier, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut, natomiast 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (część z lodówki) rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200°C, przez około 10 - 15 minut - ma mieć ładny złoty kolor. Białka ubić na sztywną pianę, dodając 3 łyżki cukru. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie. Posypać je cynamonem i wyłożyć pianę z białek. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (tę pozostawioną w zamrażalniku). Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:-)
ciasta i ciasteczka - malinowa.jpg
Składniki: - 125 g malin - 250 g masła - 250 g cukru ...
Składniki: - 125 g malin - 250 g masła - 250 g cukru - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 jajek - 450 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 15 g proszku do pieczenia - 50 ml słodzonego mleka skondensowanego - 50 g wiórków czekoladowych (dałam groszki czekoladowe) na lukier: - 3-4 łyżki soku z limonki - 100 g cukru pudru Maliny oczyścić, pozostawić kilka sztuk do dekoracji. Tłuszcz, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Wrzucać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem skondensowanym dodawać do masy jajecznej, zmiksować dokładnie. 1/3 ciasta wymieszać delikatnie z malinami i wiórkami czekoladowymi. Formę babkową o pojemności 2,5 litra posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzch wyłożyć ciasto z malinami i czekoladą, wyrównać powierzchnię i ponakłuwać widelcem (ja o tym zapomniałam). Ciasto wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec 1 godzinę. Sok z limonki utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem udekorować ostudzone i wyjęte z formy ciasto i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować odłożonymi malinami i listkami mięty.
ciasta i ciasteczka - z makiem.jpg
jedyne czego potrzebujemy to: paczka ciasta francuskie ...
jedyne czego potrzebujemy to: paczka ciasta francuskiego masa makowa z puszki :) (moze byc z bakaliami itd - na kutie; uzylam polowe masy) ciasto rozwijamy, smarujemy masa makowa. zwijamy w rulon, tniemy na okolo centymetrowe plastry. ukladamy na papierze do pieczenia (moze byc ten, w ktory zawiniete bylo ciasto francuskie) pieczemy w 200*C okolo 20 min. (do zrumienienia) gotowe, smacznego:)
ciasta i ciasteczka - tarta.jpg
Składniki ciasta: 290 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki s ...
Składniki ciasta: 290 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 175 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 5-6 łyżek zimnej wody 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę Nadzienie: ok. 400 g truskawek, 2 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Wyrabiamy ciasto dodając po łyżce wody. Ugniatamy dwie kule z tym, że jedna musi być większa od drugiej. Wyrobione ciasta wsadzamy na pół godziny do lodówki. Owoce obieramy i kroimy (truskawki na pół). Owoce łączymy z sokiem z cytryny, a następnie z resztą składników nadzienia i układamy na spodzie ciasta. Przykrywamy resztą ciasta. Ja tym razem zostawiłam trochę ciasta na drobne kuleczki ,które wymieszałam z czekoladą i zrobiłam z nich ozdobę na górę. Przed wsadzeniem ciasta do piekarnika nagrzewamy go do temperatury 220 stopni i pieczemy tratę przez dziesięć minut, później obniżamy temp. do 180 stopni. i pieczemy dalej przez 35-40 minut. Smacznego!!!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności