Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kielbasa sloikowa.jpg

dogabi / PRZEPISY / Potrawy z miesa / Kielbasa sloikowa.jpg
Potrawy z miesa - Kielbasa sloikowa.jpg
Download: Kielbasa sloikowa.jpg

48 KB

(600px x 800px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
- 1kg grubo zmielonej łopatki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka peklo soli
- 1 mała łyżeczka soli
- pieprz
- majeranek

4-5 słoiczków najlepiej o objętości ok. 300ml.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoiczków- do 3/4 wysokości.
Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez godzinkę na maleńkim ogniu.
Wyjmujemy słoiki- po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Potrawy z miesa - Kiełbasa słoikową.jpg
Zabawiłam się wczoraj w rzeźnika i poczyniłam kiełbaskę ...
Zabawiłam się wczoraj w rzeźnika i poczyniłam kiełbaskę słoikową . Dodam , pyszna:) Przepis zaczerpnęłam z blogu : Przepisy Joli. SKŁADNIKI: 1 Kg łopatki 1 kg boczku (surowy) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe (połamane) 3 - 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. WYKONANIE : Mięso umyłam i zmieliłam maszynką. Do mielonego mięsa dodałam przyprawy , oraz czosnek drobno pokrojony . Dobrze wymieszałam mięso , wlałam szklankę zimnej przegotowanej wody , wymieszałam i odstawiłam na 2 godziny w chłodne miejsce (do lodówki ). Słoiczki na mięso wyparzyłam i wysuszyłam , wraz z nakrętkami (najpewniejsze , nowe ). Wypełniłam słoiczki (nie za pełno )Jola pisze , że pasteryzowała 1,5 godż.Ja miałam teścia rzeźnika i zawsze kazał gotować słoje z kiełbasą 3 godz. ponieważ to surowe mięso . Ale wtedy w piwnicy słoje mogły stać cały rok i się nie zepsuły.Ja te gotowałam 2 godż. Po ostygnięciu , ustawiłam w lodówce. Smak i zapach nieziemski !!!! POLECAM !!!!!
Potrawy z miesa - Gulasz wieprzowy z majerankiem i smietana.jpeg
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną Czas: 60 mi ...
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną Czas: 60 minut Porcja dla 4 osób Składniki: - mięso wieprzowe – 500 gramów - mąka pszenna – 4 łyżki - cebula – 1 sztuka - świeżo mielony pieprz – 1 szczypta - ząbek czosnku – 1 sztuka - majeranek – 1 łyżka - Bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 sztuka - olej – 50 mililitrów - Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka - ziele angielskie – 1 ziarno - śmietana 18% – 100 mililitrów - liść laurowy – 1 sztuka - woda – 700 mililitrów - czarny pieprz – 3 ziarna Sposób przygotowania Wieprzowinę pokrój w około 1,5 cm kostkę. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką. Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody. Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, dodaj śmietanę oraz Bulionetkę do duszonych mięs, która wydobędzie bogaty smak dania. Smażcie, pieczcie i gotujcie. Pozdrawiam
Potrawy z miesa - KIEŁBASA W SŁOIKU.jpeg
SKŁADNIKI: 65 dkg. łopatki 10 dkg.słoniny wędzonej ...
SKŁADNIKI: 65 dkg. łopatki 10 dkg.słoniny wędzonej 20 dkg.boczku wędznego,lub podgardla wędzonego 4 ząbki czosnku 1 cebula przyprawa typu Vegeta, pieprz, sól do smaku trochę gałki muszkatołowej Słoninę i boczek zemleć 2 razy z cebulą ( ja mieliłam 1 raz na drobnych oczkach),roztopić w rondelku i wylać do miski.Mięso z czosnkiem zmielić szajbką o grubych oczkach. Wszystko połączyć - przyprawić , dobrze wyrobić i przełożyć do słoików (najlepiej pół litrowych, wówczas łatwiej ją wyjąć.Dokładnie uduszać w słoikach ,( do wysokości 3/4 słoika)aby nie było powietrza. Słoiki wytrzeć , zakręcić.GOTOWAĆ 30 min.,Drugiego dnia powtórzyć gotowanie,też 30 min. Wystawić do zimnego. KIEŁBASA JEST BARDZO SMACZNA- " WIESZ CO JESZ " Ja robiłam z dwóch porcji (wyszły 2 pół litrowe słoiki i 6 słoików od dżemu) SMACZNEGO!!!
Potrawy z miesa - SZYNKA DROBIOWA.jpeg
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA OTO PRZEPIS: - jedna ...
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA OTO PRZEPIS: - jedna podwójna pierś z kurczaka - mięso z dwóch udek , ja zdjęłam skórę , ale myślę , że i ze skórką byłaby smaczna , tak by łącznie było 1,10 kg mięsa . - mięso kroimy na małe kawałeczki , ok.2 cm .Wkładamy do miski dodajemy łyżeczkę grubej soli morskiej i łyżeczkę cukru , pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać tak by mięso,przełożyć do pojemnika wyrównać zamknąć szczelnie wstawić na noc lodówki. Na drugi dzień dodajemy po troszku przyprawy takie jak kolendra, zioła prowansalskie, majeranek ,pieprz mielony , dałam jeszcze czosnek sypki - dobrze wyrobić przełożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem parzyć 1.30 minut w temp.80 stopni po tym czasie szynkowar przełożyć do zimnej wody tak na godzinkę następnie wstawić do lodówki na całą noc. Szyneczka pięknie się sprasuje ...rano wyjmujemyi gotowa na śniadanko. Dodam , że zapach niesamowity , a w smaku pychota Przepis ten zaczęrpnęłam z profilu Małgosi Kilianek , dziękuję :) W instrukcji , która znajduje się w szynkowarze , też są różne przepisy i można z nich korzystać. POLECAM , NAPRAWDĘ WSPANIAŁA , DIETETYCZNA , BEZ KONSERWANTÓW SZYNECZKA !!!!!!
Potrawy z miesa - Zawijance z kurczaka.jpeg
Zawijance ^^^ piersi z kurczaka wedlug potrzeb czosn ...
Zawijance ^^^ piersi z kurczaka wedlug potrzeb czosnek ogorek kiszony ser zolty pieczarki sol pieprz 2 jajka bulka tarta Wykonanie; ^^^ Rozbic piersi ,czosnek wycisnac i posmarowac kazda piers ,posolic i popieprzyc .Nastepnie nalozyc na calosci piersi plastry zoltego sera,ogorek 2 cwiartki (ogorka dzielilam na 4 czesci wzdluz)i troche pieczarek. Zawijac ,maczac w rozkloconym jajku i( dalam wegety troche do jajka ) i od razu obtoczyc w bulce i na rozgrzany tluszcz ,zakonczeniem na patelnie to nie trzeba wykalaczek. Nastepnie dalam do naczyna zaroodpornego na 20 min.tem 180 st. .Mozna podawac z ziemniakami ,kasza ryzem i makaronem.Smacznego.!
Potrawy z miesa - Knigsberger Klpse.jpeg
Königsberger Klöpse....na skroty :) Mieso mielone mie ...
Königsberger Klöpse....na skroty :) Mieso mielone mieszane ale moze byc inne (tak z pol kg)wymieszac z namoczona uprzednio i lekko odcisnieta bulka,jajkiem,sola,pieprzem ,lyzeczka musztardy. W rondelku zrobic zasmazke z masla i maki ,lekko ja zbrazowic,podlac woda albo bulionem i caly mieszajac zagotowac. Wlac tyle plynu aby byl gestawy sos. Z miesa formowac kulki i delikatnie wkladac do sosu.Przykryc pokrywka i dusic az beda miekkie. Sprawdzac ,zeby sie nie przypalily. Pod koniec dodac sloiczek kaparow,sok z cytryny i cukru do smaku. Mozna tez troche slodkiej smietanki. Podawac z ziemniaki z wody ,pürre albo ryzem.
Potrawy z miesa - Drozdzowe-pierozki-z-kapusta.jpg
Drożdzowe pierożki z kapustą i grzybami Na ciasto: 2 ...
Drożdzowe pierożki z kapustą i grzybami Na ciasto: 250 g mąki 30 g drożdzy odrobina cukru 0,5 szkl.mleka 60 g masła szczypta soli Drożdze rozkruszyć z cukrem,połączyć z letnim mlekiem. Dosypać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić aż rozczyn "ruszy" (ok.15 minut w ciepłym miejscu) Po tym czasie rozczyn wlać na mąkę,dodać szczyptę soli,roztopione ostudzone masło i zagnieść ciasto. Zostawić znowu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować i lepić pierożki. W/g gustu z kapustą i grzybami,mięsem,serem,szpinakiem z czym tylko lubimy. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku (190-200 st)
Potrawy z miesa - DOMOWA MIELONKA.jpeg
DOMOWA MIELONKA . JEDNĄ ZAMRAŻAM NA ŚWIĘTA. SKŁADNIK ...
DOMOWA MIELONKA . JEDNĄ ZAMRAŻAM NA ŚWIĘTA. SKŁADNIKI: ................ 30 dag.karkówki 30 dag. surowego boczku 40 dag. łopatki wieprzowej 1 pierś z kurczaka (ok.200-250gr.) 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 jaja sól do smaku , pieprz szczypta soli peklującej (ja dałam 1/2 łyżeczki) papryka słodka , lub ostra 1/4 szklanki wody ( 50gr.) trochę magii i majeranku. Tym razem zrobiłam trochę inaczej ....pokroiłam wszystkie mięsa w kawałki , posypałam solą peklującą ( 1/2 łyżeczki ) , oraz innymi przyprawami . wymieszałam dobrze i pod folię do lodówki do drugiego dnia.Mięso się pięknie przepeklowało - zmieniło kolor na czerwony . Dalej , jak w przepisie. Wszystkie mięsa , wraz z cebulą i czosnkiem zmielić 1 raz w maszynce. Do masy dodać jajka, wodę i resztę przypraw .Dokładnie wyrobić ew. dosmaczyć. Odstawić na 1 godż. do lodówki , po czym rozłożyć do 2 mniejszych foremek aluminiowych. .Dokładnie wklepać, zwilżyć ręce wodą , wierch lekko posypać słodką , lub ostrą czerwoną papryką. Piec w 180 *C ok. 55 - 60 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu, wstawić mielonkę do lodówki. JEST PYSZNA - ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Potrawy z miesa - KARCZEK   ZAPIEKANY  Z  PIECZARKAMI.jpeg
KARCZEK ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I CEBULĄ W ZALEWIE . ...
KARCZEK ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I CEBULĄ W ZALEWIE . PRZEPIS Z BLOGA KULINARNEGO : MAMA I POMOCNICY. OD SIEBIE DODAŁAM NA WIERZCH MIESZANKĘ WARZYWNĄ ( GDY PIECZARKI I CEBULA ZMIEJSZYŁY SWĄ OBJĘTOŚĆ). POLECAM DANIE, JAKO ŚWIĄTECZNE ...PYSZNE I NIE WYMAGAJĄCE WIELE PRACY.
Potrawy z miesa - Kielbasa sloikowa.jpg
Składniki: - 1kg grubo zmielonej łopatki - 2 zmiażdżon ...
Składniki: - 1kg grubo zmielonej łopatki - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka peklo soli - 1 mała łyżeczka soli - pieprz - majeranek 4-5 słoiczków najlepiej o objętości ok. 300ml. Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoiczków- do 3/4 wysokości. Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez godzinkę na maleńkim ogniu. Wyjmujemy słoiki- po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności