Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Galaretka.jpeg

dogabi / PRZEPISY / Potrawy z miesa / Galaretka.jpeg
Potrawy z miesa - Galaretka.jpeg
Download: Galaretka.jpeg

73 KB

(750px x 534px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Galert - recept na życzynie Tatiany z Świętochłowic

* nóżki wieprzowe krótkie 4 szt
* mięso wołowe z kotleta 40 dkg
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz
* sól
* marchew 1 szt
* seler 1/4 szt
* por 1 szt
* pietruszka 1 szt
* żelatyna 1 łyżka (jak ktoś chce)
* woda
* czosnek 2 ząbki

Nóżki sparzyć, wyszorować, dodać wymoczone mięso wołowe, zalać wodą (wody ma być tyle żeby mięso było przykryte) zagotować. Zszumować, dodać obraną włoszczyznę, listek ziele, sól. Gotować około 2, 5 -3 godzin, aż mięso całkowicie się rozpadnie. Przecedzić, mięso dokładnie obrać od kości drobniutko wszystko pokroić. Włożyć wszystko do przecedzonego wywaru, dodać pokrojoną marchewkę, zmiażdżony czosnek ,sól i pieprz. Dodać do wywaru jeszcze 300 ml wody, zagotować. Do gorącego wywaru, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wlać galaretkę do miski lub salaterek, wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Potrawy z miesa - Domowo mielonka.jpeg
Domowo mielonka * 30 dag karkówki * 1 pojedyncza pierś ...
Domowo mielonka * 30 dag karkówki * 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200-250g) * 30 dag boczku surowego dość chudego * 40 dag łopatki wieprzowej * 3 ząbki czosnku * 1 cebula * 2 jajka * sól * szczypta soli peklowej * pieprz * papryka słodka lub ostra * 1/4 szklanki wody Wszystkie mięsa zmielić 1 raz przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, wodę, wszystkie przyprawy (do smakować) i szczyptę soli peklującej która sprawi, że pieczeń będzie miała ładny kolor - dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godz do lodówki. Można przedzielić mięso na dwie części i przełożyć do dwóch aluminiowych małych foremek, lub wsadzić całość do dużej wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie uklepać, zwilżając ręce wodą, wierzch lekko posypać ostrą lub słodką papryką. Piec w 180 st. C około 55-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu wstawić mielonkę do lodówki.
Potrawy z miesa - Biale klopse.jpeg
"Karminadle" w bioły zołzie - do tych co niy mogom jeś s ...
"Karminadle" w bioły zołzie - do tych co niy mogom jeś smażonego :) * 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego * 1 jajko * 1/2 czerstwej bułki(namoczyć w wodzie) * 1 średnia cebula * 1 - 2 ząbki czosnku (może być granulowany) * sól,pieprz, maggi * 2 liście laurowe * 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany * sok z pół cytryny (można dać mniej, albo wcale) * 1 płaska łyżka mąki pszennej * koperek (opłukać i posiekać) Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, odciśniętą bułką ,jajkiem ,solą ,pieprzem i maggi.Na ogień wstawić garnek z lekko osoloną (zamiast soli można dodać vegety) wodą i liściem laurowym,zagotować.Do gotującej się wody wrzucać uformowane z mięsa mielonego kulki,przykryć pokrywką i gotować ok.30 minut.Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny , mąką i dodać do gotujących się pulpetów,chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Podawać z ugotowanymi ziemniakami i po sypać koperkiem.
Potrawy z miesa - Rolada boczkowa.jpeg
Rolada boczkowo - dobro ze zymftym abo ze chrzanym :) * ...
Rolada boczkowo - dobro ze zymftym abo ze chrzanym :) * Płat surowego boczku 1-1,5 kg * sól peklowa - 2 płaskie łyżki * sól (2 dag na 1 kg boczku) * 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę * słodka papryka w proszku * majeranek * kilka kulek jałowca * 2 listki laurowe * 3 ziela angielskie * 1 cebula * kilka grzybów suszonych * kilka ziaren pieprzu * łyżka smalcu Boczek natrzeć solą peklową i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki. Rozpuścić smalec w rondlu z boczkiem, obsmażyć boczek, dodać pokrojoną cebulę, grzyby i przyprawy. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 2h do miękkości co jakiś czas obracając mięso. Gotową roladę ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 6h. Przed podaniem zdjąć sznurek. Roladę kroić w plasterki jak wędlinę na kanapki.
Potrawy z miesa - Galaretka.jpeg
Galert - recept na życzynie Tatiany z Świętochłowic * ...
Galert - recept na życzynie Tatiany z Świętochłowic * nóżki wieprzowe krótkie 4 szt * mięso wołowe z kotleta 40 dkg * ziele angielskie * liść laurowy * pieprz * sól * marchew 1 szt * seler 1/4 szt * por 1 szt * pietruszka 1 szt * żelatyna 1 łyżka (jak ktoś chce) * woda * czosnek 2 ząbki Nóżki sparzyć, wyszorować, dodać wymoczone mięso wołowe, zalać wodą (wody ma być tyle żeby mięso było przykryte) zagotować. Zszumować, dodać obraną włoszczyznę, listek ziele, sól. Gotować około 2, 5 -3 godzin, aż mięso całkowicie się rozpadnie. Przecedzić, mięso dokładnie obrać od kości drobniutko wszystko pokroić. Włożyć wszystko do przecedzonego wywaru, dodać pokrojoną marchewkę, zmiażdżony czosnek ,sól i pieprz. Dodać do wywaru jeszcze 300 ml wody, zagotować. Do gorącego wywaru, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wlać galaretkę do miski lub salaterek, wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Potrawy z miesa - Gołymbie ze krupami.jpeg
Gołymbie ze krupami * 40 dag kaszy gryczanej * ok. 1/2 ...
Gołymbie ze krupami * 40 dag kaszy gryczanej * ok. 1/2 kg surowego boczku * ok. 1/2 kg mielonego mięsa * duża cebula * jajko * sól, pieprz * kapusta włoska lub biała * olej do smażenia * masło (niekoniecznie) Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kapustę sparzamy i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiano . Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy. Do kaszy dodajemy boczek, mielone mięso z cebulą i jajko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty rozkładamy na desce i nakładamy farsz. Zwijamy, formując gołąbki. Układamy w brytfannie wysmarowanej olejem.( na każdy gołąbek można położyć plasterek masła) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 1h.
Potrawy z miesa - Pierogi ze miynsym drobiowym.jpeg
Pierogi ze miynsym drobiowym na ciasto: * 2 szklanki ...
Pierogi ze miynsym drobiowym na ciasto: * 2 szklanki mąki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka oleju * 1 jajko (roztrzepane) * ok. 1 szklanki ciepłej wody farsz: *ok. 20-30 dag ugotowanego mięsa *kawałek marchewki, selera i pietruszki z rosołu *średnia cebula *ząbek czosnku *łyżka masła lub 2 łyżki oleju *sól, pieprz, majeranek do smaku Okrasa: *2cebule *3 łyżki tłuszczu Mięso z warzywami zmielić, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto ma tłuszczu, ostudzić, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Przyprawić i wymieszać. Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.5 minuty). Cebulkę pokroić drobno i przysmażyć na tłuszczu. Gorące pierogi polać tłuszczem z cebulką.
Potrawy z miesa - Mielonka.jpeg
Mielonka ------------ SKŁADNIKI: 30 dag.karkówki 3 ...
Mielonka ------------ SKŁADNIKI: 30 dag.karkówki 30 dag. surowego boczku 40 dag. łopatki wieprzowej 1 pierś z kurczaka (ok.200-250gr.) 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 jaja sól do smaku , pieprz szczypta soli peklującej (ja dałam 1/2 łyżeczki) papryka słodka , lub ostra 1/4 szklanki wody ( 50gr.) trochę magii i majeranku. Wszystkie mięsa , wraz z cebulą i czosnkiem zmielić 1 raz w maszynce. Do masy dodać jajka, wodę i resztę przypraw .Dokładnie wyrobić ew. dosmaczyć. Odstawić na 1 godż. do lodówki , po czym rozłożyć do 2 mniejszych foremek aluminiowych.Ja włożyłam do dużej formy od babki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszła trochę niższa , ale smaczna.Dokładnie wklepać , zwilżyć ręce wodą , wierch lekko posypać słodką , lub ostrą czerwoną papryką. Piec w 180 *C ok. 55 - 60 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu , wstawić mielonkę do lodówki.Soli peklującej nie było w przepisie, wiem ,że u Bridzi nie ma - śmiało możesz robić bez.!!!!
Potrawy z miesa - Z Indyka mielonego.jpeg
PIETRUSZKOWE MIĘSO GOTOWANE:)) DIETETYCZNE , ZROBIŁAM Z ...
PIETRUSZKOWE MIĘSO GOTOWANE:)) DIETETYCZNE , ZROBIŁAM Z PIERSI INDYKA. 1/2 kg.mieszanego mięsa mielonego ( na dietę - mielone z indyka , kurczaka pół szklanki kaszki manny 2 jajka 1 łyżka Vegety posiekany pęczek natki pietruszki só , pieprz do smaku ja dodałam trochę maggi i gałki muszkatołowej WYKONANIE: 1. Natkę umyj, otrzep z wody, drobno posiekaj. Kasze manną włóż na gęste sito, opłucz, dokładnie osącz. 2. Mięso mielone włóż do miski, dodaj kaszkę, wbij jajka.dodaj natkę i Vegetę starannie wyrób na jednolitą masę, jeśli trzeba , dodaj sól ,pieprz. 3. Masę mięsną włóż do foliowego rękawa, ciasno upchnij, formując podłużny wałek Końce mocno zwiąż,albo zciągnij załączoną do rękawa opaską zaciskową. Całość owiń gazą , mocno obwiąż nicią. 4. W podłużnym naczyniu zagotuj wodę i włóż doń roladę. 5. GOTUJ 1 GODZINĘ. 6. Mięso wyjmij, połóż nań deskę i obciąż - będzie lekko owalne. 7. Odstaw do zimnego na co najmniej 4 godżiny by wystygło. MOŻNA JE PODAWAĆ W PLASTRACH NA OBIAD - NA CIEPŁO , ALBO NA KANAPKI NA ZIMNO. POLECAM ....BARDZO PYSZNE , SZCZEGÓLNIE NA DIETĘ , DLA DIABETYKÓW I DLA ZDROWYCH TEŻ:))) SMACZNEGO!!!!!
Potrawy z miesa - Pieczen z piekarnika.jpg
Kawal miesa, dajemy na blat nacieramy mixem(oliwa z oliw ...
Kawal miesa, dajemy na blat nacieramy mixem(oliwa z oliwek plus kostka bulionu z kurczaka) zostawiamy okolo godziny w pokojowej temperaturze. Podgrzewamy piec do okolo 180 stopni C. Mieso na tacke do pieczenia przykrywamy folia do pieczenia i do piekarnika. Jak prawdziwe mieso to podgrzewamy (pieczemy do okolo 65 stopni) pozniej pieczemy bez foli do temperatury 70 stopni (oczywiscie mozna piec na krwiste) wyciagamy z pieca i najlepiej aby mieso odpoczelo okolo 30 min przed serwowaniem jezeli troszke wystygnie zawsze mozna wlozyc do pieca na 3-5 min na wysoka temperature. Ja zawsze zostawiam miesa na tacce przykryte folia. Caly sok z miesa dajemy na patelnie dodajemu lampke czerwonego wina i redukujemy do polowy albo i wiecej. Wiec mamy soczyste mieso plus naprawde bardzo dobry sos.
Potrawy z miesa - Kielbasa sloikowa.jpg
Składniki: - 1kg grubo zmielonej łopatki - 2 zmiażdżon ...
Składniki: - 1kg grubo zmielonej łopatki - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka peklo soli - 1 mała łyżeczka soli - pieprz - majeranek 4-5 słoiczków najlepiej o objętości ok. 300ml. Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoiczków- do 3/4 wysokości. Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez godzinkę na maleńkim ogniu. Wyjmujemy słoiki- po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności