Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kopytka.jpg

dogabi / PRZEPISY / Kluski / Kopytka.jpg
Kluski - Kopytka.jpg
Download: Kopytka.jpg

74 KB

(800px x 533px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kopytka ...

Skladniki
----------------

600g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
jajko
sól

ziemniaki ugotować,przepuścić przez praskę dokładnie wystudzić.
Następnie dodać szczyptę soli,obie mąki,jajko i zagnieść ciasto.
Uformować wałek i kroić w poprzek.Powstaną kopyteczka ;0))
Gotować na osolonej wodzie 2 minutki od wypłynięcie kopytek na wierzch wody.
Podawać z czym kto lubi począwszy od cukru poprzez cebulkę smażona na sosie pieczeniowym skończywszy :0)))
Albo ze wszystkim naraz !

SMACZNEGO !!!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Kluski - Kluski ziemniaczane po slasku.jpeg
Gumiklyjzy i szinka w zołzie Szynka w sosie : * 1kg. ...
Gumiklyjzy i szinka w zołzie Szynka w sosie : * 1kg. szynki wieprzowej * kawałek margaryny * cebula * czosnek * sól, pieprz, czerwona słodka papryka, maggi, vegeta * ocet * mąka Szynkę wypłukać i pociąć na kawałki w rozmiarze dowolnym. Do garnka dać margarynę, cebulę, czosnek, maggi i vegetę. Kiedy margaryna się roztopi a cebulka i czosnek puszczą soki dodajemy szynkę wcześniej posoloną, popieprzoną i po paprykowaną - smażymy. Jak mięsko zbrązowieje, kropimy lekko octem i podlewamy wodą - dusimy do miękkości. Jak mięsko będzie miękkie, mieszamy trochę mąki z wodą lub śmietaną i zagęszczamy sosik. Doprawiamy. Gumiklyjzy ( kloski ślonske ) - ugotowane ziemniaki - 4 części - mąka ziemniaczana - 1 część - 1 jajo - sól Ziemniaki przepuścić przez praskę . Włożyć do miski, wyrównać i nożem podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W miejsce to wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać wyjętą część ziemniaków i jajo. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować spłaszczone kulki o średnicy 2 cm z dołkiem. Kluski wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 5-7 minut od wypłynięcia.
Kluski - Łyżkowe kloski .jpeg
Łyżkowe kloski ;) • ziemniaki - ponad kilo (niestety r ...
Łyżkowe kloski ;) • ziemniaki - ponad kilo (niestety robiłam na oko bo nie miałam odważonych) • 1 małe jajko • 1 pełna łyżka mąki pszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • ½ - 1 szklanki mąki pszennej • sól, pieprz Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobniutkiej tarce lub zemleć w blenderze. Starte ziemniaki wyłożyć na sitko, dokładnie odsączyć (płyn zostawić). Do masy ziemniaczanej dodać po 1 łyżce obu rodzajów mąki i małe jajko. Płyn z ziemniaków odlać, zostawiając zgromadzoną na dnie naczynia skrobię (taką białą warstwę). Skrobię także przełożyć do ziemniaków. Wymieszać na gęstą papkę. Zagotować w dużym garnku wodę z solą i odrobiną oliwy. 1 szklankę mąki wysypać na talerz. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, obtaczać je w mące. W ten sposób uformować wszystkie kluseczki. Przesmażyć boczek z cebulką. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, gotować ok. 8-10 minut. Odcedzić i podawać z boczkiem. *Są pyszne: delikatne i mięciutkie. Doskonale pasują jako dodatek do sosów, gulaszu lub po prostu okraszone zrumienionym boczkiem z kawałkami cebulki.
Kluski - PYZY  albo KLUSKI NA PARZE.jpeg
PYZY ,albo KLUSKI NA PARZE. CIASTO DROŻDŻOWE : W ...
PYZY ,albo KLUSKI NA PARZE. CIASTO DROŻDŻOWE : Włożyć do większej miski - 10 dag. pokruszonych drożdży , posypać 2-3 łyżeczkami cukru , polać 600 ml letniego mleka. Posypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać : 1 kg. wygrzanej mąki 1 szklankę kaszki manny(będą puchate i nie będą się kleiły) 2 całe jaja i 2 żółtka(ubić a garnuszku i dodać do mąki) 2do 3 łyżki masła roztopionego , letniego trochę soli Ciasto dobrze wyrobić,aż zaczną pokazywać się pęcherzyki.Ciasto musi być dość gęste (zależy od mąki).Gdy mocno gęste to dać odrobinę letniej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte wysypać na stolnicę podsypaną mąką , po wierzchu też posypać lekko mąką uklepac na niższe ok.4-5 cm.Wykrawać literatką ,brzeg maczać w mące i układać na ściereczce, pozostawić, aż wyrosną. Do garnka wlać 1/3 wody,obwiązać naciągniętą gazę , albo wstawić sito do gotowania na parze,ale wtedy wchodzi mniej klusek.Przykryć garnek miską , albo drugim garnkiem tej samej wielkości.Parować 5 min.Jak większe to dłużej.Trzeba wyczuć czas parowania ,ponieważ gdy za krótko względnie za długo się parują - to opadają. Wodę najpierw zagotować ,potem kłaść kluski , w połowie dolać trochę gorącej wody,aby się garnek nie przypalił. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!
Kluski - Kluski leniwe Kopytka.jpg
Składniki ser twarogowy chudy 0,75 kg ser twarogowy ...
Składniki ser twarogowy chudy 0,75 kg ser twarogowy tłusty 0,75 kg ugotowane ziemniaki 1,2 kg mąka 0,5 kg mąka ziemniaczana 50 g bułka tarta do polania na wierzch masło 150 g sól jajka 3 szt cukier 20 g Etapy przygotowania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Ser i ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jajka, mąkę część mąki zostawić do obtoczenia. Dodać też mąkę ziemniaczaną, cukier, sól dobrze wymieszać. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski. Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować. Bułkę zrumienić na patelni, dodać masło stopić, polać leniwe kluski na talerzu.
Kluski - Pierogi wigilijne.jpg
Etapy przygotowania Kapustę przepłukać ugotować do mi ...
Etapy przygotowania Kapustę przepłukać ugotować do miękkości wystudzić i odcisnąć .Następnie po siekać tasakiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia z dużymi oczkami jest taka specjalna siatka.Grzybki namoczyć a następnie ugotować odcedzić posiekać.Cebulkę obrać pokroić w kostkę następnie zeszklić na oleju.2 łyżki mąki lekko zrumienić na suchej patelni.Kapustę wymieszać z grzybami,cebulką i mąką doprawić solą i pieprzem.Zostawić na kilka chwil i jeszcze raz wymieszać.Ja kapustę i grzybki gotuję dzień wcześniej. Ciasto: Każdy ma swój sprawdzony przepis ja robię tak ,że biorę przesiewam mąkę dodaję jedno jajko i zarabiam dolewając letnią wodę tyle ile zabierze mąka ciasto musi być dobrze wrobione .Następnie wałkuję i robię kółka nakładam farsz wcześniej przyrządzony.Ciasto trzymam na miseczce przykrytej aby nie obsychało.Zrobione pierogi gotuję we wrzącej lekko osolonej wodzie.Od wypłynięcia chwilkę .Pierogi są pyszne i zawsze się udają.Polecam . Smacznego
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności