Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg

darko99 / ● ● CIASTA-ciasteczka-DESRERY-●● / TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
Download: TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg

23 KB

(312px x 215px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - CIASTO TOFFI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki ...
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 i 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki słodkiej 18% 250 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru waniliowego 1 l śmietany kremówki 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 50 g gorzkiej czekolady Jak przyrządzić: Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - KEKS ZE ŚLOWKAMI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 350 g dojrzałych śliwek bez pestek 3 łyż ...
Składniki: 350 g dojrzałych śliwek bez pestek 3 łyżki masła 160 g mąki 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kropel olejku migdałowego Jak przyrządzić: Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i przesmażamy na maśle, aż wydzieli się różowy sok, ale śliwki jeszcze nie zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy delikatnie i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy stopione i przestudzone masło. Mieszamy powoli, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki, mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 45 minut.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - ciasto budyniowo-jabłkowe-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 1 kg jabłek kostka masła lub margaryny ...
Składniki: 1 kg jabłek kostka masła lub margaryny 4 jaja 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka Jak przyrządzić: Jabłka obrać, utrzeć na tarce. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka, dodając pozostały cukier. Większą część ciasta włożyć do blachy, na nim rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec przez 40 min. w temp. 200 stopni.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - ROGALIKI MAMINE-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 2 jaja 1 ...
Składniki: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 2 jaja 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli paczka drożdży marmolada, prażone jabłka, słodki serek, gęsty budyń Jak przyrządzić: Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. odstawić na 10min do wyrośnięcia. Mąkę posiekać nożem z masłem dodać drożdże i resztę mleka. ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie. Wówczas wyrobić, dodając cukier waniliowy i troszkę mąki. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wycinać romby ok 7x7cm w zależności od tego jak duże chcemy rogaliki. Na każdy kawałek kłaść łyżeczką niewielką ilość marmolady, serka, prażonych jabłek lub gęstego budyniu. Zwijać jak rogale. Układać na blasze. Przed wstawieniem do piekarnika, rogaliki smarować żółtkiem rozbitym z łyżką cukru. Piec ok 20min na złoty kolor. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - SEKACZ-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej ...
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 9 jaj 1,5 kostki masła śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek wódki (niekoniecznie) Jak przyrządzić: Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą), dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce, dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę. Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym, bez dodatku tłuszczu. Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - MUFFINY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pi ...
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mleka 2 jaja 0,5 kostki margaryny wiórki kokosowe, czekoladowe, rodzynki skórka pomarańczowa, migdały aromat waniliowy lub pomarańczowy Jak przyrządzić: Jaja mieszamy z mlekiem, rozpuszczamy margarynę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki, ale niedokładnie! Mają pozostać grudki. Na koniec dodajemy dowolne słodkości (wiórki, czekolada itd.). Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20min w temperaturze 210*C
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - CIASTKA JOANNY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szk ...
Składniki: Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szklankę bułki a mleka tyle żeby gęste było) łyżka cukru szczypta soli łyżka rodzynek(więcej dałam) łyżka płatków migdałowych(też więcej) 2 jajka Jak przyrządzić: Po wymieszaniu ma być gęsta masa.Smażyć na maśle na średnim ogniu Mnie smakuje bardzo tak na zimno jak i na gorąco :)
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - CHLEBEK-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli (płaski ...
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli (płaskie) 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 1/8 szklanki ciepłej wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt kleiste dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcez przez chwilkę ciasto zagniatać uderzając je pięścią. Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki, przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - RACUCHY Z JABŁKAMI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ...
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ? 1 i 1/2 szklanki mleka ? dwie łyżki cukru ? 3 dag świeżych drożdży ? trzy jabłka ? łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:)) ? szczypta soli ? olej do smażenia Jak przyrządzić: Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. 2. Jajka rozbełtać, lekko posolić. 3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki). 4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 5. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności