Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

_Melon.jpg

Owoce egzotyczne-jak je jeść - _Melon.jpg
Download: _Melon.jpg

95 KB

(600px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Melon

Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy. Żółty owalny owoc melona miodowego jest dostępny praktycznie przez cały rok. Ma delikatny w smaku, jasnozielony miąższ. Melon kantalupa ma pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny miąższ.

Zastosowanie
Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Odmiany mniej aromatyczne można doprawiać sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, przyrządza dżemy oraz czatneje. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Przecier z miąższu melona jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Owoce te doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sok z dojrzałego melona doskonale gasi pragnienie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Owoce egzotyczne-jak je jeść - 500px-Owoce_Papaja.jpg
Papaja Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z ...
Papaja Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Meksyku i od najdawniejszych czasów jest uprawiana w Ameryce Środkowej. Dzisiaj hoduje się ją w wielu krajach tropikalnych. Charakterystyka Owoce papaja mają kształt owalny lub gruszkowaty o długości do 45 cm i średnicy do 30 cm. Są one dojrzałe kiedy stają się miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Miąższ z licznymi czarnymi jadalnymi pestkami ma barwę żółtawo - pomarańczową, łososiową albo różową, jest słodkawy, o mało wyrazistym smaku i zapachu. Pestki, ostre w smaku, najczęściej się wyrzuca, chociaż można ich użyć jako przyprawę. Zastosowanie Papaję kroi się wzdłuż na pół, usuwa pestki i wyjada miąższ albo obiera się i kroi na kawałki. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny. Papaję dodaje się ponadto do sałatek, dżemów i pikli. Można ją gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate, a także robić z niej kompoty, soki albo syropy.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Owoce_Granadilla.jpg
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pest ...
GRANADILLA Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pestek. Używana jest przede wszystkim do wyrobu soków i lodów. Spożywana może być również na surowo (jadalny jest kleisty, galaretowaty miąższ z pestkami). Należy kupować raczej owoce o lekko wyschniętej skórze, to ona bowiem świadczy o dojrzałości owocu.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Kuruba.jpg
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Mę ...
Kuruba Plural: Kuruby Rodzina: Passiflorae – Męczennicowate Gatunek: Passiflora molissima Pochodzenie Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian. Roślina To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce. Uprawa Na chłodnych, wysokich terenach And. Import Przez cały rok z Kolumbii i Peru. Owoc Jadalne: miąższ owocowy i nasiona. Niejadalne: skórka. Zapach i smak: łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek. Wielkość i kształt: do 10 cm długości i 3 cm grubości. Skóra: lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana. Miąższ: żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek. Dojrzałość: skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć. Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie kwaśny. Niedojrzałe owoce: zielona skórka. Zastosowanie Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków. Przechowywanie Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Kumkwat.jpg
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wie ...
Kumkwat Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Owoce_Kasztan_jadalny.jpg
Kasztan Jadalny Kasztan jadalny to wyśmienity przysmak. ...
Kasztan Jadalny Kasztan jadalny to wyśmienity przysmak. Odkryty przez Rzymian, obecnie znany jest w całej Europie. Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. W kilku miejscach w Polsce można znaleźć rosnące w parkach drzewa kasztanowca jadalnego, głównie w województwie dolnośląskim i zachodniopomorskim. Charakterystyka Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. Owoce podobne są do zwykłych kasztanów, jednakże skorupki pokryte są dłuższymi i bardziej miękkimi kolcami. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Sadzony jako drzewo ozdobne w parkach i przy drogach. Zastosowanie Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, używana jest do przyrządzania gesztenye püré i innych wyrobów cukierniczych. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa. Pieczone kasztany Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych. Przepis: -Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy. -Zagrzać piekarnik do 220 stopni. -Kasztany położyć na blachę i wsunąć na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić. Czas pieczenia zależy w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty. Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia. Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni. Plamy te można po prostu wykroić. Z kasztanów można także zrobić bardzo dużo innych potraw. Samo pieczenie można przeprowadzić na różne, w zależności od dodatków sposoby. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków i jako polentę. Ugotować zupę. Można upiec ciasto lub ciasteczka lub zrobić krem. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasztanów...
Owoce egzotyczne-jak je jeść - -Owoce_Karambola.jpg
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej bar ...
Karambola Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej barwie. Owoce karamboli są bardzo charakterystyczne: intensywnie żółte, o ostrych krawędziach, po pokrojeniu na plasterki tworzą kształt gwiazdek. Kupując karambolę, należy pamiętać, że im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak. Zastosowanie Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta, choć oczywiście można je jeść również na surowo. Należy wtedy pamiętać żeby wyciąć wypustki - mogą być gorzkie. Skórkę można usunąć, ale nie jest to konieczne. W Chinach nieobrana karambola używana jest jak warzywo, bez skórki natomiast – jak owoc. Kwaskowatą odmianę karamboli można wykorzystywać jako dodatek do mięs Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Owoce_Longan.jpg
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kru ...
Longan Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko. Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych. Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych. 100 g owocu dostarcza 52 kalorie/
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Owoce_Pomelo.jpg
Pomelo Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusó ...
Pomelo Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20cm, a waga 2kg. Owoc przypomina duży grejpfrut - jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie, trudne do rozdzielenia cząstki, otoczone twardą błoną. Pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych galaretowatą, półprzezroczystą masą i może zawierać kilka pestek, chociaż są też odmiany bezpestkowe. Miąższ pomelo jest żółtawy albo różowy. Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Można też robić z nich sok i marmoladę. Skórę można kandyzować. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Owoce pomelo można przechowywać przez 2-4 miesiące, nawet w wysokiej temperaturze. Jednak w czasie przechowywania owoce wysychają, zmniejszają objętość i tracą na wadze. Kupując pomelo, należy więc wybierać owoce ciężkie.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Kiwano.jpg
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, p ...
Kiwano Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki. Charakterystyka Owoc przypomina gruby ogórek ze skórą pokrytą kolcami. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Pod skórką znajduje się zielony, soczysty, jadalny miąższ, a w nim wiele, również jadalnych, pestek o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku, zbliżonym do kiwi, melona i ogórka. Aromat kiwano przypomina zapachem banana. Zastosowanie Kiwano można spożywać na surowo oraz dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Ponadto kiwano spożywa się jako sos do deserów i lodów lub sos sałatkowy oraz sos do ryb i mięs. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia. Początkowo uprawiany tylko na Pustyni Kalahari. Potocznie nazywany jest rogatym ogórkiem ze względu na kształt i kolce pokrywające jego skórę. Kiwano można zjadać razem z nasionami, podobnie jak w zwyczajnym ogórku. Ma rześki, lekko kwaśny smak.
Owoce egzotyczne-jak je jeść - Granat.jpg
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twa ...
Granat Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C. Granat wspaniale gasi pragnienie, pobudza także apetyt i reguluje trawienie. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na serce. Granat jest dobrym preparatem w przypadku przeziębień i infekcji.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności