Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Marcello.jpg

Pyszne wypieki - Marcello.jpg
Download: Marcello.jpg

64 KB

(400px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)

MARCELLO
Składniki na biszkopt czekoladowy:
· 7 jajek
· 1 szklanka drobnego cukru
· pół szklanki mąki pszennej
· pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
· 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
· 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
· 250 g gorzkiej czekolady
· pół szklanki mleka
· 250 g miękkiego masła
· 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).
Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki
do zgęstnienia.
Ponadto:
· 300 g świeżych
wiśni bez pestek i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)
Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).
Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.

obrazek


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Pyszne wypieki - Ciasto Marchwiowe z toffi_3.jpg
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI ...

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SOSEM TOFFI Ciasto: 3 jaja średniej wielkości 180g muscovado (cukier z trzciny cukrowej) 150ml oleju słonecznikowego 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego ½ łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli ok. 250g surowej marchwi ok. 100 + 50g orzechów włoskich (w oryginale pekan) Sos toffi: 40g masła 50g śmietanki (36 lub 30%) 50g brązowego cukru szczypta soli Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20cm – wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. 100g orzechów grubo posiekać. Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dolać olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszać startą marchew i posiekane orzechy. Wylać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy. Piec ok. 50 min. (grzałki góra – dół). Patyczek włożony w środek ciasta – powinien być suchy. Ostudzić. W międzyczasie przygotować sos toffi: W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu. Postawić na małym ogniu – zagotować. Gotować (ciągle na niewielkim ogniu), bardzo często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić (tylko tyle, żeby odparować). Polać wystudzone ciasto. Smacznego!

obrazek
Pyszne wypieki - PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI.JPG
PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek   ...

PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek  - 1 szkl. cukru  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztytwno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.  Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe  - 5-6 jabłek  - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem:  - 0,5 litra mleka  - 0,5 szkl. cukru  - 1 cukier wanilinowy  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżka mąki pszennej  - 1 kostka masła Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.   Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczną i to ugotować w mleku jak budyń. Pozostawić do ostudzenia.  Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszająć.  Ostudzone wyłożyć na kremie. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Maja uwaga: Ciasto pieczone na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Biszkopt nasączyłam wodą z cytryną , z cukrem i wódką. Na wierzch biszkoptu nałożyłam konfiturę morelową. Smacznego!

obrazek
Pyszne wypieki - PAVLOVA.JPG
PAVLOWA Składniki na spód:  Przepis z Galerii Potraw ...

PAVLOWA Składniki na spód:  Przepis z Galerii Potraw od Szellki  ( lekko przeze mnie zmieniony)    - 4 białka  - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru  - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)  - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej   Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać. Do ubitych białek dodać 1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać. Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg. Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.  - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.  - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry. Środek upieczonej bezy ,należy nieco wgnieść do środka, aby powstało wgłębienie na krem .   Skladniki na krem: Przepis z tej  strony: ( delikatnie przeze mnie zmieniony)    - 4 żółtka  - 150 ml śmietanki kremówki 30 %  - 25 dkg serka macarpone  - 2 łyżki cukru  - 15 ml sherry  - Owoce do ułożenia na wierzchu deseru ( truskawki, kiwi, porzeczki , maliny).   Zółtka ucieramy z cukrem , pod koniec dodajemy serek mascarpone i dalekj ucieramy. Dodajemy sherry. Śmietane ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszajmy ją do masy serowej. Gotowy krem wykładamy na upieczona ostudzona bezę. Na krem układamy owoce.   Moje uwagi: Bezę uformowałam na odrysowanym dnie od małej tortownicy ( beza podczas pieczenia,  jeszcze się rozrasta na boki). Do kremu zamiast sherry , dodałam aromat whisky wiśnia, a krem wykonałam z 1,5  porcji składników.  Zamiast kremu z bitej śmietany ,możemy użyć samej śmietany 30% z dodatkiem śmietan fixu , (chociaż śmietanka z dodatkiem mascarpone jeszcze smaczniej smakuję). Dodatek octu winnego do białek , powoduje, iż beza nam  pięknie urośnie, natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawi,że ciasto będzie ciągnące . Bezę piekłam bez termoobiegu. Smacznego!  

obrazek
Pyszne wypieki - BROWNIES Z ORZECHAMI.JPG
BROWNIES Z ORZECHAMI Składniki:  - 100 g gorzkiej cz ...

BROWNIES Z ORZECHAMI Składniki:  - 100 g gorzkiej czekolady  - 125 g miękkiego masła  - 125 g cukru  - 2 jajka  - 100 g mąki  - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  - sól  - łyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego  - 150 g łuskanych orzechów włoskich  - tłuszcz do formy + kakao do oprószenia 1. Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą. ( jeżeli czekolada nie chce sie topić, należy do garnka dolać odrobine wody i intensywnie mieszać). 2. Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę. 3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać. 4. Posmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut. ( w termoobiegu) .Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto się upiekło. 5. Wyłożyć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygnie. Oprószyć kakao i przed podaniem pokroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm. Moje uwagi: Ciasto robiłam z 1,5 porcji w blaszce o wymiarach: 23 cm x 28 cm. Dla wszystkich zwracających się z pytaniem ..."dlaczego to ciasto wygląda jak zakalec?" ;)... pragnę was uspokoić ,że ten wypiek tak właśnie ma wyglądać, to jego specyfika...spieczony wierzch, wilgotny środek...proszę się nie przerażać jak w piekarniku nie będzie rosło jak drożdżowe ciasto...taki jego urok, dzięki temu, ma swój wyjątkowy ,niepowtarzalny smak :) Smacznego:)

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności