Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kokosanka.jpg

Pyszne wypieki - Kokosanka.jpg
Download: Kokosanka.jpg

9 KB

(212px x 177px)

0.0 / 5 (0 głosów)

KOKOSANKA
Składniki
BISZKOPT
4 żółtka
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
PONCZ
100ml ciepłej wody
1 łyżka esencji waniliowej
KREM KOKOSOWY
4 łyżki budyniu kokosowego
160ml mleczka kokosowego
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek wiórków kokosowych
150g masła
BAZA KOKOSOWA
200g wiórków kokosowych
100g cukru
4 białka (ubić pianę)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
6 czubatych łyżek dżemu porzeczkowego lub innego ale nieco kwaskowatego
120g biszkopcików
1 tabliczka białej czekolady
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem oraz wodę. Przelać do blaszki 19x32cm i piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić.
Wykonanie ponczu:
Oba składniki wymieszać ze sobą. Odlać 2/3 a pozostałą ilością nasączyć biszkopt.
Wykonanie kremu:
Z mleka, budyniu i mleczka kokosowego ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń oraz wiórki.
Wykonanie bezy kokosowej:
Do sztywno ubitej piany dodać cukier i nieco ubijać. Nastepnie dorzucić wiórki kokosowe i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec na blaszce 19x32cm na złoty kolor
ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wykonanie polewy:
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu położonym nad gotującą sie wodą w rondelku).
Składanie:
biszkopt - konfitura - biszkopty (namoczone w 2/3 ponczu) - krem - beza kokosowa - krem - polewa

obrazek


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Pyszne wypieki - Szarlotka sypana.jpg
SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ...

SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) odrobina cynamonu, jeśli lubicie 3/4 kostki masła (około 170 g)* Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. * masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki

obrazek
Pyszne wypieki - Tort egipski.jpg
TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki ...

TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki cukru pół łyżki mąki pszennej 40 g zmielonych orzechów laskowych Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić. Składniki na masę budyniowo-maślaną: 10 żółtek 10 łyżek cukru 5,5 łyżek mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde) 340 ml mleka 170 g masła W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. Składniki na masę z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki 200 g + 2 łyżki cukru 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki. Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem. Wykonanie: Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego :

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności