Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

grillowana_kukurydza_2.jpg

d.ceberek / Ciekawe przepisy kulinarne / Dania z grilla / grillowana_kukurydza_2.jpg
Dania z grilla - grillowana_kukurydza_2.jpg
Download: grillowana_kukurydza_2.jpg

131 KB

(600px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kukurydza z grilla

Grillowana kukurydza w kolbie i zewnętrznych liściach, podawana z masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kukurydza z grilla

Składniki:

• 2 kolby kukurydzy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki











Przygotowanie:

* Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka liści najbliżej otaczających kolby. Oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, odsunąć na chwilę liście i posypać kolby solą oraz pieprzem. Z powrotem otulić kolby liśćmi i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego kukurydzę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut).
* Grillować aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. Mniej więcej w połowie grillowania odwinąć liście, odsłaniając ziarna i umożliwiając ich zrumienienie się. W międzyczasie przygotować masło pietruszkowe. Wymieszać miękkie masło z natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej miseczce.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla - piersi_kurczaka_z_grilla04.jpg
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem do_ ...
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem do_druku wpis_na_blogu Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek. Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka suszonego tymianku • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie) Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii Przygotowanie: * Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. * W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill. * Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. * W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek. Piersi kurczaka z grilla w marynacie z oliwy, soku z cytryny i tymianku. Smaczne danie z grila Pesto z orzechów laskowych i bazylii Składniki: • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych • 1 obrany ząbek czosnku • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii • 1/2 cytryny • 3 czubate łyżki tartego Parmezanu, około 25 g • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa. Kurczak z grilla, smaczny i soczysty. Piersi z grila Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możesz dodać też 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać dwa dni w lodówce.
Dania z grilla - langustynki_z_grilla01.jpg
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie ...
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie z oliwy i czosnku. Podawane z dodatkiem świeżego pieczywa i wiosenną sałatą drukuj wpis_na_blogu langustynki_z_grilla Składniki, 2 - 4 porcje: • 1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk • sól morska drobnoziarnista • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Masło pietruszkowe: • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól morska Składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską. dodatki: • cząstki cytryny do serwowania • świeże pieczywo • sałata z pomidorami, rzodkiewką i szczypiorkiem Przygotowanie: * Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące. * Langustynki rozłożyć na talerze i polać masłem pietruszkowym. Jeść palcami - będą potrzebne chusteczki do wycierania palców. Podawać z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.
Dania z grilla - page54_14.jpg
Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek Δ Szaszłyki z ...
Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek Δ Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem. Szaszłyki drobiowe. Przepis na szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ogórka. Szaszłyki z grila. Kurczak w marynacie z jogurtu i curry. Składniki: • 1 pierś kurczaka • 1 średni ogórek • 5 większych pieczarek • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól Marynata do kurczaka: • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka curry • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 łyżeczki chili Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET Wykonanie: Składniki marynaty połączyć. Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.
Dania z grilla - szaszlyki_z_lososia_ananasa01.jpg
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze z ...
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Z patelni grillowej, z grilla ogrodowego, ze zwykłej patelni lub piekarnika. Pomysł na danie imprezowe. drukuj wpis_na_blogu Szaszłyki z łososia. Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje: • 300 g filetów z łososia • 250 g miąższu obranego ananasa • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Glazura: • 3 ząbki czosnku w łupinkach • 1 mała cebulka • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli • 30 ml białego octu winnego • 2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżeczki soli Sos: • 100 g śmietany 18% • 1/2 cytryny Przygotowanie: * Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym. * Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki. * Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron. * Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową. Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne * Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki. * Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne
Dania z grilla - szaszlyki_z_kurczaka_szafran02.jpg
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i ...
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i chudy kurczak o smaku cytryny i szafranu. Lekkie i nieco wykwintne danie, dobrze smakuje z białym ryżem. Kurczak grillowany. Przepis na danie z kurczaka z grilla Składniki, około 7 szaszłyków: • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Do serwowania: biały ryż, opcjonalnie oliwa z oliwek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: * Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. * Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Pozostałą marynatę (jeśli taka będzie) wykorzystać do innych celów lub wylać. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. * Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie z oliwą oliwek (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Dania z grilla - fasolka_z_grilla02.jpg
Grillowana fasolka z serem białym i tymiankiem Dodatek ...
Grillowana fasolka z serem białym i tymiankiem Dodatek do grillowanych mięs lub samodzielne danie wegetariańskie. fasolka_z_grilla Składniki: • 1/2 kg fasolki szparagowej • 2 łyżki masła • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 60 g sera białego • świeży tymianek Przygotowanie: Fasolkę umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Ułożyć na podwójnie złożonej folii aluminiowej. Posypać solą, pieprzem i kawałeczkami masła. Ułożyć na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszając szpatułką, grillować aż fasolka się zrumieni, przez około kilkanaście minut. Pod koniec posypać świeżym tymiankiem. Fasolkę wyłożyć na półmisek i posypać pokruszonym serem białym. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Dania z grilla - page106_4.jpg
Szaszłyki z krewetek Bardzo delikatne, wykwintne i nowoc ...
Szaszłyki z krewetek Bardzo delikatne, wykwintne i nowoczesne danie. Krewetki w słodkim sosie imbirowym. Bardzo smacznie podane krewetki, z gęstym sosem imbirowym. Świetnie komponuje się do nich zielone pesto z kolendry. Szaszłyki mogą stanowić przystawkę przed daniem głównym lub lekką przekąskę. Melon po upieczeniu mięknie i daje dodatkowe soki do potrawy. Do przygotowania dania potrzebne będą: umyte i obrane krewetki, czosnek, świeży imbir, oliwa, patyki na szaszłyki, sok owocowy, miód, kolendra i zielona papryczka chilli. Dodatki do krewetek w niewielkich ilościach. bamboo_krewetki Szaszłyki: Krewetki marynować w pokrojonym czosnku i startym świeżym imbirze, ewentualnie skropić oliwą. Zapiekać pod grillem w piekarniku lub grillować na grillu ogrodowym przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki, wraz z kawałkami melona. Patyczki wcześniej moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Gęsty sos imbirowy: W garnuszku umieścić sok z ananasa, mango lub pomarańczy wraz z miodem i startym imbirem. Gotować i zredukować do postaci gęstego sosu. Zielone pesto z kolendry: Drobno pokroić kolendrę i zieloną papryczkę chilli, wymieszać z odrobiną oliwy.
Dania z grilla - szaszlyki_z_poledwicy01.jpg
Szaszłyki z fasolką w pomidorach i białym winie szasz ...
Szaszłyki z fasolką w pomidorach i białym winie szaszlyki_z_poledwicy Składniki, 2 porcje: Szaszłyki: • 200 g polędwicy wołowej (lub polędwiczek wieprzowych) • sól i pieprz • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane Fasolka z pomidorami w białym winie: • 2 porcje: • 2 garście żółtej fasoli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia cebula cukrowa • 1/4 szklanki białego wina • 10 dojrzałych pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • 3 łyżki posiekanego koperku • Dodatki: np. kasza gryczana lub ryż Przygotowanie: Szaszłyki: Mięso pokroić na paski lub w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem. Mięso nadziać na szaszłyki i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Odłożyć na 2 - 3 minuty na półmisek, aby mięso odpoczęło. Podawać z kaszą gryczaną i fasolką w pomidorach i białym winie. Fasolka z pomidorami w białym winie: Fasolkę opłukać, odciąć twarde końce, włożyć do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotować około 7 minut aż będzie al dente. Odcedzić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, dużego pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć oliwę z oliwek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusić na małym ogniu przez minutę, wlać wino a następnie dodać pomidory. Gotować przez około 2 minuty aż pomidory puszczą sok, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z ugotowaną fasolką, posypać koperkiem. Przed podaniem podgrzać.
Dania z grilla - grill-00.jpg
Marynata do mięsa jest kombinacją oliwy z oliwek extra v ...
Marynata do mięsa jest kombinacją oliwy z oliwek extra virgin i octu balsamicznego. Z dodatkiem świeżego rozmarynu i rozgniecionego czosnku. My przyrządziliśmy w niej steki z polędwicy wołowej, polędwiczki wieprzowe i steki wołowe "New York". Marynata ta może być też wykorzystana do kurczaka i ryby. Zamiast rozmarynu, można użyć tymianku lub oregano. Marynata do ryby (najczęściej będzie to łosoś lub tuńczyk) to mieszanka imbiru, sosu sojowego, oleju sezamowego, ziaren sezamu i octu ryżowego. Marynatę do ryby można wykorzystać do mięsa i kurczaka. Nie są to tanie marynaty, szczególnie gdy korzystamy z oryginalnych i dobrych jakościowo produktów. Ale smakosze na pewno się na nich nie zawiodą :-) Ja sama korzystam z nich bardzo chętnie, gdyż mięso i ryby smakują w nich naprawdę wyjątkowo. Trzeba tylko pamiętać, aby nie przesadzić z długością grillowania (szczególnie polędwica potrzebuje bardzo niewiele czasu na przyrządzenie
Dania z grilla - cukinia_z_grilla02.jpg
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można gril ...
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności