NAPÓJ Z RABARBARU.jpg
-
Adi -
Akordeon -
Amigos -
Andre Moss -
Bayer Full -
Black & White -
CD1 -
CD2 -
CD3 -
Cwiczenia Fitness -
Damian Hołecki -
Dbaj o swoje zdrowie -
Diety -
Dla początkujących chomików -
Drossel -
Duo Fenix -
Edukacyjne -
Elena Gheorghe -
Francis Goya -
Ikebana -
Irlandia -
Ivan Komarenko -
Jan Keizer -
Kabaret - Zenon Laskowik -
Kabaret Kon Polski -
Kabaret Paranienormalni -
Kabarety -
Kalendarze 2014 -
Krzysztof Krawczyk -
Leki nie tylko z apteki -
Magda Femme -
Makrofotografia -
Moje ciasto -
Muzyka klasyczna -
Muzyka niemiecka -
Nasza klasa -
Nasze zdrowie -
Natura -
Niemieckie rozmówki(mp3) -
Paula Ignasiak -
Pozdrowienia -
Robert Lukowski -
Sylwia Grzeszczak -
Tapety Imieniny Urodziny -
Tonique -
Tonique Fitness -
Torty -
Warto jesc -
Warto wiedziec -
Wiersze
SKŁADNIKI:
herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
mleko [800 ml] (do budyniu)
fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
cukier waniliowy [1 łyżeczka]
budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
czekolada mleczna [100 g] (do posypania)
Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm
Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...
... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).
Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...
Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.
Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)
Moim zdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy herbatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem Bardzo szczęśliwa
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)
Smacznego
Sałatka z kurczaka
- 1 podwójną pierś kurczaka
- 4 jajka
- 4 kiszone ogórki
- 1 woreczek ryżu
- 1-2 pory
- 2 jabłka
- 1 puszka kukurydzy
- majonez - sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka usmażyć , delikatnie zarumienić (pozostawić do ostudzenia) .
Ryż i jajka ugotować .
Jabłka , pora, ogórka kiszonego i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojona drobno natke pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
Moje uwagi:
Do sałaki dodatkowo dodałam zielony groszek ( oczywiscie jeżeli nie chcemy to możemy go nie dodawać ).
Smacznego:)
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Polecam :)
Sałatka "Gyros"
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
- vegeta, sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.
Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Zapiekana papryka
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 1 pęczek dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gomułki mozarelli,
- 0,5 l przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Cebulkę i szczypior posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przetarty czosnek, dodać tymianek, zalać przecierem pomidorowym, chwilę pogotować. Sos przelać do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Danie zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.
Sernik z kawałkami owoców
Składniki: 1 kg białego półtłustego twarogu; 2 jajka; 20 dag zwykłego cukru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 25 dag masła; 5 dag rodzynek; 5 dag migdałów; 5 dag suszonych moreli; opakowanie biszkoptów; galaretka pomarańczowa; puszka brzoskwiń; bita śmietanka do dekoracji.
Przygotowanie:
• W rondelku roztop masło. Jajka utrzyj (lub ubij mikserem) z cukrem na kogel-mogel. Ser zmiel trzykrotnie przez maszynkę (możesz też kupić gotowy zmielony). Do kogla-mogla dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ser.
• Masę przełóż do garnka z rozpuszczonym masłem i, mieszając, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
• Spód tortownicy wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż biszkoptami i ostrożnie wylej na nie ciepłą masę. Ciasto odstaw, by ostygło. Ułóż na nim kawałki owoców, a potem przygotowaną wcześniej, lekko stężałą galaretkę. Zanim sernik wstawisz do lodówki, zrób kleksy z bitej śmietany, możesz też ozdobić go cukierniczymi dekoracjami z czekolady.
Czas przygotowania: 180 min Cena porcji: 6 zł Kalorie: porcja 436 kcal
Smalec jabłkowy
Składniki na 4 słoiczki (po 150 g):
- 1 cebula,
- 2 małe czerwone jabłka,
- 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny),
- 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę,
- pieprz,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- pieprz,
- 6 gałązek majeranku
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków.