Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-4376.jpeg

czekoladka451 / Galeria / czary w kuchni / obrazek-4376.jpeg
czary  w kuchni - obrazek-4376.jpeg
Download: obrazek-4376.jpeg

25 KB

(292px x 438px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czary  w kuchni - Ciasto z owocami i budyniem.jpg
Spód; 3 szklanki mąki 3/4 szkl. cukru pół kostki ma ...
Spód; 3 szklanki mąki 3/4 szkl. cukru pół kostki margaryny 1/4 kostki smalcu 2-3 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 1 jajko 3 zółtka łyżeczka proszku do pieczenia wiórki kokosowe do posypania formy Ciasto zagnieść .. forme posmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi.. nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180 st owoce; najlepiej sezonowe wiśnie czarne i białe porzeczki owoce wypłukać i posypać cukrem, ok pół szkl, wymieszac budyń; 3 budynie ( mogą być o smaku toffi lub mieszane toffi i smietankowe) 1 litr mleka 6 łyżek cukru Ugotować budynie i gorące wyłożyć na podpieczone ciasto.. Posypac owocami w cukrze.. piec ok 20 min.. beziki; 3 białka pół szkl cukru 2 lyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na pianę, dodać cukier i dobrze ucić do rozpuszczenia.. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .. taką masę nakladać do szprycy i na upieczone ciasto ukladać równo lub wedle uznania beziki... zapiec do zrumienienia...
czary  w kuchni - Mazurek kaimakowo-orzechowy.jpg
1 i 1/3 szkl mąki 10 łyżek cukru 2 jajka 0,5 kostki m ...
1 i 1/3 szkl mąki 10 łyżek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła pół cukru waniliowego dodatkowo; dżem truskawkowy masa kaimakowa orzechowa 1 puszka 400 gr orzechy Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste) rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze) upiec na złoty kolor Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kaimakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności