Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

art_food_29.jpg

czekoladka451 / Galeria / czary w kuchni / art_food_29.jpg
czary  w kuchni - art_food_29.jpg
Download: art_food_29.jpg

47 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czary  w kuchni - Majonez.jpg
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 ...
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy sól sok z cytryny Sposób wykonania: Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany. Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą. Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem). Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
czary  w kuchni - obrazek-4376.jpeg
Kluski z makiem Kluski do tego dania można zrobić sa ...
Kluski z makiem Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-). Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Przed podaniem dodałam kluski.
czary  w kuchni - Pieczony schab.jpg
Składniki: * 1 i 1/2 kg schabu bez kości * 1/2 łyżk ...
Składniki: * 1 i 1/2 kg schabu bez kości * 1/2 łyżki oleju * 2 ząbki czosnku * po 3 łyżki listków tymianku i szałwi * sól * pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.
czary  w kuchni - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
czary  w kuchni - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
czary  w kuchni - TORTOWE.jpg
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • ...
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • 7 jajek • 1,25 szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 6 łyżek oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: • 8 żółtek • 1 szklanka cukru • 1,5 szklanki mleka • 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy) • 500 ml śmietany kremówki • 16 g żelatyny • puszka brzoskwiń Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić. Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.
czary  w kuchni - TORT NA I URODZINKI.jpg
TORT - na pierwsze urodzinki Pieczemy daw biszkopt ...
TORT - na pierwsze urodzinki Pieczemy daw biszkopty jeden biały drugi ciemny (oba kroimy poziomo na dwa placki). Dżem żurawinowy Masa pierwsza: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotujemy 2 godziny) 2 margaryny kasie Do wystudzonej masy karmelowej dodajemy margarynę i miksujemy aż masa nabierze puszystości (jeśli ktoś lubi możemy dodać kakao). Masa druga: 1 szklanka mleka 20 dag. cukru pudru 20 dag. orzechów krojonych w tym1/2 szkl. mielonych 1 cukier waniliowy 1 1/2 margaryny kasi Mleko, cukier, cukier waniliowy i orzechy prażymy w garnku 10-15 minut. Do utartej margoryny dodajemy stopniowo przestudzone orzechy. Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny nasączony np. herbatą z cytryną-masa karmelowa-jasny biszkopt nasączony-żurawiny-ciemny biszkopt nasączony- masa orzechowa-jasny biszkopt-cały tort smarujemy do okoła masą która nam została boki obsypujemy posypką, wierzch polewamy polewą może być kupna, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kwiatuszkami z opłatka kolorowego i świeczkami . SMACZNEGO:)
czary  w kuchni - TORT MAKOWY Z KREMEM.jpg
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY ...
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY 2 szkl.sparzonego i zmielonego maku 2 szkl. cukru 5 jajek 8 dkg masła 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy 3/4 szkl. bułki tartej orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy. BISZKOPT KAWOWY 12 dkg masła 2 jajka 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 1/4 szkl.cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min. KREM 3 jajka 1/2 szkl.cukru 1 1/2 kostki masła Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak. POLEWA 1/3 masła 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 1/2 szkl.cukru Zagotować. Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa. SMACZNEGO!
czary  w kuchni - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
czary  w kuchni - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ...
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ciasto: - 1kost margaryny - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka smalcu lub oleju. Składniki na bezę kokosową: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: - około 1 kg śliwek - tłuszcz do wysmarowania blaszki - bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki - cukier puder do posypania ciasta. Czas pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto kruche: Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek. Beza kokosowa: Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności