Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PLACEK ANANASOWY.jpg

czekoladka451 / Galeria / czary w kuchni / PLACEK ANANASOWY.jpg
czary  w kuchni - PLACEK ANANASOWY.jpg
Download: PLACEK ANANASOWY.jpg

14 KB

(324px x 324px)

0.0 / 5 (0 głosów)
PLACEK ANANASOWY Z KOKOSEM

Biszkopt:
-4 jajka
-12 dag mąki
-12 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa ananasowa:
-puszka ananasów,
-pół opakowania budyniu śmietankowego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-4 żółtka
-kostka masła

Blat kokosowy:
-5 białek
-20 dag wiórków kokosowych
-1 szklanka cukru.

Polewa czekoladowa:
-15 dag cukru pudru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody lub mleka
-1/2 kostki masła

Biszkopt:
Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 C .

Masa ananasowa:
Sok z ananasów dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki. 2/3 soku zagotować, w 1/3 rozpuścić wymienione składniki(oprócz masła). Ugotować masę budyniową, do gorącej wrzucić pokrojone w kostkę ananasy. Po ostygnięci utrzeć masę z masłem, wyłożyć na biszkopt.

Blat kokosowy:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec ok 15 min.

Polewa czekoladowa:
Mleko (lub wodę), kakao, i cukier puder ZAGOTOWAĆ, zdjąć z ognia. Do gorącego dodać pół kostki masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarować na torcie.

Na masie ananasowej wyłożyć blat kokosowy, polać polewą czekoladową i wstawić tort do lodówki, żeby polewa zastygła, a całość dobrze się kroiła.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czary  w kuchni - ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, ...
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki) Opis przygotowania Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
czary  w kuchni - AMBASADOR.jpg
AMBASADOR Składniki Czarne ciasto;, 8 jajek, 8 ...
AMBASADOR Składniki Czarne ciasto;, 8 jajek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Białe ciasto;, 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, Masa;, 1 margaryna lub masło, 1 szklanka cukru pudru, 1 szkl. kwaśnej śmietany, 2 czerwone galaretki, Opis przygotowania 1. Czarne ciasto; Upiec biszkopt na dużej brytfance. Białe ciasto; Upiec biszkopt na wąskiej brytfance. Ugotować galaretki wcześniej i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dokładać śmietanę dalej ucierając. 2. Czarne ciasto przekroić na połowę,posmarować połową masy.Białe ciasto pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie.W środku kwadratów układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Drugą połowę ciasta smarujemy resztą masy i dajemy masą na galaretkę. Polewamy polewą smacznego !!!
czary  w kuchni - ATRAKCYJNE CIASTO.jpg
ATRAKCYJNE CIASTO Ciasto orzechowe: 5 jaj 10 d ...
ATRAKCYJNE CIASTO Ciasto orzechowe: 5 jaj 10 dag orzechów włoskich mielonych 10 dag orzechów włoskich siekanych 10 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem-pieczemy jak biszkopta ja piekę zwykle 30 min. w 180 st Ciasto makowe: 18 dag maku 1/2 łyżki kaszy manny 15 dag cukru pudru 5jaj 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę sody ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką-pieczemy jak biszkopta Ciasto kokosowe: 6 białek 1szkl.cukru 20 dag kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej ubijamy białka, dodajemy cukier a na koniec mieszamy z kokosem i mąką ziemniaczana-pieczemy do przyrumienienia sie kokosu-podobnie jak biszkopt Krem: 8 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 50 dag masła 6 żółtek z ciasta kokosowego mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń. następnie studzimy i ubijmy masło i dodajemy po łyżce budyniu i rozcieramy na krem. ½ puszki brzoskwiń Polewa: czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka (rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki) ZŁOŻENIE: ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na cieście orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową
czary  w kuchni - ANIOŁ.jpg
ANIOŁ Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna+cu ...
ANIOŁ Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka Miód, 3 łyżki soda do pieczenia, 1 łyżeczka jaja+margaryna, 2+15 dkg BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka szczypta proszku do pieczenia, MASA: cukier, 0,5 szklanki mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki cukier waniliowy, 1 POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao, Opis przygotowania: 1. KRUCHE CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut). 2. BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min. 3. MASA: Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche. 4. POLEWA: Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy. To jest po prostu pyszne.
czary  w kuchni - 3BIT.jpg
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 pa ...
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 paczek herbatników szkolnych * 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić) * 2 budynie waniliowe * 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka * 0,5 kostki masła (np.śmietankowe) * 1 śmietana 18% (200 ml) * 1 opak."Śnieżki" * na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe MASA BUDYNIOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła. MASA ŚMIETANOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką". KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * HERBATNIKI * MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki) * HERBATNIKI * MASA BUDYNIOWA * HERBATNIKI * MASA ŚMIETANOWA * STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE
czary  w kuchni - AMOREK.jpg
AMOREK Ciasto,które rozpływa się w ustach Skład ...
AMOREK Ciasto,które rozpływa się w ustach Składniki : 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO 2 JAJA 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻKA SODY PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI . DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO, A DO TRZECIEJ CZĘŚCI 2 ŁYŻKI SUCHEGO MAKU. 3 DUŻE ŚMIETANY 18 % /400 ML /UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. Opis przygotowania : UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15 MIN. /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ. JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ. NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI. ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHŁODNE MIEJSCE. /NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ/. CIASTO MOŻE PATRZĄC NA SKŁADNIKI PREZENTUJE SIĘ MAŁO ,,ATRAKCYJNIE",ALE W SMAKU JEST TO PO PROSTU REWELACJA. WAŻNE!!! CIASTO ROZSMAROWUJEMY ŁYŻKĄ NA NIEPRZYWIERALNYM PAPIERZE DO PIECZENIA!!! TEN PRZEPIS PODANY NA BLASZKĘ 24 cm x 28 cm. ŚMIETANA NIE MUSI BYĆ DOBRZE UBITA, BO WSIĄKA DO CIASTA.JAK CHCECIE UBITĄ DOBRZE TO 30%
czary  w kuchni - AMBROZJA KOKOSOWA.jpg
AMBROZJA KOKOSOWA biszkopt z 8 jaj na dużej tortow ...
AMBROZJA KOKOSOWA biszkopt z 8 jaj na dużej tortownicy ( taki, żeby dał się przekroić na 3 części) - myślę, że każdy ma swój wypróbowany przepis Masa kokosowa : - szkl. wiórków kokosowych - pół szkl. ajerkoniaku - poł kostki masła - tabliczka białej czekolady Krem: - 600 g śmietany 30% - paczka cukru waniliowego - 2 paczki Śmietan-fixu Poncz: - 3/4 szkl. przegotowanej wody - 50 ml wódki - kilka kropli aromatu dowolnego - kokos do dekoracji Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor. Kiedy ostygną wsypać do kremówki i pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić dokładnie kokos ze śmietany. Wsypać go do garnka i zalać ajerkoniakiem. Odstawić na godzinę. Rozpuścić na parze czekoladę. Ubić masło na puch i dodawać powoli ostudzoną czekoladę, a następnie kokos z ajerkoniakiem. Przekroić biszkopt na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować masą kokosową i 1/4 kremówki. Nałożyć na siebie, przykryć trzecim plackiem. Cały tort posmarować resztą śmietany i oprószyć kokosem
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności