Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg

czekoladka451 / Galeria / czary w kuchni / MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
czary  w kuchni - MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
Download: MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg

16 KB

(302px x 302px)

0.0 / 5 (0 głosów)
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.

CIASTO:
=======

Składniki:

5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryny „Kasia”
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 ½ szklanki cukru pudru
80 dag mąki
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
1 proszek do pieczenia


Wykonanie :

1. Ze składników zrobić kruche ciasto.
2. Podzielić na pięć części.
3. Z 2 części upiec 2 placki.
4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku.
5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek.
6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.


MAK DO ROLAD:
=============

Składniki :

2 ½ szklanki maku
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka kakao
trochę cynamonu
½ łyżeczki sody
olejek migdałowy


Wykonanie :

1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć.
3. Ubić białka na sztywną pianę.
4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać.
5. Przełożyć rolady.


MASA SEROWA:
============

Składniki :

1 kg sera
1 ½ szklanki cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
¼ szklanki mleka


Wykonanie :

1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy.
2. Smażyć 5 minut.
3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować.
4. Dodać do masy serowej i wymieszać.
5. Ciepłą masę serową przełożyć placki.



Przełożenie placka :
-------------------------

Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II.

Polać polewą kakaową.

Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić.

Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czary  w kuchni - ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki ...
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki 3 żółtka 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła 25 g drożdży 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego starta skórka z cytryny Nadzienie: 100 g margaryny 100 g cukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
czary  w kuchni - ŚLIMACZEK.jpg
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl. ...
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao. Masa 1: 1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy. Ciasto 2: 3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2. Masa 2: 4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia. oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe Czas pieczenia: ok.15-20 min Ciasto 1. WYKONANIE: Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części. Ciasto 2.WYKONANIE: Z podanych składników upiec dwie rolady. Masa1.WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ. Masa 2.WYKONANIE: Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami. Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady. Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.
czary  w kuchni - SZREK.jpg
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 ...
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 łyżek maka pszenna, 5 łyżek ziemniaczana mąka, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 olej, 2 łyżki aromat do ciast, kilka kropel Masa Szrek: Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan) śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże śmietanka deserowa 30 %, 400 mln galaretka agrestowa lub kiwi, okrągłe biszkopty, 2 paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min Opis przygotowania: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut. Masa 1 Shrek.: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa 2 Shrek 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
czary  w kuchni - SOCZYSTY MAKOWIEC.jpg
SOCZYSTY MAKOWIEC Składniki CIASTO:, 20 dkg mąki ...
SOCZYSTY MAKOWIEC Składniki CIASTO:, 20 dkg mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 10 dkg cukru, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, Masa makowa:, 40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę 40 dkg jabłek, 25 dkg cukru, 9 żółtek +(piana), 7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l), 20 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, Opis przygotowania 1. Ciasto: Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce. 2. Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.
czary  w kuchni - SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka ...
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka 25 cm x 40 cm Placek czekoladowy: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Placek środkowy: 25 dkg orzechów siekanych 5 białek 20 dkg cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litr mleka cukier waniliowy/32 g/ 3/4 szkl. cukru 5 żółtek 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 30 dkg masła 3 łyżki kakao słoiczek wiśni Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Placek czekoladowy: Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół. Placek środkowy: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C. Masa: Z podanych składników ugotować budyń. utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać. Przekładać w następujący sposób: placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami. podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.
czary  w kuchni - PLACEK ANANASOWY.jpg
PLACEK ANANASOWY Z KOKOSEM Biszkopt: -4 jajka -1 ...
PLACEK ANANASOWY Z KOKOSEM Biszkopt: -4 jajka -12 dag mąki -12 dag cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa ananasowa: -puszka ananasów, -pół opakowania budyniu śmietankowego -łyżka mąki ziemniaczanej -pół szklanki cukru -4 żółtka -kostka masła Blat kokosowy: -5 białek -20 dag wiórków kokosowych -1 szklanka cukru. Polewa czekoladowa: -15 dag cukru pudru -2 łyżki kakao -2 łyżki wody lub mleka -1/2 kostki masła Biszkopt: Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 C . Masa ananasowa: Sok z ananasów dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki. 2/3 soku zagotować, w 1/3 rozpuścić wymienione składniki(oprócz masła). Ugotować masę budyniową, do gorącej wrzucić pokrojone w kostkę ananasy. Po ostygnięci utrzeć masę z masłem, wyłożyć na biszkopt. Blat kokosowy: Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec ok 15 min. Polewa czekoladowa: Mleko (lub wodę), kakao, i cukier puder ZAGOTOWAĆ, zdjąć z ognia. Do gorącego dodać pół kostki masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarować na torcie. Na masie ananasowej wyłożyć blat kokosowy, polać polewą czekoladową i wstawić tort do lodówki, żeby polewa zastygła, a całość dobrze się kroiła.
czary  w kuchni - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
czary  w kuchni - MAKOWIEC.jpg
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cuk ...
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka paczka margaryny 10 dkg drożdży 4 żółtka łyżeczka soli zapach waniliowy MASA MAKOWA: 1 kg maku 4 białka 60 dkg cukru 12 dkg margaryny zapach migdałowy 2-3 łyżki miodu skórka pomarańczowa 10 dkg rodzynek + 1-2 białka dodatkowe CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki) Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców. Pieczemy około godziny.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności