Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tort carycy.jpg

SUPER CIASTA-PRZEPISY - tort carycy.jpg
Download: tort carycy.jpg

30 KB

(446px x 391px)

0.0 / 5 (0 głosów)
TORT CARYCY ESTER

Składniki:

Ciasto:

* 4 całe jajka
* 2 białka
* 150 g cukru
* 2 łyżki oleju
* 3 łyżki (z małą górką) mąki
* 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* szczypta soli

Krem:

* 250 ml mleka
* sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny
* 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej
* 70 g cukru
* 2 żółtka
* 80 g białej czekolady
* 300 ml śmietany kremówki (36%)

* dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g)

Biszkopt makowy:
Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem.
Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić.
W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku.


Krem cytrynowy:

mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki)
Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa")



przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SUPER CIASTA-PRZEPISY - 09c3f13d48.jpeg
Karpatka 1 szklanka wody 12,5 dag margaryny 1 łyżeczk ...
Karpatka 1 szklanka wody 12,5 dag margaryny 1 łyżeczka proszku Wszystko zagotowac,w czasie gotowania wsypac 1 szklankę mąki,wymieszac i ucierac kałką.Po wystygnięciu dodawac po 1 jajku(4 jajka)i ucierac .Dwie blachy dobrze wysmarowac i wyłożyc ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor 10 min.w 200C i 15-20 mni 180C lub na termoobiegu 180C 25-30 min. obie blachy. Krem 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kartoflanki 10 dag cukru+cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju ugotowac budyń Utrzec z 1 kostką margaryny,wierzch polukrowac lub posypac cukrem pudrem.
SUPER CIASTA-PRZEPISY - 2bec6adf52.jpeg
Bananowiec Biszkopt z 4 jaj Masa bananowa 1,5 kos ...
Bananowiec Biszkopt z 4 jaj Masa bananowa 1,5 kostki margaryny 1 kg bananów obranych 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 galaretka bananowa(może byc cytrynowa) Margarynę utrzec z żółtkami i cukrem na puszystą masę,dodac zmiksowane banany wszystko wymieszac, a na koniec przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody)i też wymieszac. Masa białkowa-białka ubic z 3 łyżkami cukru,gdy białka są ubite a cukier rozpuszczony wlac powoli przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody-smak galaretki do wyboru) wszystko wymieszac i na wierzch też galaretkę do wyboru.
SUPER CIASTA-PRZEPISY - 415c14ad6d.jpeg
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwo ...
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwona) 3-4 łyżki żelatyny 1 szkl. mleka 2 szkl. gęstej śmietany 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Galaretki rozpuścić każdą w oddzielnej wodzie, wlać do głebokich talerzy i pozostawić do całkowitego stężenia. Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka (mleka nie gotować tylko dobrze podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie dobrze ubita to dodawać po łyżce przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Galaretki pokroić na drobne kostki. Blaszkę wyłożyć folią. Dodać galaretki do śmietamy, delikatnie wymieszać następnie wyłożyć wszystko na blaszkę i wstawić do lodówki aby wszystko razem stężało. SMACZNEGO ;0)
SUPER CIASTA-PRZEPISY - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
SUPER CIASTA-PRZEPISY - TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności