Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg

biorn / przepisy / ciasta / serniki / SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
serniki - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
Download: SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg

11 KB

(292px x 194px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
serniki - BIAŁA DAMA.jpg
BIAŁA DAMA 500 g waniliowego serka homogenizowanego ...
BIAŁA DAMA 500 g waniliowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany kremówki (30-35%) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 150 ml gorącej wody cukier waniliowy puszka ananasów rodzynki torebka galaretki ananasowej Śmietanę kremówkę ubić na gładki gęsty krem. Należy zwracać baczną uwagę na konsystencję śmietany - ubijana zbyt długo stanie się grudkowata i będzie się źle łączyła z pozostałymi składnikami. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek waniliowy. Żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie ostudzić i dokładnie połączyć z masą. Dodać namoczone we wrzątku i osączone rodzynki oraz cząstki ananasa (kilka plastrów zostawić do dekoracji). Tortownicę wyłożyć własnoręcznie upieczonym biszkoptem lub lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Przełożyć tężejącą masę. Na nią wylać galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu i wymieszanej z sokiem z ananasa, przyozdobić pozostałymi plastrami ananasa i rodzynkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
serniki - SERNICZEK2.jpg
SERNICZEK Składniki: CIASTO:, 30 dkg mąki, 20 ...
SERNICZEK Składniki: CIASTO:, 30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 3 żółtka, 1/2 szl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ser:, 1 kg dobrego sera, 30 dkg cukru pudru, 10 dkg masła, 9 jajek, 2 łyżki mąki kartoflanej, Masa:, 15 dkg cukru pudru, 20 dkg margaryny (może być masło0, sok z 1 cytryny, 3 białka, Opis przygotowania: 1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą. 2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony. 3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny. 4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.
serniki - SERNIK.jpg
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek ...
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek 35 dag cukru 1 budyń śmietankowy rodzynki Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą. Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.
serniki - SERNIK IZAURA.jpg
SERNIK IZAURA Składniki: CIASTO:, mąka - 1,5 szk ...
SERNIK IZAURA Składniki: CIASTO:, mąka - 1,5 szklanki, cukier - 1,5 szklanki, kakao - 3 łyżki, margaryna - 1 kostka, proszek do pieczenia - 3 łyżeczki, cukier waniliowy - 1 torebka, jajka - 4 sztuki, woda - 5 łyżek, MASA SEROWA:, ser biały - 50-70 dag, jajka - 4, cukier - 1 szklanka, masło - 0,5 kostki, wiórki kokosowe, Opis przygotowania 1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masytej masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy. 2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami. Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki
serniki - sernik orzechowiec.jpg
Ciasto orzechowe: • 10 dkg zmielonych orzechów w ...
Ciasto orzechowe: • 10 dkg zmielonych orzechów włoskich • pół szkl. mąki tortowej • pół szkl. mąki ziemniaczanej • pół szkl. cukru • 6 jaj • pół kostki masła • łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa: • 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku) • szklanka cukru • 5 jaj • budyń waniliowy • 2 łyżki mąki tortowej Masa kremowa: • duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml) • 1,5 kostki masła (300 g) • 5 czubatych łyżek cukru pudru • paczuszka cukru waniliowego Etapy przygotowania 1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić. 2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem. 3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy. 4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!
serniki - Sernik wiedeński.jpg
Składniki: * 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tł ...
Składniki: * 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera * 2 niepełne szklanki cukru * 8 jajek * 1 kostka masła * 1 torebka budyniu waniliowego * 1 laska wanilii (posiekana) * 1 cytryna * 1 torebka (10 dag) rodzynek * 3 dag płatków migdałowych * 5 dag smażonej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
serniki - Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 ja ...
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 jajek 1 budyń cytrynowy sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 1 margaryna dodatkowo; herbatniki kilka brzoskwiń z puszki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser. pod koniec sok i skórkę z cytryny i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać blachę wyłożyć papierem i herbatnikami Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać na wierzch położyć znowu warstwę herbatników na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową piec w temp ok 175°C 1 godzinę wystudzić w blaszce... Polewa czekoladowa 1 szkl cukru 2-3 łyżki kakao 1/4 kostki margaryny kilka kropel aromatu (wedle uznania) cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać by polewa była błyszcząca... polać szybko zanim zastygnie na twardo..
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności