Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.jpg

bialy1815 / przepisy kulinarne / ciasta z kremem / Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.jpg
ciasta z kremem - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.jpg
Download: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.jpg

25 KB

(260px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina

Składniki na 12 porcji
• Ciasto: 50 g świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2 żółtka
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa

Kruszonka:
• 125 g masła
• 125 g mąki
• 175 g cukru
• 60 g mielonych migdałów

Etapy przygotowania
1. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
2. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
3. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić.
Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.
4. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki.
Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając
5. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść.
Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.
6. Porcja na blachę 23x23 cm.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności