Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ROGALIKI DROŻDŻOWE.jpg

bela1957 / CIASTA I POTRAWY / Ciasta / ciasteczka / ROGALIKI DROŻDŻOWE.jpg
ciasteczka - ROGALIKI DROŻDŻOWE.jpg
Download: ROGALIKI DROŻDŻOWE.jpg

1,17 MB

(2102px x 1500px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasteczka - ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki ...
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki 3 żółtka 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła 25 g drożdży 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego starta skórka z cytryny Nadzienie: 100 g margaryny 100 g cukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
ciasteczka - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżk ...
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 3 żółtka 1 całe jajo 10 dkg śmietany (7 łyżek) 1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu smalec lub olej cukier puder Jak przyrządzić: Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu
ciasteczka - gwiazdki_z_nieba.jpg
Składniki: * 110 g miękkiego masła * 1 szklanka ...
Składniki: * 110 g miękkiego masła * 1 szklanka cukru pudru * 1/2 łyżeczki esencji migdałowej * 1 roztrzepane jajko * 2 szklanki mąki * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 szklanki mleka * 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady * 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko. * 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia. * Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej. * Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. * 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra. * Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców. * Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia. * Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia. * 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie. * Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła. Uwagi: WYSTARCZA NA 24 SZTUKI Piec w temperaturze 180°C Przygotowanie 20 min Pieczenie 10 min
ciasteczka - czekoladowa_droga.jpg
Składniki: * 225 g miękkiego masła * 1 szklanka ...
Składniki: * 225 g miękkiego masła * 1 szklanka brązowego cukru * 2 roztrzepane jajka * 2 1/2 szklanki mąki * 1 1/4 szklanki kakao * 1/4 szklanki maślanki lub mleka * 1 szklanka grubo posiekanej białej czekolady * 1 szklanka niesolonych prażonych orzechów ziemnych * 1 szklanka kawałów czekolady Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło i cukier do miski, ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. * 2. Przesiać do osobnego naczynia mąkę i dodać kakao. * Dodać do mieszanki jajecznej mieszankę mączną, mleko, czekoladę, orzechy i kawałki czekolady. * Dobrze wymieszać. * 3. Łyżką wykładać porcje ciasta na posmarowaną tłuszczem blachę. * Piec 10 minut. * Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia. Uwagi: Wystarcza na 36 sztuk Piec w temperaturze 180°C Przygotowanie 8 min Pieczenie 10 min Mleczne pianki, orzechy i kawałki czekolady to trzy najpopularniejsze dodatki do każdego typu ciastek przeznaczonych dla dzieci.
ciasteczka - ciasto francuskie z brzoskwinia.jpg
Przepis na ciastko francuskie z brzoskwinią. Ten deser w ...
Przepis na ciastko francuskie z brzoskwinią. Ten deser wykonasz w kwadrans! SKŁADNIKI: ● 12 połówek brzoskwiń z puszki ● opakowanie ciasta francuskiego (ok. 30 dag) ● żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka ● cynamon ● cukier Brzoskwinie osącz. Ciasto rozmroź w lodówce, pokrój ostrym nożem na 12 kwadratów, ułóż w 1-centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem z mlekiem, ułóż połówki brzoskwiń, posyp cynamonem i cukrem. Piecz 15–20 min w temp. 200°C.
ciasteczka - ciastka_cynamonowe.jpg
Składniki: * 110 g masła * 1 szklanka cukru pud ...
Składniki: * 110 g masła * 1 szklanka cukru pudru * 1 jajko * 1 1/4 szklanki mąki * 3/4 łyżeczki sody * 2 łyżeczki zmielonego cynamonu Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Dodać jajko i dobrze utrzeć. * 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej. * Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić. * Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje. * 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać. * Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem. * Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia. * Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia. Uwagi: WYSTARCZA NA 25 SZTUK Piec w temperaturze 180°C Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania. W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.
ciasteczka - ciasteczka_z_odciskami_kciuka.jpg
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 szklanka ...
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 szklanka przesianego cukru pudru * 1 łyżeczka esencji waniliowej * 1 1/4 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/4 szklanki proszku sosu custard (można zastąpić mlekiem w proszku,żółtkiem i odrobiną cukru) * 1/4 szklanki mleka * dżem, mus cytrynowy lub rozdrobniona czekolada Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, cukier puder i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem sosu custard. * Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki maślanej, ciągle ucierając. * 2. Nabierać łyżką ciasto i formować kulki. * Umieścić je na posmarowanej tłuszczem blasze. * Kciukiem wykonać na środku każdego ciastka zagłębienie. * 3. Wypełnić otwór łyżeczką dżemu, musem cytrynowym lub czekoladą. * Piec 12 minut lub do zrumienienia ciasta. * Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia. Uwagi: Wystarcza na 30 sztuk Piec w temperaturze 190°C Przygotowanie 15 min Pieczenie 12 min Ciasto należy owinąć plastikową folią i chłodzić przynajmniej 30 minut, żeby łatwiej dało się formować kułki. Aby uzyskać subtelny smak orzechowy, przed odciśnięciem kciuka i napełnieniem otoczyć kulki w ziarnach sezamowych.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności