Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
basik-54
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Barbara

widziany: 12.05.2020 16:11

  • pliki muzyczne
    82
  • pliki wideo
    875
  • obrazy
    8356
  • dokumenty
    553

10004 plików
309,38 GB

Ukryj opis
  • 1,2 MB
  • 21 sty 13 18:22

z chomika Hyjdla_i_Truda

  • 368 KB
  • 21 sty 13 18:22

z chomika DarkCruiser

  • 8,8 MB
  • 21 sty 13 18:20
obrazek.
Pomysly na dania z ziemniaków

zachomikowany

  • 53 KB
  • 21 sty 13 18:19
Karkówka z cebulką w majonezie

Składniki
dla 4-6 osób
6 plastrów karkówki,
majonez,
1 duża cebula,
sól ,pieprz, olej, Vegeta lub czosnek,
ser żółty
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Opłukane plastry delikatnie rozbić, posmarować z każdej strony olejem. Przyprawić ,popieprzyć i rozłożyć na blaszce.

2. Na każdym kotlecie położyć cebulę pokrojoną w krążki i na to po kopiastej łyżce majonezu. Po wierzchu posypać tartym serem. I wstawić do piekarnika nagrzanego 190 C na 45 min. Danie to najlepiej smakuje z ryżem

z chomika usiala

  • 140 KB
  • 21 sty 13 18:19
PIECZENIE ŻEBEREK
1.Marynuje żeberka dzień wcześniej.

2.Żeberka obsmażyć na patelni z obu stron ruminiąc , nastepnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryc i dusić pod przykryciem ponad 1 godz nastepnie do sosu który sie utworzy dodać małą łyzeczke musztardy i dalej dusić do miękkości ( ja dusze w piekarniku z włączonym tylko termoobiegiem) Jak juz żeberka beda mikkie powstały sos zagęsczam zasmażka z płaskiej łyzki masła i odrobiny mąki

z chomika usiala

  • 140 KB
  • 21 sty 13 18:18
PIECZENIE ŻEBEREK
1.Marynuje żeberka dzień wcześniej.

2.Żeberka obsmażyć na patelni z obu stron ruminiąc , nastepnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryc i dusić pod przykryciem ponad 1 godz nastepnie do sosu który sie utworzy dodać małą łyzeczke musztardy i dalej dusić do miękkości ( ja dusze w piekarniku z włączonym tylko termoobiegiem) Jak juz żeberka beda mikkie powstały sos zagęsczam zasmażka z płaskiej łyzki masła i odrobiny mąki

z chomika usiala

  • 500 KB
  • 13 sty 13 21:00

z chomika StarszyPan

  • 38 KB
  • 13 sty 13 21:00

z chomika StarszyPan

  • 353 KB
  • 13 sty 13 20:59

z chomika StarszyPan

  • 224 KB
  • 13 sty 13 20:59

z chomika StarszyPan

  • 44 KB
  • 13 sty 13 20:50
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.

z chomika Brunetka6853

  • 271 KB
  • 13 sty 13 20:43

z chomika Butterflyjola

  • 261 KB
  • 13 sty 13 20:37

z chomika Butterflyjola

  • 265 KB
  • 13 sty 13 20:37

z chomika Butterflyjola

  • 243 KB
  • 13 sty 13 20:37

z chomika Butterflyjola

  • 52 KB
  • 13 sty 13 20:32
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

  • 62 KB
  • 13 sty 13 20:15
Składniki: 4 porcje
1 duży podzielony na różyczki brokuł
sos beszamelowy
100 g startego parmezanu
100 g posiekanych orzechów włoskich
masło
sól
pieprz

Opis przygotowania: 40 min.
Brokuła zblanszować w gorącej wodzie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu przesypując posiekanymi orzecham doprawić solą i pieprzemi. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
Zapiekać w 180C az do zbrązowienia sera.

z chomika Zeeb

  • 22 KB
  • 13 sty 13 20:14
• 4 piersi kurze (pojedyncze)
• 50 g oscypka
• 125 g (1 kula) mozzarelli
• 2 łyżki ziarnistej musztardy
• 8 dużych plastrów boczku
• 8 liści szałwii
• 2 łyżki oleju
• sól
• pieprz
WYKONANIE
1.Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Małą brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuść olejem. Mięso umyj, osusz, w każdym filecie natnij kieszonkę. Mięso posól, posyp pieprzem.

2.Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, mozzarellę pokrój w kostkę. Oba rodzaje sera połącz i wymieszaj z musztardą, farsz nałóż do kieszonek. Każdy filet owiń 2 plastrami boczku, zepnij wykałaczkami. Pod boczek wetknij po 2 liście szałwii. Piecz przez 20 min.

z chomika magrex

  • 44 KB
  • 28 gru 12 18:37

zachomikowany

  • 98 KB
  • 28 gru 12 18:32

z chomika RYNIOPYNIO

  • 52 KB
  • 6 maj 12 23:08
Składniki:
młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
5 szklanek brunatnego sosu
10 płaskich łyżek grubej soli

Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć tłuszcz. Odciąć skrzydełka i szyjkę. Wypłukać, osuszyć czystą ściereczką. Natrzeć solą (10 łyżek) z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić na noc w lodówce. Dokładnie wypłukać. Duży garnek napełniony 5-6 litrami wody doprowadzić do wrzenia, włożyć ptaka, gotować aż pokażą się szumowiny. Wyjąć, starannie spłukać kaczkę zimną wodą. 5 szklanek sosu wlać do małej brytfanny, zagotować, włożyć kaczkę, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 1/2 - 1 ľ godz. Obracając 2 - 3 razy. Wyjąć, przestudzić, pokrajać w małe kawałki, podgrzać w sosie. Podawać na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub na zimno z kilkoma łyżkami sosu na przekąskę.

z chomika Zeeb

  • 59 KB
  • 6 maj 12 23:08
Składniki:
1 kg udek kurczaka
1 średnia cebula
6 szklanek oleju
2 łyżki oleju
2 lekko roztrzepane białka
mąka ziemniaczana
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki cukru

Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
2 łyżki cukru

Usunąć kostki z mięsa wypłukać, osuszyć. Widelcem nakłuć w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, podzielić udka na dwa kawałki. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty, wstawić do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączyć, marynatę i odstawić. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, dodać marynatę, zamieszać, odstawić. Obraną cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielić na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlać do garnka, rozgrzać na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzyć w białkach, obtoczyć w mące, ułożyć jedną warstwą na talerzu. Sprawdzić temperaturę oleju. Kłaść po kawałku kurczaka w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybrać usmażone kawałki, przełożyć na cedzak do osączenia, wyłączyć gaz. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę włożyć przesmażone udka, smażyć na ciemnozłoty kolor, przełożyć na cedzak, trzymać w cieple. Cebulę wsypać na gorący olej, lekko mieszając smażyć, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelać do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 10 sek. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do czosnku, gotować aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszyć płomień, wlać łyżkę oleju sezamowego, zamieszać wyłączyć gaz. Udka ułożyć w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybrać smażoną cebulą, polać sosem. Podawać natychmiast.

z chomika Zeeb

  • 57 KB
  • 6 maj 12 23:08
Składniki:
1 kg udek kurczaka
2 łyżki wody 2
2 szklanki oleju
ľ szklanki orzeszków ziemnych lub kukurydzy z puszki
4 suszone strączki papryki chilli lub 1-1 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
2 roztarte ząbki czosnku
2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki
4 małe cebule pokrajane w grube piórka
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)

Przyprawy:
1 białko
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)

Sos przyprawowy:
1 łyżka winnego lub owocowego octu (5%)
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego

Orzeszki wrzucić na wrzącą wodź, gotować 30 sek, starannie osączyę. Usunąę z udek skórź i kości. Miźso pokrajaę w kostkź o wymiarach 1 1/2 x 2 cm. Miźso wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić na 30 min. Przyprawy połączyć, dodać do mięsa, wymieszać ręką, odstawić na 2 godz., można wstawić do lodówki na noc. Składniki sosu przyprawowego zamieszać, odstawić. Olej wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać orzeszki lub osączoną, osuszoną kukurydzę, smażyć orzeszki przez 30 sek, kukurydzę 15 sek, wybrać metalowym sitkiem, dokładnie osączyć. Olej mocno rozgrzać, wyłączyć gaz, dodać kawałki kurczaka, mieszając trzymać w oleju 30 sek, przelać olej z kurczakiem do cedzaka opartego na garnku, osączyć. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać przełamane papryczki chilli, zamieszać, dodać czosnek i imbir oraz cebulę, zamieszać, włożyć kurczaka, wlać wódkę, mieszając smażyć 20 sek. Kawałki mięsa przesunąć na bok patelni, wlać zamieszany sos przyprawowy na środek, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Dokładnie wymieszać z kurczakiem, pokropić olejem sezamowym, posypać orzeszkami lub kukurydzą. Podawać natychmiast.

z chomika Zeeb

  • 61 KB
  • 6 maj 12 23:07
Składniki:
Kuchnia chińska
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 1/2 szklanki sosu brunatnego
10 małych pieczarek

Skrzydełka podzielić na 2 części. Oczyszczone pieczarki pokrajać na grube plasterki. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać skrzydełka i grzyby, zagotować na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1/2 godz. utrzymując mały ogień. Mieszać kilkakrotnie.

Proporcje:
dla 2-4 osób. Podawać na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub jako przekąskę na zimno bez sosu (dusię bez pieczarek)

z chomika Zeeb

  • 88 KB
  • 6 maj 12 23:06
0.5 kurczaka
2 marchewki
pietruszka
jedna cebulka
łyżeczka kucharka lub wegety
trochę groszku z puszki
2 jajka na twardo
Zelatyna
sok z polowy cytryny

kurczaka oczyścić włożyć do garnka zalać wodą dodać wegete
włożyć marchewki pietruszkę i cebulkę przypieczoną nad ogniem, doprawić solą i ugotować do miękkości

wyjąc wszystko z rosołu wystudzić...
jedną dużą lub dwie mniejsze miseczki wyłożyć pokrojonym jajkiem
marchewką pokrojoną w kostkę i groszkiem na to włożyć pokrojone mięso z kurczaka
i jeszcze można posypać groszkiem
Rosół przecedzić przez geste sito , podgrzać i dodać żelatynę według proporcji podanych na opakowaniu i sok z cytryny
doprawić do smaku solą i pieprzem
zalać roztworem przygotowane w miseczce mięso z warzywami..
wystudzić i odstawić do stężenia....

wyjąć galaretkę na liście salaty , udekorować listkami pietruszki

z chomika Zeeb

  • 85 KB
  • 6 maj 12 23:06
Pulpety

30 dkg mięsa mielonego indyczego
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
szczypiorek
sól
pieprz ziołowy
łyżeczka warzywka lub wegety

Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.
Zrobić kulki wielkości pyz

Bulion
rosół ok 1.5 szkl lub bulion z kostki.

Bulion zagotować i włożyć pulpety, i gotować je na wolnym ogniu ok 10 min .. wyjąć.

Do tego samego bulionu dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego .. 3-4 łyżeczki mąki rozprowadzić w 0,5 szkl wody i dodać do sosu ciągle mieszając do zagęszczenia..

Pulpety i sos podawać z makaronem lub ryżem na sypko.. i dowolną sałatką

z chomika Zeeb

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    8
  • obrazy
    47
  • pliki wideo
    86
  • pliki muzyczne
    0

141 plików
2,21 GB




MIKI_6131 napisano 9.12.2017 08:17

zgłoś do usunięcia
**** DZIEŃ DOBRY *** WITAM CIĘ BASIU *** Witam Cię uśmiechem, co słońce rozgrzewa szumem drzew, gdy wiatr w liściach śpiewa. Bo gdy wiatr wieje, daje odpocząć, gdy słońce tak grzeje... Cieszy nas pogoda, że tak dopisuje, lecz gdy są upały, powiewu brakuje. Ślę ci uśmiech z serca wprost do serca twego. Nie życzę ci smutku, bo przynosi łzy, życzę radości i szczęśliwych dni. Troski niechaj odejdą w cień, by promienny był każdy nowy dzień. POZDRAWIAM SERDECZNIE I ŻYCZĘ CI MIŁEJ I SPOKOJNEJ SOBOTY *** MIKI ***
a_krawczyk7

a_krawczyk7 napisano 9.12.2017 19:20

zgłoś do usunięcia
obrazek
♦●◕ڿڰۣஓ◕♦●ڿڰۣ♦ Witam milutko! Fraszka o ścieżce życia Ostrożnie się delektuj każdą życia chwilką, bo szczęście od nieszczęścia mikron dzieli tylko. - M. Urban ♦●◕ڿڰۣஓ◕♦●ڿڰۣ♦ Mile spędzonego wieczoru a na dobranoc słodkich snów Tobie życzę... Rela. ♦●◕ڿڰۣஓ◕♦●ڿڰۣ♦
Basik_54

Basik_54 napisano 9.12.2017 22:41

zgłoś do usunięcia
Jak cudowny jest świat nocą kiedy wszystko wokół śpi… Gwiazdy pięknie niebo złocą a srebrzysty księżyc lśni… Oczy znowu masz wpatrzone w ten cudowny migot gwiazd, myśli Twoje są skupione w ciszy, w której tonie świat. Jakaż to przyjemna chwila, gdy pamięcią sięgasz wstecz wspominając czas wspaniały, który został w tyle gdzieś. Chciałbyś by ta noc magiczna Sprawić mogła znowu tak, by powrócił i pozostał Ten szczęśliwy ufny świat. A gdy rankiem znów się zbudzisz pragniesz widzieć nowy dzień, który szczęściem i dobrocią dla każdego spełni sięSpokojnej nocy życzy BARBARA.

FILM_1982 napisano 9.01.2018 08:22

zgłoś do usunięcia
✬ DZIEŃ DOBRY★ WITAM SERDECZNIE BASIU . ✬ "Dwa są szczęścia na świecie:jedno małe - być szczęśliwym, drugie wielkie - uszczęśliwiając innych"i tak powinno być zawsze **Moc serdeczności przesyłam...Życzę CI jak najwięcej pięknych słonecznych chwil w otoczeniu osób niosących szczerą przyjaźń i prawdziwe ciepło...Miłego wieczoru życzę oraz cudownej niedzieli...Pozdrawiam serdecznie...dziękując za pamięć ...☘️⋞╮✿♥ MIKI ♥✿╮
anialek36

anialek36 napisano 1.07.2018 21:47

zgłoś do usunięcia

 

"Do szczęścia nie jest potrzebne wygodne życie, lecz zakochane serce." Josemaria Escriva

Pozdrawiam ciepło i życzę spokojnej nocy, bajecznie kolorowych snów .  🌼Ania🌼

🌸🌻❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🌻🌸

♪NUTKA DLA CIEBIE♪

DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 18.07.2018 14:34

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO MOJEGO CHOMIKA
tadek19641

tadek19641 napisano 11.12.2018 10:46

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM DO SIEBIE
gacenag360

gacenag360 napisano 5.04.2022 06:57

zgłoś do usunięcia
Super chomik
yehicih814

yehicih814 napisano 25.01.2023 08:07

zgłoś do usunięcia
Super chomik
doyec30638

doyec30638 napisano 14.05.2023 19:13

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności